دوره 30، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 30 شماره 1 صفحات 43-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 97809
Ethics code: IR-kums.REC.1397.634


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mikaeili A, Ghasemi S, Salmani S, Modarresi M, Mojarrab M. Antifungal effects of various extracts from three Artemisia species against dermatophytosis fungal agents. J Birjand Univ Med Sci. 2023; 30 (1) :33-43
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3232-fa.html
میکائیلی علی، قاسمی سمیرا، سلمانی شادی، مدرسی مسعود، مجرب مهدی. اثرات ضد قارچی عصاره‌های حاصل از سه گونه درمنه (آرتمیزیا) علیه قارچ‌های عامل درماتوفیتوزیس. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند 1402; 30 (1) :43-33

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3232-fa.html


1- گروه قارچ شناسی و انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج ، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
4- گروه فارماکوگنوزی و بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
5- مرکز تحقیقات علوم دارویی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران ، mmojarrab@kums.ac.ir
چکیده:   (433 مشاهده)
زمینه و هدف: درماتوفیتوزیس یکی از مهمترین بیماری¬های جلدی انسان و حیوانات در سراسر جهان است. گونه¬های مختلف درمنه (آرتیمیزیا) به‌عنوان یک منبع غنی از ترکیبات طبیعی پتانسیل بالایی برای درمان بسیاری از انواع بیماری¬های انسانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثرات ضد قارچی عصاره¬های مختلف سه گونه درمنه علیه قارچ¬های درماتوفیت انجام شده است.
روش تحقیق: در این مطالعه آزمایشگاهی برون تنی، اندام¬های هوایی سه گونه درمنه کوهی، درمنه ترکمنی و درمنه کپه داغی با استفاده از پنج حلال اتر نفت، دی کلرومتان، اتیل استات، اتانول و هیدرواتانول (%50) عصاره¬گیری و عصاره¬های حاصل برای اثرات ضد درماتوفیتی علیه اپیدرموفیتون فلوکوزوم، تریکوفیتون وروکوزوم، تریکوفیتون روبروم و میکروسپوروم کانیس غربال¬گری شدند. سپس آزمایش حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) براساس روش رقیق‌سازی در آگار انجام شد. فعال¬ترین عصاره¬ها در مطالعات مقدماتی فیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: در غربالگری اولیه عصاره¬ها (غلظت 2 میلی گرم/میلی­ لیتر)، اپیدرموفیتون فلوکوزوم با عدم رشد در محیط کشت حاوی 13 عصاره از 15 بیشترین حساسیت و تریکوفیتون روبروم با عدم رشد در 7 عصاره از 15 شامل عصاره¬های اترنفتی حاصل از درمنه کوهی؛ اترنفتی، دی کلرومتانی، اتیل استاتی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه ترکمنی؛ و اترنفتی، اتیل استاتی و هیدرواتانولی حاصل از درمنه کپه داغی بیشترین مقاومت به عصاره¬ها را نشان دادند. در نتایج MIC قارچ¬های آزمایش‌شده به همه یا تعدادی از غلظت‌های عصاره‌ها در طیف غلظتی 9/61 تا 1/1981 (میکروگرم/میلی­ لیتر) حساس بودند. از مجموع عصاره¬های بکار رفته، کمترین میزان غلظت بازدارنده 9/61 (میکروگرم/میلی ­لیتر) برای عصاره اتر نفتی حاصل از درمنه ترکمنی علیه تریکوفیتون وروکوزوم ثبت شد. نتایج مطالعات مقدماتی فیتوشیمیایی، حضور ترپنوییدها و استرول¬ها را در این عصاره¬ها نشان داد.
نتیجه‌گیری: برخی اجزاء چربی دوست موجود در عصاره¬های مختلف به‌ویژه عصاره¬های اتر نفتی درمنه ترکمنی، درمنه کوهی و درمنه کپه داغی فعالیت برون تنی ضد درماتوفیتی دارند.


 * مسئول مکاتبات: مهدی مجرب
پست الکترونیکی: mmojarrab@kums.ac.ir

View ORCID iD Profile

You can also search for this author in:  PubMed     ResearchGate   Scopus    Google Scholar    Google Scholar Profile

متن کامل [PDF 892 kb]   (183 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (158 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: فارماکولوژی- گیاهان دارویی
دریافت: 1401/10/10 | پذیرش: 1401/12/10 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/2/9 | انتشار الکترونیک: 1402/3/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb