Zare Bidaki M, Arab M, Khazaei M, Afkar E. Anti-bacterial effect of Mentha spicata L. essential oil on eight standard species of gastrointestinal pathogens. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2014; 21 (3) :274-282
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-1680-fa.html
زارع بیدکی مجید، عرب مینا، خزاعی محترمه، افکار احسان. اثر ضدّ باکتریایی اسانس نعناع سبز (.Mentha spicata L) بر هشت گونه باکتری بیماریزای مهم دستگاه گوارش. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1393; 21 (3) :274-282
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1680-fa.html
1- مرکز تحقیقات هپاتیت، گروه میکروب شناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، minaarab70@yahoo.com
3- دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- معاونت تحقیقات و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده: (20008 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه نعناع با نام علمی Mentha spicata L.، از جمله گیاهانی است که اسانس آن مصارف دارویی فراوانی دارد و اثرات ضدّ باکتریایی آن مورد بحث است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر ضدّ باکتریایی اسانس این گونه خاص نعناع، بر روی 8 سویه استاندارد باکتریایی شامل: اشریشیاکولی، باسیلوسسرئوس، کلبسیلا پنومونیه، پسودوموناسآیروژینوزا، استافیلوکوکوساورئوس، شیگلا فلکسینری و دو گونه سالمونلا بود. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، با روش میکرودایلوشنبراث، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانس نعناع در برابر این باکتریها، به دو روش چشمی و کدورتسنجی، توسط دستگاه الایزا ریدر تعیین شد. مراحل آزمایش، سهبار تکرار شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: بر اساس نتایج بهدست آمده، میانگین MICاسانس نعناع در بین باکتریهای مورد آزمایش، تفاوت معنیداری داشت (05/0P<)؛ بهطوریکه بیشترین حساسیّت نسبت به این اسانس، در باسیلوسسرئوس و کمترین حساسیّت در کلبسیلا پنومونیه و استافیلوکوکوساورئوس وجود داشت. اما از لحاظ آماری، اختلاف معنیداری بین میانگین MBC این اسانس در بین باکتریها مشاهده نشد (05/0P>). نتیجهگیری: نتایج نشان داد که اسانس این گیاه، دارای اثرات ضدّ باکتریایی انتخابی است و پیشنهاد میشود تا بهعنوان یک مادّه آنتیسپتیک، در صنایع داروسازی و غذایی مورد کاربرد قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
گوارش دریافت: 1393/4/24 | پذیرش: 1393/9/29 | انتشار الکترونیک: 1393/9/29