دوره 16، شماره 3 - ( پاييز 1388 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Serati Nouri H, Khayat Nouri M, Safavi S, Khaki A. Histological and spermatogenesis indexes study of testis after Methotrexate administration in adult male rat. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2009; 16 (3) :9-15
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-481-fa.html
صراطی‌نوری حامد، خیاط‌نوری میرهادی، صفوی سید اسماعیل، خاکی آرش. بررسی معیارهای بافت‌شناسی و اسپرم‌سازی بیضه به دنبال تجویز متوتروکسات در موش صحرایی بالغ. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1388; 16 (3) :9-15

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-481-fa.html


1- استادیار گروه فارماکولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، khayat_nouri@yahoo.com
2- استادیار گروه فارماکولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
چکیده:   (25631 مشاهده)

  زمینه و هدف: متوتروکسات جزء داروهایی است که در شیمی‏درمانی تومورهای مختلف و در درمان بیماری‏های التهابی کاربرد وسیعی دارد. مطالعات نشان داده‌اند که این دارو بر روی روند ساخت اسپرم و تخمک اثر مهاری داشته و باعث کاهش باروری و تغییرات بافتی مختلف در بیضه حیوانات آزمایشگاهی می‌شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر تجویز متوتروکسات بر روی معیارهای اسپرم‏سازی در بافت بیضه موش صحرایی بالغ انجام شد.

  روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، به دو گروه تجربی (20 نمونه) و شاهد (20 نمونه) تقسیم شدند. گروه تجربی اول و دوم به ترتیب 14 و 28 روز هر هفته یک بار، داروی متوتروکسات به میزان mg/kg 1 و گروه شاهد اول و دوم نیز مدت 14 و 28 روز هر هفته یک بار، نرمال‏سالین به میزان mL/kg 10 به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند. بعد از گذشت زمان‏های ذکر شده، از بافت بیضه نمونه‏گیری شد و پس از تهیه برش‏های بافتی و رنگ‏آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، از نظر بافت‏شناسی و شاخص‏های اسپرم‏سازی شامل: ضریب تمایز لوله‌ای (TDI) ، ضریب اسپرمیوژنز (SI) و ضریب بازسازی (RI) مطالعه شد. داده‏ها با استفاده از آزمون آماری واریانس یک‌طرفه در سطح معنی‏داری 05/0>P ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

  یافته‌ها: در این تحقیق داروی متوتروکسات اثرات مخربی بر روی بافت بیضه و فرایند اسپرم‏سازی در گروه‏های تحت درمان در مقایسه با گروه شاهد داشت؛ همچنین ضرایب TDI ، SI و RI در روز چهاردهم کاهش غیر معنی‏دار و در روز 28 بعد از تجویز دارو نسبت به گروه شاهد، کاهش معنی‏داری (001/0>P) را نشان داد.

نتیجه‌گیری: بر اساس این مطالعه، تجویز متوتروکسات به مدت 28 روز هر هفته یک بار، باعث کاهش اسپرم‏سازی و شاخص‏های آن در بافت بیضه موش صحرایی می‏شود که ممکن است از طریق کاهش تقسیم سلولی و اثرات سمّی دارو باشد؛ البته اثر این دارو بر روی اسپرم‏سازی و ناباروری انسان نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
متن کامل [PDF 798 kb]   (3472 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: بافت شناسي
دریافت: 1388/7/20 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات پزشکی ترجمانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Translational Medical Research

Designed & Developed by : Yektaweb