دوره 30، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 30 شماره 3 صفحات 256-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1734814
Ethics code: IR.ASMT.REC.1402.008


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemi M, Govahi M, Rajaei Litkohi H. Evaluation of antimicrobial and antioxidant activities of aqueous and hydroalcoholic extracts of Ferula gummosa Boiss plant gum: An in-vitro study. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2023; 30 (3) :243-256
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3311-fa.html
قاسمی مصطفی، گواهی مصطفی، رجایی لیتکوهی هاجر. ارزیابی فعالیت‌های ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های‌ آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه: در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1402; 30 (3) :243-256

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3311-fa.html


1- گروه زیست ‌فناوری میکروبی، دانشکده زیست‌فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه نانو زیست‌ فناوری، دانشکده زیست‌فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران ، m.govahi@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست‌ فناوری، دانشکده زیست‌فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده:   (984 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاهان به‌دلیل داشتن ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف، به‌عنوان منابع ارزشمندی شناخته می‌شوند. گیاه باریجه یکی از گونه‌های مهم خانواده چتریان است و در مناطق شرق و غرب ایران پراکنده است. هدف از این مطالعه، بررسی خصوصیات آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره‌های آبی و هیدروالکلی صمغ گیاه باریجه می‌باشد.
روش تحقیق: در این مطالعه آزمایشگاهی، میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (به روشهای قدرت احیاءکنندگی آهن و مهار رادیکال آزاد DPPH) تعیین شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره‌ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندکی (MBC) بر روی برخی باکتری‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز داده‌ها با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و برای مقایسه میانگینهای از آزمون تعقیبی چند دامنه‌ای دانکن استفاده شد.
یافته‌ها: بیشترین محتوای فنل کل و ترکیبات فلاونوئیدی مربوط به عصاره‌ متانولی به ترتیب به میزان 43/2±21/53 میلی‌گرم گالیک‌اسید بر گرم وزن خشک و 78/1±42/38 میلی‌گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک بود. بالاترین درصد مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی آهن مربوط به عصاره‌ متانولی به ترتیب به میزان 56/3±43/96 درصد و 012/0±963/1 میکروگرم در میلی‌لیتر به دست آمد. در فعالیت ضدمیکروبی با استفاده از روش انتشار دیسک و حداقل غلظت بازدارندگی باکتری‌ باسیلوس سوبتیلیس، در هر سه عصاره بیشترین حساسیت را نسبت به دیگر باکتری‌ها از خود نشان داد.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی صمغ گیاه باریجه دارای فعالیت ضدمیکروبی، پتانسیل آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی و فلاونوئیدی بالاتری نسبت به عصاره‌های اتانولی و آبی بود.

 
* مسئول مکاتبات: مصطفی گواهی 
پست الکترونیکی: m.govahi@ausmt.ac.ir

View ORCID iD Profile

You can also search for this author in:  PubMed     ResearchGate   Scopus    Google Scholar    Google Scholar Profile

متن کامل [PDF 781 kb]   (859 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: گیاهان دارویی
دریافت: 1402/5/14 | پذیرش: 1402/9/28 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/10/1 | انتشار الکترونیک: 1402/10/3

فهرست منابع
1. Alizadeh behbahani B, Noshad M, Falah F. Study the chemical composition of essential oil of Foeniculum vulgare and antioxidant activity and its cell toxicity. Journal of food science and technology (Iran). 2020; 17(104): 124-33. [Persian] DOI: 10.52547/fsct.17.104.124 URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-42484-en.html [DOI:10.52547/fsct.17.104.124]
2. Al-Rifai A, Aqel A, Al-Warhi T, Wabaidur SM, Al-Othman ZA, Badjah-Hadj-Ahmed AY. Antibacterial, antioxidant activity of ethanolic plant extracts of some Convolvulus species and their DART-ToF-MS profiling. eCAM. 2017; 2017: 5694305. DOI: 10.1155/2017/5694305 [DOI:10.1155/2017/5694305] [PMID] []
3. Khosravi S, Rezayatmand Z, Ghiasian M. Study of antioxidan and antimicrobial effects of aqueous and alcoholic extract of plant (Lawsonia inermis, punica granatum, walnut, Myrtus) on gram positive and gram negative bacteria. Applied Biology. 2020; 9(36): 1-17. URL: https://sjoapb.qom.iau.ir/article_672589.html?lang=en
4. Dzah CS, Duan Y, Zhang H, Wen C, Zhang J, Chen G, et al. The effects of ultrasound assisted extraction on yield, antioxidant, anticancer and antimicrobial activity of polyphenol extracts: A review. Food Biosci. 2020; 35: 100547. DOI: 10.1016/j.fbio.2020.100547 [DOI:10.1016/j.fbio.2020.100547]
5. Carvalho RJ, Souza PF, Malveira EA, Neto NA, Silva RR, Melo GL, et al. Antimicrobial Activity of the Essential Oil from Croton Pluriglandulosus Carn. Leaves against Microorganisms of Clinical Interest. J Fungi. 2023; 9, 756. DOI: 10.20944/preprints202305.0615.v1 [DOI:10.20944/preprints202305.0615.v1]
6. Hewer SCL, Smith S, Rowbotham NJ, Yule A, Smyth AR. Antibiotic strategies for eradicating Pseudomonas aeruginosa in people with cystic fibrosis. Cochrane Database Syst Rev. 2023; 6(6):CD004197. DOI: 10.1002/14651858.CD004197.pub6 [DOI:10.1002/14651858.CD004197.pub6] [PMID] []
7. Pokharel P, Dhakal S, Dozois CM. The diversity of escherichia coli pathotypes and vaccination strategies against this versatile bacterial pathogen. Microorganisms. 2023; 11(2): 344. DOI: 10.3390/microorganisms11020344 [DOI:10.3390/microorganisms11020344] [PMID] []
8. Baard V, Bakare OO, Daniel AI, Nkomo M, Gokul A, Keyster M, et al. Biocontrol potential of Bacillus subtilis and Bacillus tequilensis against four fusarium species. Pathogens. 2023; 12(2): 254. DOI: 10.3390/pathogens12020254 [DOI:10.3390/pathogens12020254] [PMID] []
9. Tuon FF, Suss PH, Telles JP, Dantas LR, Borges NH, Ribeiro VST. Antimicrobial treatment of Staphylococcus aureus biofilms. Antibiotics. 2023; 12(1): 87. DOI: 10.3390/antibiotics12010087 [DOI:10.3390/antibiotics12010087] [PMID] []
10. Eizadifard F, Tafrihi M, Mohadjerani M. Antioxidant, cytotoxic, and genotoxic potentials of the gum of Ferula gummosa Boiss on PC-3 cells. Avicenna J Phytomed.2023; 13(3): 316-327. DOI: 10.22038/ajp.2022.21605
11. Mahboubi M. Ferula gummosa, a traditional medicine with novel applications. J Diet Suppl. 2016; 13(6): 700-18. DOI: 10.3109/19390211.2016.1157715 [DOI:10.3109/19390211.2016.1157715] [PMID]
12. Hashemi Z, Hojjati M, Tahanejad M. Evaluation of antioxidant activity of essential oil extracted from Ferula gummosa Boiss in deep oil frying. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 2015; 11(5): 631-42. [Persian] DOI: 10.22067/ifstrj.v0i0.32269 URL: https://ifstrj.um.ac.ir/article_34992.html?lang=en
13. Newman DJ, Cragg GM. Natural products as sources of new drugs from 1981 to 2014.J Nat Prod. 2016; 79(3): 629-61. DOI: 10.1021/acs.jnatprod.5b01055 [DOI:10.1021/acs.jnatprod.5b01055] [PMID]
14. Fotouhi Lasibi MA, Moshtaghi H. The Antimicrobial Effects of Ethanolic and Methanolic Extracts of Rhubarb on Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica. Trends in Pharmaceutical Sciences. 2023; 9(1): 45-54. DOI: 10.30476/tips.2023.98095.1182
15. Govahi M, Ranjbar M, Jobie FN, Azizi H. Antimicrobial and Antioxidant Effects of Aqueous Extract of Lythrum Salicaria. J Shahid Sadoughi Uni Med Sci. 2021; 29(2): 3491-99. [Persian] DOI: 10.18502/ssu.v29i2.6087 [DOI:10.18502/ssu.v29i2.6087]
16. Govahi M, Ghorbannia Delavar H, Mousavi Khorshidi FS, Ranjbar M, Rahaiee S. Investigation of Different Extraction Methods on Antioxidant and Antimicrobial Activities of Teucrium hyrcanicum L.J Ilam Univ Med Sci. 2022; 30(3): 44-54 [Persian]. DOI: 10.52547/sjimu.30.3.44 [DOI:10.52547/sjimu.30.3.44]
