زمینه و هدف: ناقلین بینی استافیلوکوک طلایی مقاوم به دارو به واسطه نقشی که در گسترش عفونت در بیمارستانها دارند، همواره مدّ نظر بودهاند. کلیندامایسین یکی از داروهای مؤثر بر این باکتری محسوب میشود ولی برخی ایزولهها مقاومت القایی کسب نمودهاند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و خصوصیات ایزولههای مقاوم در ناقلین بینی با منشأ بیمارستانی در بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه، به عنوان بزرگترین بیمارستان استان، انجام شد.
روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1388 بر روی بیمارانی که نمونه بینی آنها پس از بستری در بیمارستان از نظر استافیلوکوک طلایی مثبت شد، انجام گرفت. حساسیت نمونهها نسبت به آنتیبیوتیکهای اریترومایسین و کلیندامایسین تعیین گردید. وجود مقاومت القایی، ساختمانی و فنوتیپ MS با استفاده از D-test بررسی شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS (ویرایش 16) و آزمون کایدو در سطح معنیداری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از میان 1269 بیمار بستریشده، 210 نفر (5/16%) ناقل مثبت این باکتری با منشأ بیمارستانی بودند. فراوانی ایزولههای مقاوم به اریترومایسین و کلیندامایسین به ترتیب 5/41% و 3/23% بود. 10% از ایزولهها دارای مقاومت القایی، 3/23% مقاومت ساختمانی و 6/8% دارای فنوتیپ MS بودند. اختلاف معنیداری بین ایزولههای MRSA با مقاومت القایی (5/19%) و MSSA با مقاومت القایی (9/3%) مشاهده شد (001/0>P).
نتیجهگیری: بیمارانی که ناقل انواع مقاوم استافیلوکوک طلایی هستند، همواره تهدیدی جدّی برای سلامت خود و اطرافیان محسوب میشوند. با توجه به فراوانی مقاومت القایی به کلیندامایسین، غربالگری ایزولههای استافیلوکوک طلایی در این خصوص امری ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |