زمینه و هدف: با توجه به اهمیت فراوان عرقیات و استفادههای دارویی متفاوت از انواع عرقیات سنّتی و صنعتی، ،میزان آلودگی قارچی و باکتریایی در عرقیات کاسنی، کلپوره و چهلگیاه فروشگاههای شهر بیرجند بررسی گردید. روش تحقیق: در این بررسی توصیفی- تحلیلی و مقطعی که در سال 1388 در بیرجند انجام شد، تعداد 30 نمونه از عرقیات سنتی و صنعتی کاسنی، کلپوره و چهلگیاه به طورتصادفی از سطح شهر بیرجند جهت سنجش آلودگیهای باکتریایی (کلکلیفرم،کلیفرم مدفوعی) و قارچی انتخاب و به آزمایشگاه منتقل و در شرایط استاندارد آزمایشگاهی، بر اساس استاندارد 7725-1 و 997 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مورد آنالیز قرارگرفت. یافتهها: نتایج به دست آمده از آنالیز نمونهها نشان داد که در یک مورد از عرقیات سنتی کلپوره و چهلگیاه، قارچ penicillium و از عرق سنتی کاسنی، قارچهای Aspergillus وpenicillium جدا گردید. 80% نمونههای سنتی عرق کاسنی و کلپوره دارای آلودگی میکروبی (کلیفرمی و غیر کلیفرمی) و از این تعداد، 25% نمونههای سنّتی کاسنی، چهلگیاه و کلپوره دارای آلودگی کلیفرمی و 25% نمونههای سنتی عرق کاسنی، چهلگیاه و کلپوره دارای آلودگی کلیفرم مدفوعی بودند. 60% نمونههای صنعتی عرق کاسنی، آلودگی میکروبی (100% کلیفرمی) نشان دادهاند. نتیجهگیری: با توجه به وجود آلودگی باکتریایی و قارچی در تعدادی از نمونههای عرقیات مورد مطالعه، نظارت و کنترل بیشتر در مراحل مختلف تهیه و توزیع این عرقیات بایستی صورت پذیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |