دوره 30، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 30 شماره 1 صفحات 43-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 97809
Ethics code: IR-kums.REC.1397.634


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mikaeili A, Ghasemi S, Salmani S, Modarresi M, Mojarrab M. Antifungal effects of various extracts from three Artemisia species against dermatophytosis fungal agents. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2023; 30 (1) :33-43
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3232-fa.html
میکائیلی علی، قاسمی سمیرا، سلمانی شادی، مدرسی مسعود، مجرب مهدی. اثرات ضد قارچی عصاره‌های حاصل از سه گونه درمنه (آرتمیزیا) علیه قارچ‌های عامل درماتوفیتوزیس. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1402; 30 (1) :33-43

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3232-fa.html


1- گروه قارچ شناسی و انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
4- گروه فارماکوگنوزی و بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
5- مرکز تحقیقات علوم دارویی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، mmojarrab@kums.ac.ir
متن کامل [PDF 553 kb]   (510 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1327 مشاهده)
متن کامل:   (840 مشاهده)

اثرات ضد قارچی عصاره¬های حاصل از سه گونه درمنه (آرتمیزیا) علیه قارچ¬های عامل درماتوفیتوزیس

علی میکائیلی[1]، سمیرا قاسمی[2]، شادی سلمانی[3]، مسعود مدرسی[4]، مهدی مجرب[5]*

چکیده
زمینه و هدف: درماتوفیتوزیس یکی از مهمترین بیماری¬های جلدی انسان و حیوانات در سراسر جهان است. گونه¬های مختلف درمنه (آرتیمیزیا) به‌عنوان یک منبع غنی از ترکیبات طبیعی پتانسیل بالایی برای درمان بسیاری از انواع بیماری¬های انسانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثرات ضد قارچی عصاره¬های مختلف سه گونه درمنه علیه قارچ¬های درماتوفیت انجام شده است.
روش تحقیق: در این مطالعه آزمایشگاهی برون تنی، اندام¬های هوایی سه گونه درمنه کوهی، درمنه ترکمنی و درمنه کپه داغی با استفاده از پنج حلال اتر نفت، دی کلرومتان، اتیل استات، اتانول و هیدرواتانول (%50) عصاره¬گیری و عصاره¬های حاصل برای اثرات ضد درماتوفیتی علیه اپیدرموفیتون فلوکوزوم، تریکوفیتون وروکوزوم، تریکوفیتون روبروم و میکروسپوروم کانیس غربال¬گری شدند. سپس آزمایش حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) براساس روش رقیق‌سازی در آگار انجام شد. فعال¬ترین عصاره¬ها در مطالعات مقدماتی فیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: در غربالگری اولیه عصاره¬ها (غلظت 2 میلی گرم/میلی­لیتر)، اپیدرموفیتون فلوکوزوم با عدم رشد در محیط کشت حاوی 13 عصاره از 15 بیشترین حساسیت و تریکوفیتون روبروم با عدم رشد در 7 عصاره از 15 شامل عصاره¬های اترنفتی حاصل از درمنه کوهی؛ اترنفتی، دی کلرومتانی، اتیل استاتی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه ترکمنی؛ و اترنفتی، اتیل استاتی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه کپه داغی بیشترین مقاومت به عصاره¬ها را نشان دادند. در نتایج MIC قارچ¬های آزمایش‌شده به همه یا تعدادی از غلظت‌های عصاره‌ها در طیف غلظتی 9/61 تا 1/1981 (میکروگرم/میلی­لیتر) حساس بودند. از مجموع عصاره¬های بکار رفته، کمترین میزان غلظت بازدارنده 9/61 (میکروگرم/میلی­لیتر) برای عصاره اتر نفتی حاصل از درمنه ترکمنی علیه تریکوفیتون وروکوزوم ثبت شد. نتایج مطالعات مقدماتی فیتوشیمیایی، حضور ترپنوییدها و استرول¬ها را در این عصاره¬ها نشان داد.
نتیجه‌گیری: برخی اجزاء چربی دوست موجود در عصاره¬های مختلف به‌ویژه عصاره¬های اتر نفتی درمنه ترکمنی، درمنه کوهی و درمنه کپه داغی فعالیت برون تنی ضد درماتوفیتی دارند.
واژه‌های کلیدی: گونه­های درمنه، درماتوفیتوزیس، حداقل غلظت بازدارندگی، استرول­ها
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1402؛ 30 (1): 33-43.
دریافت: 10/10/1401           پذیرش: 10/12/1401
 
مقدمه
درماتوفیتوزیس یکی از مهم­ترین عفونت­های پوستی انسان و حیوانات در سراسر جهان است. این بیماری عفونت قارچی پوست، مو و ناخن می­باشد که در نتیجه استقرار قارچ­هایی موسوم به درماتوفیت بین نسوج کراتین­دار، تکثیر و ترشح متابولیت­های آن­ها حاصل می­گردد. اصولاً علائم بیماری به دلیل حمله مستقیم قارچ به بافت نیست، بلکه قارچ­های بیمارگر با تولید متابولیت­های ثانویه، آنزیم‌های ترشحی و سموم موجب تجزیه بافت­های کراتینه شده و سبب آسیب به آن­ها می­گردند. رایج­ترین گونه­های درماتوفیت بیمارگر شامل تریکوفیتون روبروم[6]، تریکوفیتون وروکوزوم[7]، اپیدرموفیتون فلوکوزوم[8] و میکروسپوروم کانیس[9] هستند (1). درمان درماتوفیتوزیس به دلیل تأثیر مستقیم این بیماری بر ظاهر انسان، بسیار با اهمیت است. برای درمان آن از داروهای گروه آلیل آمین مانند تربینافین و آزول­های مختلف نظیر ایتراکونازول، فلوکونازول و اخیراً وریکونازول اشاره کرد (2). طی سال­های اخیر در ایران جهت درمان اشکال بالینی درماتوفیتوزیس از داروی گریزئوفولین استفاده میشد؛ اما به‌دلیل عوارض جانبی متعدد دارو از جمله سردرد، تهوع، سرگیجه و دوره طولانی مصرف، محدودیت­هایی در استفاده از آن به‌وجود آمده است (3). علاوه بر موارد ذکر شده، به دلیل اثرگذاری محدود، عوارض جانبی متعدد، گران بودن و مقاومت درماتوفیت‌ها به دارو­های مصرفی، جستجوی روش‌های درمانی جایگزین مانند استفاده از فرآورده‌های گیاهی-طبیعی برای مقابله با قارچ‌های درماتوفیت بسیار حائز اهمیت است.
گونه­های مختلف درمنه[10] یکی از شناخته شده­ترین گیاهان در حوزه طب سنتی می­باشند (تصویر 1). درمنه گیاه چندساله متعلق به خانواده Asteraceae است که در این خانواده طیفی از گونه­های گیاهان دارای ترکیبات مختلف آروماتیک و دارویی قرار دارند (4). در حدود 400 گونه درمنه در جهان یافت می­شود که قاره آسیا از نظر فراوانی بیشترین تعداد این گونه­ها را به خود اختصاص داده است (5). این جنس در ایران نزدیک به 34 گونه دارد، پراکندگی جغرافیایی آن در ایران بسیار گسترده است و از دشت­های پست تا ارتفاعات کوهستانی می­رویند. این دسته از گیاهان طیفی از ترکیبات زیستی ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد التهابی و ضد قارچی متعلق به گروه­های مختلف شامل فنل­ها، ترپنوئید­ها، استرول­ها و پلی استیلن‌ها را تولید می­کنند. از قدیم الایام عصاره قسمت­های مختف این گیاهان به‌طور سنتی در درمان تب، تومور­ها، مالاریا و هپاتیت در کره و چین استفاده می­گردید (6). پژوهشگران مختلف گزارش کرده‌اند که عصاره درمنه دارای اثرات ضد میکروبی علیه بیمارگرهای مختلف انسانی هستند. Rolta و همکاران در سال 2021 عنوان نمودند که عصاره­های اتر نفتی و متانولی Artemisia annua (درمنه خزری) ترکیب شده با آنتی بیوتیک‌های ضد قارچی و ضد باکتریایی، چهار تا ده مرتبه نسبت به کاربرد آنتی بیوتیک­ها به تنهایی، دارای اثرات ضد میکروبی قوی­تری علیه میکروارگانیسم­های مقاوم به آنتی بیوتیک­ها همچون استافیلوکوکوس آرئوس، ساکارومایسس سرویزیه، اشرشیاکلی و کاندیدا آلبیکانس هستند (7). همچنین گزارش شده است که عصاره و اسانسArtemisia sieberi (درمنه دشتی) و Artemisia aucheri (درمنه کوهی) دارای اثر ضد درماتوفیتی علیه تریکوفیتون روبروم هستند (8).
با توجه به پتانسیل بالای گونه­های درمنه در درمان بیماری­های مختلف، پراکندگی جغرافیایی وسیع این گونه­ها در ایران و عدم بررسی اثرات ضد میکروبی تمامی گونه­های این گیاه در ایران غربالگری گونه­های مختلف درمنه جهت بررسی اثرات ضدمیکروبی آن­ها علیه درماتوفیت­های رایج ایجاد کننده درماتوفیتوزیس حائز اهمیت است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثرات ضد قارچی عصاره­های سه گونه درمنه شامل درمنه کوهی (A. aucheri)، درمنه کپه داغی (Artemisia kopedaghensis) و درمنه ترکمنی (Artemisia turcomanica) استخراج شده با پنج حلال اترنفت، اتانول، هیدرو­اتانول (1:1)، دی­کلرومتان و اتیل استات علیه چهار قارچ عامل درماتوفیتوزیس شامل میکروسپوروم کانیس، تریکوفیتون وروکوزوم، تریکوفیتون روبروم و اپیدرموفیتون فلوکوزوم انجام شده است.











تصویر 1- جنس درمنه (Artemisia sp.)

روش تحقیق
تهیه جدایه­های قارچی و محیط کشت
این مطالعه آزمایشگاهی در سال 1398 در گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شد. ابتدا سه قارچ میکروسپوروم کانیس، تریکوفیتون وروکوزوم و تریکوفیتون روبروم از مرکز کلکسیون قارچ­ها و باکتری­های صنعتی ایران، وابسته به سازمان پژوهش های علمی صنعتی ایران تهیه گردیدند. قارچ اپیدرموفیتون فلوکوزوم از بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه قارچ‌شناسی کلینیک مهدیه دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه جداسازی شد. قارچ­های فوق روی محیط کشت سابورو دکستروزآگار حاوی کلرامفنیکل و سیکلوهگزامید (SCC، شرکت مرک، آلمان) به مدت 14 روز در دمای 2±25 سانتی­گراد کشت شدند. بعد از طی زمان مذکور، از اسپور غیر جنسی به‌دست آمده از کشت هریک از قارچ­ها سوسپانسیون)106 تعداد کلنی/میلی­لیتر) تهیه گردید.

تهیه گونه­های گیاهی
درمنه کوهی [11] (کد هرباریوم 12571) از منطقه چهار باغ استان گلستان جمع‌آوری شد و به تأیید مرکز تحقیقات جنگل‌ها و منابع طبیعی استان گلستان رسید. درمنه کپه داغی[12] (کد هرباریوم 12573) از منطقه بابا امان بجنورد، خراسان شمالی و درمنه ترکمنی[13] (کد هرباریوم 2383) از منطقه‌ای در نزدیکی شهرآباد، بجنورد خراسان شمالی تهیه و توسط مرکز تحقیقات جنگل‌ها و منابع طبیعی تهران تأیید شدند.

عصاره­گیری
برای استخراج عصاره­ها از روش خیساندن یا ماسراسیون استفاده شد. بدین منظور اندام هوایی گیاهان تهیه شده پس از جمع‌آوری، حذف ضایعات گیاه و خشک کردن، پودر شده و در جای خنک نگهداری شدند. 100 گرم از پودر هر گیاه، به نسبت یک به ده (وزنی : حجمی) با حلال­های اتر نفت، دی کلرومتان، اتیل استات، اتانول و هیدرواتانول (1:1) مخلوط شدند. هر یک از این مخلوط­ها به صورت جداگانه به مدت 24، 48، 72 ساعت در دمای آزمایشگاه قرار داده شدند. بعد از جداسازی عصاره­ها با دستگاه روتاری (Heidolph، آلمان)، در دمای حمام آب گرم 40 سانتی­گراد خشک شدند. سپس پانزده عصاره­خشک شده، حاصل تا انجام مراحل بعدی، در دمای 20- سانتی­گراد نگهداری شدند (9).

بررسی اثرات ضدقارچی به روش اختلاط با محیط کشت
به منظور غربالگری اولیه، عصاره­های گیاهی در دی متیل سولفوکسید (DMSO) حل و سپس با محیط SCC[14] مذاب استریل مخلوط شدند تا غلظت نهایی (2 میلی­گرم/میلی­لیتر) برای هر عصاره تهیه شود. سپس 100 میکرولیتر از سوسپانسیون اسپور غیر جنسی هر قارچ (106 تعداد کلنی/میلی­لیتر) روی محیط کشت مخلوط با عصاره یا شاهد تلقیح و لوله­ها در دمای 2±25 سانتی­گراد به مدت 14 روز نگهداری شدند. اثرات ضد قارچی هر عصاره با مشاهده مهار کامل رشد قارچ­ها ارزیابی شد (10).



