Research code: 1734814
Ethics code: IR.ASMT.REC.1402.008
Ghasemi M, Govahi M, Rajaei Litkohi H. Evaluation of antimicrobial and antioxidant activities of aqueous and hydroalcoholic extracts of Ferula gummosa Boiss plant gum: An in-vitro study. J Birjand Univ Med Sci. 2023; 30 (3) :243-256
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-3311-fa.html
قاسمی مصطفی، گواهی مصطفی، رجایی لیتکوهی هاجر. ارزیابی فعالیتهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصارههای آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه: در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند 1402; 30 (3) :256-243
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3311-fa.html
1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران ، m.govahi@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
چکیده: (513 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاهان بهدلیل داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف، بهعنوان منابع ارزشمندی شناخته میشوند. گیاه باریجه یکی از گونههای مهم خانواده چتریان است و در مناطق شرق و غرب ایران پراکنده است. هدف از این مطالعه، بررسی خصوصیات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصارههای آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه میباشد.
روش تحقیق: در این مطالعه آزمایشگاهی، میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، ظرفیت آنتیاکسیدانی (به روشهای قدرت احیاءکنندگی آهن و مهار رادیکال آزاد DPPH) تعیین شد. فعالیت ضدمیکروبی عصارهها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندکی (MBC) بر روی برخی باکتریها مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز دادهها با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و برای مقایسه میانگینهای از آزمون تعقیبی چند دامنهای دانکن استفاده شد.
یافتهها: بیشترین محتوای فنل کل و ترکیبات فلاونوئیدی مربوط به عصاره متانولی به ترتیب به میزان 43/2±21/53 میلیگرم گالیکاسید بر گرم وزن خشک و 78/1±42/38 میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک بود. بالاترین درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی آهن مربوط به عصاره متانولی به ترتیب به میزان 56/3±43/96 درصد و 012/0±963/1 میکروگرم در میلیلیتر به دست آمد. در فعالیت ضدمیکروبی با استفاده از روش انتشار دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی باکتری باسیلوس سوبتیلیس، در هر سه عصاره بیشترین حساسیت را نسبت به دیگر باکتریها از خود نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی صمغ گیاه باریجه دارای فعالیت ضدمیکروبی، پتانسیل آنتیاکسیدانی و محتوای فنلی و فلاونوئیدی بالاتری نسبت به عصارههای اتانولی و آبی بود.
* مسئول مکاتبات: مصطفی گواهی
پست الکترونیکی: m.govahi@ausmt.ac.ir
View ORCID iD Profile
You can also search for this author in: PubMed ResearchGate Scopus Google Scholar Google Scholar Profile
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی دریافت: 1402/5/14 | پذیرش: 1402/9/28 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/10/1 | انتشار الکترونیک: 1402/10/3