Arab M, Abotorabi Z, Khorashadizadeh M, Hosseini M, Zarban A. Antioxidant properties of Ziziphus Jujuba Mill. aqueous extract of and its preventive role on RBC hemolysis induced by AAPH . Journals of Birjand University of Medical Sciences 2017; 24 :22-30
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-2250-fa.html
عرب مینا، ابوترابی زهرا، خراشادی زاده محسن، حسینی محمود، زربان اصغر. اثرات آنتی اکسیدانی عصاره آبی میوه عناب و توانایی آن در مهار همولیز گلبول های قرمز القا شده با AAPH. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1396; 24
() :22-30
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2250-fa.html
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران. ، arab.mina70@gmail.com
2- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
3- مرکز تحقیقـات سلولی و مولکولی، دانشگـاه علوم پزشکـی بیرجند، بیرجـند، ایـران و گروه زیست فناوری پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
4- گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
5- مرکز تحقیقـات بیماریهای قلب و عروق، دانشگـاه علوم پزشکـی بیرجند، بیرجـند، ایـران.
چکیده: (13335 مشاهده)
زمینه و هدف: عناب یک گیاه دارویی با ارزش در طب سنتی ایران است. این گیاه در مناطق خشک و نیمهخشک ایران بهویژه در استان خراسان جنوبی رشد میکند. در این مطالعه به بررسی خواص آنتیاکسیدانی و توانایی مهار رادیکال آزاد چهار گونه عناب پرداخته شد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میوه گیاه عناب از چهار منطقه مختلف در استان خراسان جنوبی جمعآوری و عصاره آبی آنها تهیه شد. برای تعیین سطح ترکیبات فنولیک از روش فولینسیوکالتو، برای تعیین ظرفیت تام آنتیاکسیدانی از روش Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) و برای تعیین توانایی آنها در مهار رادیکال آزاد از رادیکال 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) استفاده گردید. همچنین آزمایش مهار همولیز گلبولهای قرمز با استفاده از رادیکال AAPH در حضور غلظتهای مختلف عصاره آبی عناب انجام شد.
یافتهها: بیشترین میزان ترکیبات فنولیک، مربوط به عناب قائن (3/4±1317 میلیگرم اسیدگالیک در هر گرم عصاره خشک) بود. نتایج حاصل از روش FRAP برای تعیین قدرت آنتیاکسیدانی عصارههای آبی میوه عناب نشان داد که عناب قائن، بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی را داشت (5/65±1/1390 میکرومول بر لیتر).
در روش DPPH که توانایی مهار یا خنثیسازی این رادیکال توسط عصارههای مورد نظر ارزیابی شد، عناب آریش یشترین توانایی (2/48 %) را نشان داد. بررسی نتایج رقّتهای مختلف گونههای عناب (mg/ml 5-25/0) بر همولیز گلبولهای قرمز القاشده توسط ترکیب آزوبیس 2,2'-azobis (2-amidinopropane) dihydrochloride (AAPH) نشان داد که در یک روند وابسته به دوز در محدوده غلظتی معین، با افزایش غلظت عصاره آبی میوه عناب، میزان همولیز در گلبولهای قرمز کاهش یافت، اما بین گونههای مختلف عناب از نظر آماری، تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: میوه عناب با سطح ترکیبات فنولیک و قدرت آنتیاکسیدانی بالا و با توانایی مهار همولیز گلبولهای قرمز، میتواند نقش مهمی در تقویت سیستمهای آنتیاکسیدانی داشته باشد.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
بيوشيمي دریافت: 1395/12/2 | پذیرش: 1396/3/10 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/3/23 | انتشار الکترونیک: 1396/3/23