Majidi H, Nikbin N, Mansouri B, Amirabadizadeh A, Naseri K, Kamiar Z et al . Comparison of salt content in breads offered in bakeries in South Khorasan province in 2014-2018. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2020; 27 (2) :201-209
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-2710-fa.html
مجیدی حمیده، نیک بین نازیلا، منصوری برهان، امیرآبادیزاده علیرضا، ناصری کبری، کامیار زهره و همکاران.. مقایسه میزان نمک در نانهای عرضه شده در نانواییهای استان خراسان جنوبی در سالهای 97-1393. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1399; 27 (2) :201-209
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2710-fa.html
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- مرکز تحقیقات مسمومیتها و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- مرکز تحقیقات بیماریهای قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
5- مرکز تحقیقات مسمومیتها و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، al.naghizadeh@yahoo.com
چکیده: (4189 مشاهده)
زمینه و هدف: افزودن نمک به مواد غذایی از جمله نان در کنار بهبود طعم آن میتواند مشکلاتی از جمله بالابردن فشار خون را ایجاد نماید؛ بنابراین با توجه به اهمیت وجود نمک در نان، هدف از این مطالعه بررسی میزان نمک نان در نانواییهای استان خراسان جنوبی در سال 97-1393 بود.
روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و گذشتهنگر با روش نمونهگیری تصادفی بر روی نانواییهای سطح استان خراسان جنوبی در بازه زمانی سالهای 97-1393 انجام گردید. اندازه گیری میزان نمک، مطابق استانداردهای مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران انجام شد. از آزمونهای آنالیز واریانس و تعقیبی توکی برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها: تعداد 2577 قرص نان طی سالهای 1397-1393 به آزمایشگاه مواد غذایی استان خراسان جنوبی ارسال گردید که میانگین کلی میزان نمک در نان لواش برابر با 0/57±1/63 گرم، تافتون 0/53±1/51 گرم و در نان سنگگ برابر با 0/56±1/42گرم بود. نتایج میانگین میزان نمک در سالهای مختلف با یکدیگر اختلاف معناداری داشتند (0/001p<).
نتیجهگیری: مقدار نمک مصرفی موجود در نان در سال 1395، بیشترین میزان بوده است. به نظر میرسد علت آن عدم آگاهی نانوایان از تغییر استاندارد نمک در آن سال باشد؛ در نتیجه اتخاذ برنامههای پیشگیرانه و نظارتی معاونت غذا و دارو میتواند در این زمینه رهگشا باشد.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
بهداشت محيط دریافت: 1398/5/2 | پذیرش: 1398/9/23 | انتشار الکترونیک: 1399/4/10