17. CLSI. Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests; Approved Standard-Twelfth Edition. CLSI document M02-A12. Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute; 2015; 35(1). URL: https://clsi.org/media/1631/m02a12_sample.pdf
18. Ghanbari Hassan Kiadeh S, Rahaiee S, Azizi H, Govahi M. Evaluation of biological activities of raw and cooked Brassica oleracea sprout extracts rich in bioactive compound Sulforaphane. J Birjand Univ Med Sci. 2021; 28(3): 236-47. [Persian] DOI: 10.32592/JBirjandUnivMedSci.2021.28.3.102 [DOI:10.32592/JBirjandUnivMedSci.2021.28.3.102]
19. CLSI. Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically. 11th ed CLSI document M07 Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute; 2018. URL: https://clsi.org/media/1928/m07ed11_sample.pdf
20. Hassanabadi M, Ebrahimi M, Farajpour M, Dejahang A. Variation in essential oil components among Iranian Ferula assa-foetida L. accessions. Ind Crops Prod. 2019; 140: 111598. DOI: 10.1016/j.indcrop.2019.111598 [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.111598]
21. Galán JE. Salmonella Typhimurium and inflammation: a pathogen-centric affair. Nat Rev Microbiol. 2021; 19(11): 716-25. DOI: 10.1038/s41579-021-00561-4 [DOI:10.1038/s41579-021-00561-4] [PMID] []
22. Elfalleh W, Kirkan B, Sarikurkcu C. Antioxidant potential and phenolic composition of extracts from Stachys tmolea: An endemic plant from Turkey. Ind Crops Prod. 2019; 127: 212-6. DOI: 10.1016/j.indcrop.2018.10.078 [DOI:10.1016/j.indcrop.2018.10.078]
23. Wafa N, Sofiane G. Antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial activities of aqueous and methanolic extract of Rosmarinus eriocalyx Jord. & Fourr. Int j biol chem sci. 2020; 14(1): 254-62. DOI: 10.4314/ijbcs.v14i1.21 [DOI:10.4314/ijbcs.v14i1.21]
24. Ahmadi H, Raeeszadeh M, Mohammadiazar S. Comparison between Hydroalcoholic (Ethanolic and Methanolic) of Broccoli Floret (Brassica Oleracea) Extract by GC-MS Method and its Antioxidant Effect by DPPH Method.J Shahid Sadoughi Uni Med Sci. 2023; 31 (2): 6440-6454. [Persian] DOI: 10.18502/ssu.v31i2.12555 URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-5683-en.html [DOI:10.18502/ssu.v31i2.12555]
25. Ranjbar M, Kiani M, Nikpay A. Antioxidant and scolicidal activities of four Iranian Mentha species (Lamiaceae) in relation to phenolic elements. J Herbmed Pharmacol. 2020; 9(3): 200-8. DOI: 10.34172/jhp.2020.26 [DOI:10.34172/jhp.2020.26]
26. Firoozkouhi F, Esmaeilzadeh Bahabadi S, Mohkami Z, Yousefzaei F. The effect of different solvents on total phenolic, flavonoid contents and antioxidant activity of different organs of Momordica charantia L. cultured in Sistan region. Ecophytochemistry of medicinal plants. 2018; 5(4): 74-85. [Persian] URL: https://ecophytochemical.gorgan.iau.ir/article_606000.html
27. Elyasi N, Nabizadeh S, Shafiei Z. Phytosynthesis of silver nanoparticles with the aqueous extract of portulaca oleracea and its antimicrobial and antioxidant effect against gram-positive and gram-negative bacteria. Science Journal of Islamic Azad Univesity-Tehran Medical Branch. 2022; 32(1): 21-30. [Persian] DOI: 10.52547/iau.32.1.21 [DOI:10.52547/iau.32.1.21]
28. Izadi Z, Mirazi N. Identification of chemical compounds and evaluation of antioxidant and antimicrobial properties of sage (Salvia officinalis L.) essential oil at different harvest times. Qom Univ Med Sci J. 2020; 14(9): 1-15. DOI: 10.29252/qums.14.9.1 [DOI:10.52547/qums.14.9.1]
29. Ahmadi S, Soleimanian-Zad S, Zaeim D. Antibacterial and antifungal activity of the aqueous and methanolic extracts and essential oils of red beets Beta vulgaris leaves. Zahedan J Res Med Sci. 2020; 22(3): e83725. DOI: 10.5812/zjrms.83725 [DOI:10.5812/zjrms.83725]
30. Mokri F, Assmar M, Zarrabi S, Massiha A. The Evaluation of Antibacterial effect of Aquatic and Ethanolic Extract of Nerium oleander against Standard strains of Salmonella Typhi and Listeria Monocytogenes in vitro condition. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal. 2018; 8(31): 75-85. [Persian] URL: http://dorl.net/dor/20.1001.1.22285458.1397.8.31.5.2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journals of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb