Research code: IR.BIRJAND.REC.1399.001
Ethics code: IR.BIRJAND.REC.1399.001
1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران ، mogharnasi@birjand.ac.ir
2- گروه آموزش تربیت بدنی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
چکیده: (124 مشاهده)
زمینه و هدف: آدیپولین آدیپوکاینی ضدالتهابی است که در مقاومت به انسولین نقش دارد. در این پژوهش به بررسی تغییرات سطوح پلاسمایی آدیپولین و برخی شاخصهای ترکیب بدنی زنان جوان دارای اضافه وزن و چاق متعاقب هشت هفته تمرینات تناوبی شدید میپردازیم.
روش تحقیق: این پژوهش از نوع نیمهتجربی و کاربردی بود. 30 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه 15 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت هشت هفته تناوبی شدید شامل چهار دقیقه دویدن، با شدت60-45 درصد ضربان قلب بیشینه بود. اولین جلسه تمرین با 45 درصد ضربان قلب بیشینه انجام شد و به تدریج هر هفته پنج درصد به شدت تمرین افزوده شد و پس از رسیدن به شدت 60 درصد ضربان قلب تا پایان حفظ شد. خونگیری پس از 12 ساعت دو مرحله پیش و پس آزمون انجام و متغیرهای پژوهش اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از نرمافزارSPSS نسخه 24 تحلیل شد. برای بررسی تغییرات درون و بین گروهی از آزمون t وابسته و t مستقل در سطح معنیداری05/0>P استفاده شد.
یافتهها: پس از هشت هفته تمرین مقادیر آدیپولین، شاخص توده بدنی، وزن بدن و نسبت دور کمر به دور لگن در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل تفاوت معنیداری داشت (05/0>P). در مقایسه درون گروهی افزایش معنیداری در سطوح آدیپولین و کاهش معنیداری در وزن بدن، شاخص توده بدنی و WHR در گروه تمرین پس از مداخله وجودداشت (05/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به افزایش آدیپولین و کاهش برخی شاخصهای ترکیب بدنی، پیشنهاد میشود افراد دارای اضافه وزن و چاق جهت پیشگیری از بروز بیماریهای مرتبط با چاقی از شیوههای تمرینی تناوبی با شدت بالا استفاده کنند.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی ورزشی دریافت: 1403/11/21 | پذیرش: 1404/1/19 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1404/2/22