بررسی حداقل غلظت بازدارندگی[15] (MIC)
تعیین حداقل غلظت بازدارندگی عصاره­ها با روش رقیق‌سازی در آگار مطابق روش Gonelimali و همکاران در سال 2018 انجام شد (11). بدین منظور برای سه قارچ تریکوفیتون وروکوزوم، تریکوفیتون روبروم و میکروسپوروم کانیس غلظت نهایی هر عصاره در محیط کشت بین 1981~ 9/61 (میکروگرم/میلی­لیتر) تعیین شد (غلظت مناسب برای رشد این قارچ­ها محیط کشت حاوی حداکثر 5 درصد DMSO در کل محیط کشت می باشد). برای اپیدرموفیتون فلوکوزوم غلظت­های 1200~ 56/37 میکروگرم/میلی­لیتر (غلظت مناسب برای رشد این قارچ­ها محیط کشت حاوی حداکثر سه درصد DMSO در کل محیط کشت می باشد) در نظر گرفته شد (12). حداقل غلظت بازدارندگی بعد از دوره 14 روزه و نگهداری در دمای 2±25 سانتی­گراد با مشاهده عدم رشد قارچ­ها تعیین گردید. از DMSO (50 میکرولیتر/میلی­لیتر) و تربینافین (0039/0 ~ 2 میکرولیتر/میلی­لیتر) به ترتیب به عنوان شاهد منفی و مثبت استفاده گردید. آزمایش فوق برای تمامی تیمار­ها و شاهد­ها در سه تکرار انجام شد. همچنین به ازاء هر قارچ، سه محیط کشت خالص در سه لوله آزمایش، جهت کنترل صحت رشد قارچ­ها بر روی محیط کشت SCC، تهیه شد.

غربالگری فیتوشیمیایی اولیه
عصاره‌های اتر نفتی از نظر فیتوشیمیایی برای تعیین وجود ترپنوئیدها، استرول‌ها و فلاونوئیدها طبق روش‌های استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند.

ردیابی استرول­ها
برای این منظور از واکنش Liebermann–Burchard استفاده شد. دو میلی‌لیتر انیدرید استیک و دو قطره اسید سولفوریک غلیظ به سه میلی‌لیتر از عصاره محلول در کلروفرم اضافه شد. تشکیل رنگ آبی یا سبز نشان دهنده وجود استروئیدها بود (13).

ردیابی ترپنوئید­ها
حدود 2/0گرم از هر عصاره در شش میلی­لیتر کلروفرم حل و صاف شد. سپس اسید سولفوریک غلیظ به فیلتر اضافه شد تا یک لایه تشکیل شود. ایجاد رنگ قهوه­ای مایل به قرمز در حد فاصل دو فاز، برای حضور ترپنوئیدها مثبت در نظر گرفته شد (14).

ردیابی فلاونوئیدها
حدود 2/0 گرم از هر عصاره­ در دو میلی لیتر اتانول حل، حرارت داده و صاف شد. یک تراشه از فلز منیزیم به مخلوط اضافه و سپس چند قطره اسید کلریدریک غلیظ به آن اضافه شد. ایجاد رنگ قرمز یا نارنجی نشان دهنده وجود فلاونوئیدها بود (15).
مطالعه حاضر پس از تأیید شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه با کد IR-kums.REC.1397.634 انجام شد.

یافته‌ها
به منظور غربالگری اولیه، اثرات بازدارندگی 15 عصاره حاصل از اندام­های هوایی سه گونه درمنه کوهی، درمنه ترکمنی و درمنه کپه داغی به روش اختلاط با محیط کشت در غلظت (2 میلی­گرم/میلی­لیتر) علیه چهار قارچ اپیدرموفیتون فلوکوزوم، تریکوفیتون روبروم، میکروسپوروم کانیس و تریکوفیتون وروکوزوم مورد ارزیابی قرار گرفت. همان‌طور که در جدول 1 نشان داده شده است، اپیدرموفیتون فلوکوزوم با عدم رشد در محیط کشت حاوی 13 عصاره از 15 (رشد در عصاره اتانولی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه کوهی) بیشترین حساسیت و تریکوفیتون روبروم با عدم رشد در هفت عصاره شامل عصاره­های اترنفتی حاصل از درمنه کوهی؛ اترنفتی، دی کلرومتانی، اتیل استاتی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه ترکمنی؛ و اترنفتی، اتیل استاتی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه کپه داغی بیشترین مقاومت به عصاره­ها را نشان دادند. عصاره­های اتر نفتی حاصل از همه گونه‌ها علیه هر چهار قارچ درماتوفیت فعالیت بازدارندگی داشتند. عصاره­های اتانولی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه کوهی علیه میکروسپوروم کانیس و عصاره درمنه کپه داغی و درمنه ترکمنی نیز اثر بازدارندگی از رشد اپیدرموفیتون فلوکوزوم نشان دادند. عصاره‌های اتانولی هر سه گونه درمنه فاقد اثر بازدارندگی علیه تریکوفیتون روبروم بودند.
نتایج حداقل غلظت بازدارندگی نشان داد (جدول 2) که همه قارچ­های آزمایش‌شده به همه یا تعدادی از غلظت‌های عصاره‌های به‌کار رفته در این آزمایش در طیف غلظتی 9/61 تا 1/1981 (میکروگرم/میلی­لیتر) حساس بودند، بطوریکه رشد آنها به طور کامل توسط عصاره­ها مهار شد. برای درمنه کوهی حداقل غلظت بازدارنده مربوط به عصاره اتر نفتی در غلظت 150 (میکروگرم/میلی­لیتر) علیه تریکوفیتون وروکوزوم بود. برای درمنه ترکمنی حداقل غلظت بازدارنده به میزان 9/61 (میکروگرم/میلی­لیتر) مربوط به عصاره اتر نفتی علیه اپیدرموفیتون فلوکوزوم ثبت گردید. برای درمنه کپه داغی حداقل غلظت بازدارنده مربوط به عصاره اتر نفتی به میزان 81/123 (میکروگرم/میلی­لیتر) علیه اپیدرموفیتون فلوکوزوم ثبت شد.
همان‌طور که در جدول 3 نشان داده شده است، در غربالگری فیتوشیمیایی اولیه عصاره اتر نفتی، استرول­ها و ترپنوئیدها ردیابیگردیدند.
 

جدول 1- نتایج غربالگری اولیه اثر بازدارندگی عصاره­های حاصل از گونه­های مختلف درمنه در غلظت 2 (میلی­گرم/میلی­لیتر) علیه چهار قارچ عامل درماتوفیتوزیس
نام گیاه عصاره بازده استحصال عصاره (%) جدایه قارچی
اپیدرموفیتون فلوکوزوم تریکوفیتون روبروم میکروسپوروم کانیس تریکوفیتون وروکوزوم
درمنه کوهی اترنفتی 1/1 - - - -
دی کلرومتان 46/4 - + - -
اتیل استاتی 45/0 - + - -
اتانولی 58/5 + + - +
هیدرواتانولی 21/9 + + - +
درمنه ترکمنی اترنفتی 73/2 - - - -
دی کلرومتان 31/7 - - - -
اتیل استاتی 68/0 - - - -
اتانولی 18/2 - + + +
هیدرواتانولی 52/18 - - + +
درمنه کپه داغی اترنفتی 53/4 - - - -
دی کلرومتان 24/10 - + - -
اتیل استاتی 76/0 - - - -
اتانولی 46/3 - + + +
هیدرواتانولی 24/19 - - + +
DMSO - + + + +
کنترل­ها بلانک عصاره­ها - + + + +
تربینافن - - - - -
علامت مثبت (+) به معنی رشد قارچ در دست کم دو تکرار و علامت منفی (-) به معنی عدم رشد قارچ در دست کم دو تکرار از غلظت  مورد نظر می باشد (نتایج حاصل سه بار تکرار کشت است).


جدول2- حداقل غلظت بازدارندگی (MIC برحسب میکروگرم/میلی­لیتر) عصاره­های سه گونه درمنه به­کار رفته علیه چهار قارچ عامل درماتوفیتوزیس
نام گیاه عصاره جدایه قارچی
اپیدرموفیتون فلوکوزوم تریکوفیتون روبروم میکروسپوروم کانیس تریکوفیتون وروکوزوم
درمنه کوهی اترنفتی 27/495 1/1981 63/247 150
دی کلرومتان 55/990 - 55/990 600
اتیل استاتی 1/1981 - 27/495 1200
اتانولی - - 1/1981 -
هیدرواتانولی - - 55/990 -
درمنه ترکمنی اترنفتی 90/61 27/495 27/495 1200
دی کلرومتان 55/990 55/990 1/1981 1200
اتیل استاتی 27/495 1/1981 1/1981 1200
اتانولی 1/1981 - - -
هیدرواتانولی 27/495 - - -
درمنه کپه داغی اترنفتی 81/123 1/1981 27/495 300
دی کلرومتان 27/495 - 55/990 600
اتیل استاتی 1/1981 1/1981 55/990 600
اتانولی 1/1981 - - -
هیدرواتانولی 55/990 1/1981 - -
کنترل تربینافن 0156/0 0078/0 0156/0 0078/0

جدول 3- نتایج غربالگری اولیه فیتوشیمیایی عصاره اتر نفتی سه گونه گیاه درمنه
نام گیاه استرول­ها ترپنوئیدها فلاوونوئیدها
درمنه کوهی + ++ --
درمنه ترکمنی ++ ++ --
درمنه کپه داغی ++ + -/+
علامت مثبت (+) به معنی تغییر رنگ در دو تکرار و علامت منفی (-) به معنی عدم تغییر رنگ در دو تکرار می باشد (نتایج حاصل چهار بار تکرار است).
 
بحث
بیماری درماتوفیتوزیس توسط قارچ­هایی موسوم به درماتوفیت ایجاد می­شود که در سراسر جهان شیوع دارد. استفاده از داروهای شیمیایی برای درمان این بیماری مشکلاتی را به همراه داشته است. فرآورده‌های طبیعی به عنوان یک منبع دارویی ارزشمند و پایه تحقیقات دارویی هستند که نقش مهمی را به عنوان مواد اولیه برای تولید انواع داروهای سنتتیک ایفا می­کنند (16). علاوه بر این، داروهای گیاهی برای درمان برخی از بیماری­ها به صورت مستقیم یا مکمل با سایر دارو­ها استفاده می­شود (17). گیاه درمنه به عنوان منبع غنی ترکیبات طبیعی، پتانسیل بالایی برای درمان بسیاری از انواع بیماری­های انسانی دارد (18). با توجه به پیشینه تنوع ترکیبات ضد میکروبی که در درمنه گزارش شده است، ممکن است این ترکیبات به طور کامل توسط یک حلال استخراج نشوند به طور مثال Zhang و همکاران آرتیمیسین (Artemisin) را به عنوان یک ترکیب ضد میکروبی قوی از گیاه درمنه با استفاده از حلال پروپیلن گلیکول متیل اتر استخراج کرده­اند (19)، همچنین Thangjam و همکارن با کاربرد حلال­های متانول و اتانول ترکیبات آنتی اکسیدانی از گیاه درمنه را استخراج کرده­اند (20). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از بین پنج حلال مورد استفاده برای استخراج ترکیبات از اندام هوایی سه گونه درمنه کوهی، درمنه ترکمنی و درمنه کپه داغی، بیشترین بازده استخراج مربوط به عصاره هیدرواتانولی است، می­توان نتیجه گرفت که ترکیبات قطبی ممکن است در گیاه درمنه غالب باشند.
نتایج بررسی اثر ضد قارچی عصاره­های مختلف گیاه درمنه علیه اپیدرموفیتون فلوکوزوم، تریکوفیتون روبروم، میکروسپوروم کانیس و تریکوفیتون وروکوزوم طیفی از اثرات بازدارندگی را علیه چهار قارچ فوق نشان داد. این یافته با نتایج یافته­های محققین دیگر که نشان دادند گونه­های درمنه (Artemisia sp.) دارای اثر بازدارندگی علیه درماتوفیت­ها هستند، مشابهت داشت (22 ،21). این پژوهشگران گزارش نمودند که عصاره درمنه استحصال شده با n-هگزان موجب کاهش رشد قارچ ترکوفیتون منتاگروفیتس (Trichophyton mentagrophytes) بر روی موش آزمایشگاهی تلقیح شده با این بیمارگر شده است (21). Hashem گزارش نموده است که عصاره آبی آرتیمیزیا جودیاکا (Artemisia judaica) دارای اثر مهارکنندگی از رشد درماتوفیت­هایی همچون تریکوفیتون روبروم و میکروسپوروم کانیس هستند (22). همچنین گزارش شده است که اسانس گیاه درمنه دشتی (A. sieberi) دارای ترکیباتی است که اثر بازدارندگی علیه قارچ­های درماتوفیتوزیس را نشان دادند (8). Mahboubi و همکاران گزارش کرده­اند که عصاره آبی آلیوم هیرتیفولیوم (Allium hirtifolium Bios) دارای اثر بازدارندگی علیه اپیدرموفیتون فلوکوزوم، تریکوفیتون روبروم، میکروسپوروم کانیس، تریکوفیتون وروکوزوم، میکروسپوروم جیپسئوم و تریکوفیتون شونلنی است، به­طوری که در مقایسه با کتوکونازول این اثر معنی­دار بوده است (23). در نتایج مطالعه حاضر، قارچ اپیدرموفیتون فلوکوزوم نسبت به سایر قارچ‌های آزمایش‌شده به عصاره درمنه حساس‌تر بود، به‌طوری که از 15 عصاره استفاده شده در 13 عصاره، رشدی از قارچ مشاهده نشد. این نتیجه با مشاهدات Masihha و همکاران که ده عصاره متانولی و آبی حاصل از جنس و گونه های کالندولا افیسینالیس (Calendula  officinalisآکاسیا اربیکا (Acacia Arabicaآلتئا افیسینالیس (Altheae officinalisجینکو بیلوبا (Ginkgo bilobaجوگلانس رجیا (Juglans regiaاسیمیوم باسیلیکوم (Osimumbasilicumسولانوم نیگروم (Solanum nigrumهایپریکوم پرفوراتوم (Hypericum perforatumاورتیکا دویکا (Urtica dioica) و آناگالیس آرونسیس (Anagalis arvensis) را علیه تعدادی از درماتوفیت‌های بیماری‌زای انسانی مورد بررسی قرار داده‌اند، مشابهت داشت (24)؛ به‌طوری که این محققین اپیدرموفیتون فلوکوزوم را به عنوان یکی از حساس­ترین قارچ­ها به عصاره­های گیاهی آزمایش شده، گزارش کرده­اند. در مقابل، برای درمان بیماری­های ناشی از تریکوفیتون روبروم مشکلاتی وجود دارد و این گونه نسبت به داروهای ضد درماتوفیت بسیار مقاوم است. در نتایج حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، غلظت­های بالاتری از هر عصاره اثر بازدارندگی را علیه تریکوفیتون روبروم نشان دادند که با مقاومت گزارش شده این قارچ به غلظت­های بالای عصاره اکینوفورا پلاتیبولا (Echinophora platyloba) مطابقت دارد (25). این اثر احتمالاً با مقاومت ذاتی این قارچ در برابر داروهای ضد قارچی مرتبط است (2).
در مطالعه حاضر در مقایسه با تربینافین به عنوان شاهد مثبت، هیچ یک از عصاره­ها به اندازه تربینافین موثر نبودند. با توجه به اینکه عصاره­های آزمایش شده حاوی بسیاری از ترکیبات بی­اثر بودند، تفاوت بین اثر بازدارندگی تربینافین و عصاره­های آزمایش شده مورد انتظار بود.
نتایج تجربی ما نشان داد که اثر ضد قارچی گونه­های درمنه رابطه مستقیمی با قطبیت حلال به‌کار رفته در استخراج ترکیبات مؤثر دارد. اتر نفت به عنوان حلال غیر قطبی، بهترین گزینه برای استخراج ترکیبات ضد درماتوفیت از سه گونه درمنه بود. در مقابل، عصاره‌های اتانولی و هیدرواتانولی گونه‌های گیاهی مورد مطالعه، که احتمالاً غنی از اجزای قطبی بودند، در اکثریت قارچ‌های به‌کار رفته در آزمایش هیچگونه فعالیت بازدارنده‌ای را نشان ندادند. با توجه به موارد فوق، می­توان عنوان نمود که مؤثرترین ترکیبات ثانویه سه گونه درمنه کوهی، درمنه ترکمنی و درمنه کپه داغی مواد فیتوشیمیایی غیر قطبی هستند. این یافته­ها با نتایج پژوهش­های محققین دیگر همسو بود. Eloff و همکاران حلال­ها را بر اساس توانایی آن­ها در حل کردن ترکیبات ضد میکروبی گیاهان، خطرات زیستی و سهولت حذف حلال‌ها از فراکسیون‌ها رتبه‌بندی کرده‌اند (26).
همان‌طور که ذکر شد، اتر نفت مؤثرترین حلال برای استخراج ترکیبات ضد قارچی از سه گونه آزمایش شده بود. این یافته با نتایج MIC نیز تأیید شد به‌طوری که کمترین مقدار MIC از هر سه گونه درمنه آزمایش شده مربوط به عصاره اتر نفتی بود (جدول 2). این نتیجه همسو با مطالعات سایر محققان است (27, 26). Mojarrab و همکاران فعالیت‌های سمیت سلولی و ضد مالاریایی قوی‌تری را به ترتیب از عصاره اتر نفتی و دی کلرومتانی گونه‌های درمنه گزارش کرده­اند (9). در این مطالعه، بر اساس نتایج غربالگری اولیه فیتوشیمیایی عصاره‌های اتر نفتی، همه گونه‌ها حاوی استرول‌ها و ترپنوئیدها بودند. استروئید­های گیاهی دارای اثرات ضد قارچی هستند و حضور ترپنوئیدها ممکن است موجب افزایش فعالیت ضددرماتوفیتی شود (28). گزارش شده است که گونه‌های درمنه (Artemisia sp.) محتوی 12 ترکیب منوترپن شامل camphene، (R)-camphor، (R)-carvone، 1,8-cineole، (S)-fenchone، geraniol، cuminaldehyde،(S)-limonene، (R)-linalool، (1R,2S,5R)-menthol، myrcene و thymol هستند که دارای پتانسیل اثرات ضد قارچی هستند (29). Gharachorlou و Sadighi Shamami عنوان نمودند که اثر ضد قارچی گونه­های درمنه مربوط به محتوی ترپنوئیدی و فلاوونوئیدی این گیاهان به ویژه ترکیب α-thojune می­باشد (21). پیشنهاد شده است که این متابولیت­های ثانویه می­توانند به عنوان ماده همراه با داروهای ضد قارچی استفاده شوند. Hosseinzadeh و همکاران ترپنوئید­ها را از عصاره­ی درمنه کوهی و درمنه ترکمنی جداسازی و شناسایی کرده‌اند (30). با این حال، مطالعه فیتوشیمیایی جامع­تر بر روی عصاره­های انتخاب شده ممکن است اجزای فعال ضد قارچی را شناسایی کند.

نتیجه‌گیری
در مطالعه حاضر، ما دریافتیم که تعدادی از عصاره‌های درمنه کوهی، درمنه ترکمنی و درمنه کپه داغی دارای فعالیت ضد درماتوفیتی بودند. اپیدرموفیتون فلوکوزوم و تریکوفیتون روبروم به ترتیب حساسیت و مقاومت بالاتری نسبت به عصاره­های درمنه نشان دادند. بر اساس نتایج غربالگری فیتوشیمیایی اولیه، عصاره­های اتر نفتی، به عنوان عصاره­های قوی­تر نسبت به سایر عصاره­های به کار رفته، غنی از ترپنوئیدها و استرول­ها بودند. می­توان گفت، این گونه­های گیاهی ممکن است کاندیداهای مناسبی برای دستیابی به آنتی بیوتیک­های جدید باشند که نیاز به بررسی­های بیشتر دارند.

تقدیر و تشکّر
این مقاله، حاصل پایان­نامه خانم شادی سلمانی با کد 97809 تحت عنوان بررسی برون تنی فعالیت ضد قارچی اندام­های هوایی درمنه­های کوهی، ترکمنی و کپه داغی بر تعدادی از درماتوفیت­های شایع، در مقطع دکترای حرفه­ای داروسازی در سال 1398 می­باشد که با حمایت مالی کمیته تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه (شماره کمک هزینه: 97809) اجرا شده است.

تضاد منافع
نویسندگان مقاله اعلام می‌دارند که هیچ گونه تضاد منافعی در پژوهش حاضر وجود ندارد.
منابع:
1- Arenas R, del Rocío Reyes-Montes M, Duarte-Escalante E, Frías-De-León MG, Martínez-Herrera E. Dermatophytes and Dermatophytosis. In: Mora-Montes HM, Lopes-Bezerra LM. Curr. Med. Mycol. 2017. 381-425. DOI: 10.1007/978-3-319-64113-3_13.
2- Martinez-Rossi NM, Bitencourt TA, Peres NTA, Lang EAS, Gomes EV, Quaresemin NR, et al. Dermatophyte resistance to antifungal Drugs: mechanisms and prospectus. Front. Microbiol. 2018; 9: 1108. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01108.
3- Kaul S, Yadav S, Dogra S. Treatment of Dermatophytosis in Elderly, Children, and Pregnant Women. Indian Dermatol Online J. 2017; 8(5): 310-8. DOI: 10.4103/idoj.IDOJ_169_17.
4- Hossain A. The Genus Artemisia (Asteraceae): A Review on its Ethnomedicinal Prominence and Taxonomy with Emphasis on Foliar Anatomy, Morphology, and Molecular Phylogeny. Proc. Pak. Acad. 2020; 57(1): 1-28. URL: https://www.paspk.org/wp-content/uploads/2020/10/LS-597.pdf.
5- Sharifi-Rad J, Herrera-Bravo J, Semwal P, Painuli S, Badoni H, Ezzat SM, et al. Artemisia spp.: An Update on its chemical composition, pharmacological and toxicological Profiles. Oxid Med Cell Longev. 2022; 2022: 5628601. DOI: 10.1155/2022/5628601.
6- Gruessner BM, Cornet-Vernet L, Desrosiers MR, Lutgen P, Towler MJ, Weathers PJ. It is not just artemisinin: Artemisia sp. for treating diseases including malaria and schistosomiasis. Phytochem Rev. 2019; 18(6): 1509-27. DOI: 10.1007/s11101-019-09645-9.
7- Rolta R, Sharma A, Sourirajan A, Mallikarjunan PK, Dev K. Combination between antibacterial and antifungal antibiotics with phytocompounds of Artemisia annua L: A strategy to control drug resistance pathogens. J Ethnopharmacol. 2021; 266: 113420. DOI: 10.1016/j.jep.2020.113420.
8- Mahboubi M. Artemisia sieberi Besser essential oil and treatment of fungal infections. Biomed Pharmacother. 2017; 89: 1422-30. DOI: 10.1016/j.biopha.2017.03.036.
9- Mojarrab M, Pourasadollah A, Motamed H, Ahmadi F, Hosseinzadeh L. Active fractions of dichloromethane extract of Artemisia aucheri inhibit proliferation of human breast cancer MCF-7 Cells via Induction of Apoptosis. J. Rep. Pharm. Sci. 2018; 7(3): 331-43. URL: https://www.jrpsjournal.com/article.asp?issn=2322-1232;year=2018;volume=7;issue=3;spage=331;epage=343;aulast=Mojarrab;type=0.
10- Joharian M, Mojarab M, Darvishi E, Khosravi H, Nazari V, Varnamkhasti BS, Mirsadeghi S. Green synthesis of biogenic Cu/Fe3O4 nanocomposite using the Eriobotrya japonica seed extract against pathogenic bacteria. J. Mol. Struct. 2022; 1264: 133229. DOI: 10.1016/j.molstruc.2022.133229.
11- Gonelimali FD, Lin J, Miao W, Xuan J, Charles F, Chen M, et al. Antimicrobial properties and mechanism of action of some plant extracts against food pathogens and spoilage Microorganisms. Front. Microbiol. 2018; 9:1639. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01639.
12- Leeyaphan C, Suiwongsa B, Komesmuneeborirak P, Kiratiwongwan R, Wongdama S, Prasong W, Supcharoenkul S, Bunyaratavej S. Effectiveness and safety of topical amphotericin B in 30% dimethyl sulfoxide cream versus 30% dimethyl sulfoxide cream for nondermatophyte onychomycosis treatment: A pilot study. Indian J. Dermatol. Venereol. Leprol. 2022; 88(4): 494-9. DOI: 10.25259/IJDVL_359_2021.
13- Adu JK, Amengor CD, Kabiri N, Orman E, Patamia SA, Okrah BK. Validation of a Simple and Robust Liebermann–Burchard Colorimetric Method for the Assay of Cholesterol in Selected Milk Products in Ghana. Int. J. Food Sci. 2019; 2019: 9045938. DOI: 10.1155/2019/9045938.
14- Patil AS. Plant Secondary Metabolites: Isolation, Characterization & Biological Properties. First ed: New Delhi, Studera Press; 2020. PP. 86. URL: https://books.google.com/books/about/Plant_Secondary_Metabolites.html?id=VpTmDwAAQBAJMatvieieva N,
15- Matvieieva N, Drobot K, Duplij V, Ratushniak Y, Shakhovsky A, Kyrpa-Nesmiian T, et al. Flavonoid content and antioxidant activity of Artemisia vulgaris L. "hairy" roots. Prep Biochem Biotechnol. 2019; 49(1): 82-7. DOI: 10.1080/10826068.2018.1536994.
16- Sharma A, Gupta S. Protective manifestation of herbonanoceuticals as antifungals: A possible drug candidate for dermatophytic infection. Health Sci Rep. 2022; 5 (5): e775. DOI: 10.1002/hsr2.775.
17- Gasu EN, Ahor HS, Borquaye LS. Peptide extract from Olivancillaria hiatula exhibits broad-spectrum antibacterial activity. Biomed Res Int. 2018; 2018: 6010572. DOI: 6010572. 10.1155/2018/6010572.
18- Oliaee D, Boroushaki MT, Oliaee N, Ghorbani A. Evaluation of cytotoxicity and antifertility effect of Artemisia kopetdaghensis. Adv Pharmacol Sci. 2014; 2014: 745760. DOI: 10.1155/2014/745760.
19- Zhang Y, Li C, MengX, Zhao Y,Wang H and  Zhang S. Ultrasonic assisted extraction of artemisinin from Artemisia annua L. using monoether-based solvents. Green Chem. 2018; 20, 713-723. DOI: 10.1039/C7GC03191B.
20- Thangjam NM, Taijong, J. & Kumar, A. Phytochemical and pharmacological activities of methanol extract of Artemisia vulgaris L. leaves. Clin Phytosci. 2020; 72(6). DOI: 10.1186/s40816-020-00214-8.
21- Gharachorlou AA, Sadighi Shamami K. Study on Antifungal activity of Artemisia L. extract in Compared with Tryptophan against Trichophyton mentagrophytes. Bull Env Pharmacol Life Sci. 2013; 3(1): 37–41. URL: https://bepls.com/dec2013/8.pdf.
22- Hashem M. Antifungal properties of crude extracts of five Egyptian medicinal plants against dermatophytes and emerging fungi. Mycopathologia. 2011; 172(1): 37-46. DOI: 10.1007/s11046-010-9390-6.
23- Mahboubi M, Kazempour N. The anti-dermatophyte activity of Allium hirtifolium Boiss aqueous extract. J Mycol Med. 2015; 25(1): e10-4. DOI: 10.1016/j.mycmed.2014.10.010.
24- Massiha A, Muradov PZ. Comparison of antifungal activity of extracts of ten plant species and griseofulvin against human pathogenic dermatophytes. Zahedan J Res Med Sci. 2015; 17(10): e2096. DOI: 10.17795/zjrms-2096.
25- Avijgan M, Saadat M, Nilfrooshzadeh MA, Hafizi M. Antifungal effect of Echinophora platyloba extract on some common dermathophytes. J Med Plants 2005; 5(18): 10-6. URL: https://jmp.ir/browse.php?a_id=666&slc_lang=en&sid=1&printcase=1&hbnr=1&hmb=1.
26- Eloff JN. Quantification the bioactivity of plant extracts during screening and bioassay guided fractionation. Int J Phytomedicine. 2004; 11(4): 370-1. DOI: 10.1078/0944711041495218.
27- Ahmadi F, Mojarrab M, Ghazi-Khansari M, Hosseinzadeh L. A semipolar fraction of petroleum ether extract of Artemisia aucheri induces apoptosis and enhances the apoptotic response to doxorubicin in human neuroblastoma SKNMC cell line. Res Pharm Sci. 2015; 10(4): 335-44. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623622/.
28- Zacchino SA, Butassi E, Liberto MD, Raimondi M, Postigo A, Sortino M. Plant phenolics and terpenoids as adjuvants of antibacterial and antifungal drugs. Phytomedicine. 2017; 37: 27-48. DOI: 10.1016/j.phymed.2017.10.018.
29- Marei G.K, Abdel Rasoul M.A, Samir A.M. Comparative antifungal activities and biochemical effects of monoterpenes on plant pathogenic fungi. Pesticid Biochem Physiol. 2012; 103(1): 56–61. URL: 10.1016/j.pestbp.2012.03.004.
30- Hosseinzadeh L, Shokoohinia Y, Arab M, Allahyari E, Mojarrab M. Cytotoxic and apoptogenic sesquiterpenoids from the petroleum ether extract of Artemisia aucheri Aerial Parts. Iran J Pharm Res. 2019; 18(1): 391-9. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31089373/.

[1] گروه قارچ شناسی و انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
[2] گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران
[3] کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
[4] گروه فارماکوگنوزی و بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
[5] مرکز تحقیقات علوم دارویی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
*نویسنده مسئول: مرکز تحقیقات علوم دارویی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
آدرس: کرمانشاه- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه- مرکز تحقیقات علوم دارویی
تلفن: ٠٨٣3۴٢٧6479       نمابر: 08334276493       پست الکترونیکی: mmojarrab@kums.ac.ir
[6] Trichophyton rubrum
[7] Trichophyton verrucosum
[9] Microsporum canis
[10] Artemisia sp.
[11] Artemisia aucheri
[12] Artemisia kopetdaghensis
[13] Artemisia turcomanica
[14] Sabouraud Cycloheximide Chloramphenicol Agar
[15] Minimum inhibitory concentration
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: فارماکولوژی- گیاهان دارویی
دریافت: 1401/10/10 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/2/9 | انتشار الکترونیک: 1402/3/15

فهرست منابع
1. Arenas R, del Rocío Reyes-Montes M, Duarte-Escalante E, Frías-De-León MG, Martínez-Herrera E. Dermatophytes and Dermatophytosis. In: Mora-Montes HM, Lopes-Bezerra LM. Curr. Med. Mycol. 2017. 381-425. DOI: 10.1007/978-3-319-64113-3_13. [DOI:10.1007/978-3-319-64113-3_13]
2. Martinez-Rossi NM, Bitencourt TA, Peres NTA, Lang EAS, Gomes EV, Quaresemin NR, et al. Dermatophyte resistance to antifungal Drugs: mechanisms and prospectus. Front. Microbiol. 2018; 9: 1108. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01108. [DOI:10.3389/fmicb.2018.01108] [PMID] []
3. Kaul S, Yadav S, Dogra S. Treatment of Dermatophytosis in Elderly, Children, and Pregnant Women. Indian Dermatol Online J. 2017; 8(5): 310-8. DOI: 10.4103/idoj.IDOJ_169_17. [DOI:10.4103/idoj.IDOJ_169_17] [PMID] []
4. Hossain A. The Genus Artemisia (Asteraceae): A Review on its Ethnomedicinal Prominence and Taxonomy with Emphasis on Foliar Anatomy, Morphology, and Molecular Phylogeny. Proc. Pak. Acad. 2020; 57(1): 1-28. URL: https://www.paspk.org/wp-content/uploads/2020/10/LS-597.pdf.
5. Sharifi-Rad J, Herrera-Bravo J, Semwal P, Painuli S, Badoni H, Ezzat SM, et al. Artemisia spp.: An Update on its chemical composition, pharmacological and toxicological Profiles. Oxid Med Cell Longev. 2022; 2022: 5628601. DOI: 10.1155/2022/5628601. [DOI:10.1155/2022/5628601] [PMID] []
6. Gruessner BM, Cornet-Vernet L, Desrosiers MR, Lutgen P, Towler MJ, Weathers PJ. It is not just artemisinin: Artemisia sp. for treating diseases including malaria and schistosomiasis. Phytochem Rev. 2019; 18(6): 1509-27. DOI: 10.1007/s11101-019-09645-9. [DOI:10.1007/s11101-019-09645-9] [PMID] []
7. Rolta R, Sharma A, Sourirajan A, Mallikarjunan PK, Dev K. Combination between antibacterial and antifungal antibiotics with phytocompounds of Artemisia annua L: A strategy to control drug resistance pathogens. J Ethnopharmacol. 2021; 266: 113420. DOI: 10.1016/j.jep.2020.113420. [DOI:10.1016/j.jep.2020.113420] [PMID]
8. Mahboubi M. Artemisia sieberi Besser essential oil and treatment of fungal infections. Biomed Pharmacother. 2017; 89: 1422-30. DOI: 10.1016/j.biopha.2017.03.036. [DOI:10.1016/j.biopha.2017.03.036] [PMID]
9. Mojarrab M, Pourasadollah A, Motamed H, Ahmadi F, Hosseinzadeh L. Active fractions of dichloromethane extract of Artemisia aucheri inhibit proliferation of human breast cancer MCF-7 Cells via Induction of Apoptosis. J. Rep. Pharm. Sci. 2018; 7(3): 331-43. URL: https://www.jrpsjournal.com/article.asp?issn=2322-1232;year=2018;volume=7;issue=3;spage=331;epage=343;aulast=Mojarrab;type=0. [DOI:10.4103/2322-1232.254809]
10. Joharian M, Mojarab M, Darvishi E, Khosravi H, Nazari V, Varnamkhasti BS, Mirsadeghi S. Green synthesis of biogenic Cu/Fe3O4 nanocomposite using the Eriobotrya japonica seed extract against pathogenic bacteria. J. Mol. Struct. 2022; 1264: 133229. DOI: 10.1016/j.molstruc.2022.133229. [DOI:10.1016/j.molstruc.2022.133229]
11. Gonelimali FD, Lin J, Miao W, Xuan J, Charles F, Chen M, et al. Antimicrobial properties and mechanism of action of some plant extracts against food pathogens and spoilage Microorganisms. Front. Microbiol. 2018; 9:1639. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01639. [DOI:10.3389/fmicb.2018.01639] [PMID] []
12. Leeyaphan C, Suiwongsa B, Komesmuneeborirak P, Kiratiwongwan R, Wongdama S, Prasong W, Supcharoenkul S, Bunyaratavej S. Effectiveness and safety of topical amphotericin B in 30% dimethyl sulfoxide cream versus 30% dimethyl sulfoxide cream for nondermatophyte onychomycosis treatment: A pilot study. Indian J. Dermatol. Venereol. Leprol. 2022; 88(4): 494-9. DOI: 10.25259/IJDVL_359_2021. [DOI:10.25259/IJDVL_359_2021] [PMID]
13. Adu JK, Amengor CD, Kabiri N, Orman E, Patamia SA, Okrah BK. Validation of a Simple and Robust Liebermann-Burchard Colorimetric Method for the Assay of Cholesterol in Selected Milk Products in Ghana. Int. J. Food Sci. 2019; 2019: 9045938. DOI: 10.1155/2019/9045938. [DOI:10.1155/2019/9045938] [PMID] []
14. Patil AS. Plant Secondary Metabolites: Isolation, Characterization & Biological Properties. First ed: New Delhi, Studera Press; 2020. pp. 86. URL: https://books.google.com/books/about/Plant_Secondary_Metabolites.html?id=VpTmDwAAQBAJMatvieieva N,
15. Matvieieva N, Drobot K, Duplij V, Ratushniak Y, Shakhovsky A, Kyrpa-Nesmiian T, et al. Flavonoid content and antioxidant activity of Artemisia vulgaris L. "hairy" roots. Prep Biochem Biotechnol. 2019; 49(1): 82-7. DOI: 10.1080/10826068.2018.1536994. [DOI:10.1080/10826068.2018.1536994] [PMID]
16. Sharma A, Gupta S. Protective manifestation of herbonanoceuticals as antifungals: A possible drug candidate for dermatophytic infection. Health Sci Rep. 2022; 5 (5): e775. DOI: 10.1002/hsr2.775. [DOI:10.1002/hsr2.775] [PMID] []
17. Gasu EN, Ahor HS, Borquaye LS. Peptide extract from Olivancillaria hiatula exhibits broad-spectrum antibacterial activity. Biomed Res Int. 2018; 2018: 6010572. DOI: 6010572. 10.1155/2018/6010572. [DOI:10.1155/2018/6010572] [PMID] []
18. Oliaee D, Boroushaki MT, Oliaee N, Ghorbani A. Evaluation of cytotoxicity and antifertility effect of Artemisia kopetdaghensis. Adv Pharmacol Sci. 2014; 2014: 745760. DOI: 10.1155/2014/745760. [DOI:10.1155/2014/745760] [PMID] []
19. Zhang Y, Li C, MengX, Zhao Y ,Wang H and Zhang S. Ultrasonic assisted extraction of artemisinin from Artemisia annua L. using monoether-based solvents. Green Chemistry. 2018; 20, 713-723. DOI: 10.1039/C7GC03191B. [DOI:10.1039/C7GC03191B]
20. Thangjam NM, Taijong, J. & Kumar, A. Phytochemical and pharmacological activities of methanol extract of Artemisia vulgaris L. leaves. Clin Phytosci. 2020; 72(6). DOI: 10.1186/s40816-020-00214-8. [DOI:10.1186/s40816-020-00214-8]
21. Gharachorlou AA, Sadighi Shamami K. Study on Antifungal activity of Artemisia L. extract in Compared with Tryptophan against Trichophyton mentagrophytes. Bull Env Pharmacol Life Sci. 2013; 3(1): 37-41. URL: https://bepls.com/dec2013/8.pdf.
22. Hashem M. Antifungal properties of crude extracts of five Egyptian medicinal plants against dermatophytes and emerging fungi. Mycopathologia. 2011; 172(1): 37-46. DOI: 10.1007/s11046-010-9390-6. [DOI:10.1007/s11046-010-9390-6] [PMID]
23. Mahboubi M, Kazempour N. The anti-dermatophyte activity of Allium hirtifolium Boiss aqueous extract. J Mycol Med. 2015; 25(1): e10-4. DOI: 10.1016/j.mycmed.2014.10.010. [DOI:10.1016/j.mycmed.2014.10.010] [PMID]
24. Massiha A, Muradov PZ. Comparison of antifungal activity of extracts of ten plant species and griseofulvin against human pathogenic dermatophytes. Zahedan J Res Med Sci. 2015; 17(10): e2096. DOI: 10.17795/zjrms-2096. [DOI:10.17795/zjrms-2096]
25. Avijgan M, Saadat M, Nilfrooshzadeh MA, Hafizi M. Antifungal effect of Echinophora platyloba extract on some common dermathophytes. J Med Plants 2005; 5(18): 10-6. URL: https://jmp.ir/browse.php?a_id=666&slc_lang=en&sid=1&printcase=1&hbnr=1&hmb=1.
26. Eloff JN. Quantification the bioactivity of plant extracts during screening and bioassay guided fractionation. Int J Phytomedicine. 2004; 11(4): 370-1. DOI: 10.1078/0944711041495218. [DOI:10.1078/0944711041495218] [PMID]
27. Ahmadi F, Mojarrab M, Ghazi-Khansari M, Hosseinzadeh L. A semipolar fraction of petroleum ether extract of Artemisia aucheri induces apoptosis and enhances the apoptotic response to doxorubicin in human neuroblastoma SKNMC cell line. Res Pharm Sci. 2015; 10(4): 335-44. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623622/.
28. Zacchino SA, Butassi E, Liberto MD, Raimondi M, Postigo A, Sortino M. Plant phenolics and terpenoids as adjuvants of antibacterial and antifungal drugs. Phytomedicine. 2017; 37: 27-48. DOI: 10.1016/j.phymed.2017.10.018. [DOI:10.1016/j.phymed.2017.10.018] [PMID]
29. Marei G.K, Abdel Rasoul M.A, Samir A.M. Comparative antifungal activities and biochemical effects of monoterpenes on plant pathogenic fungi. Pesticid Biochem Physiol. 2012; 103(1): 56-61. URL: 10.1016/j.pestbp.2012.03.004. [DOI:10.1016/j.pestbp.2012.03.004]
30. Hosseinzadeh L, Shokoohinia Y, Arab M, Allahyari E, Mojarrab M. Cytotoxic and apoptogenic sesquiterpenoids from the petroleum ether extract of Artemisia aucheri Aerial Parts. Iran J Pharm Res. 2019; 18(1): 391-9. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31089373/.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات پزشکی ترجمانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Translational Medical Research

Designed & Developed by : Yektaweb