دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1385 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaderi R, MalekiNejad P. Evaluation of anticandidial effects of Berberis vulgaris root extracts (ethanolic and aqueous) and comparing their effects with those of clotrimazole. J Birjand Univ Med Sci. 2006; 13 (2) :9-15
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-88-fa.html
قادری رضا، مالکی نژاد پیمان. بررسی اثرات ضد کاندیدایی عصاره آبی و الکلی ریشه زرشک و مقایسه آن با کلوتریمازول در محیط آزمایشگاهی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند 1385; 13 (2) :15-9

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-88-fa.html


1- دانشیار ، rezaghaderi@yahoo.com
2- دانشجوی پزشکی
چکیده:   (21040 مشاهده)
زمینه و هدف: در طی سه دهه گذشته به دلیل استفاده وسیع از شیمی درمانی برای درمان سرطان، پیوند عضو و ایدز، میزان بروز عفونتهای قارچی تهدید کننده زندگی به طور چشمگیری افزایش یافته است. اغلب عفونتهای قارچی سیستمیک توسط پاتوژن های فرصت طلب مثل گونه های کاندیدا ایجاد می شوند. اگرچه بسیاری از پژوهشگران مطالعات زیادی در جهت تهیه داروهای ضد قارچ جدید انجام داده اند و هم اکنون بعضی از این داروها تحت تجربه کارآزماییهای بالینی قرار دارند ولی هنوز آمفوتریسین B و ترکیبات آزول درمان اصلی عفونتهای قارچی سیستمیک به شمار می روند. منتهی عوارض جانبی پلی ان ها و مقاومت گونه های کاندیدا به ترکیبات آزول، درمان مبتلایان به بیماریهای قارچی عمقی مهاجم را با مشکل روبه رو کرده است؛ بنابراین نیاز به تهیه داروهای جدید ضد قارچ با عوارض جانبی کم و فعالیت بر علیه طیف وسیع قارچ ها بیش از گذشته احساس می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ضدکاندیدایی عصاره آبی و الکلی ریشه گیاه زرشک در محیط آزمایشگاهی و مقایسه آن با کلوتریمازول انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، عصاره آبی گیاه زرشک و عصاره الکلی (هر دو با غلظت 1 mg/mL) تهیه شد. سوسپانسیون سلولی کاندیدا آلبیکنس (100000CFU/mL) بر روی محیط کشت سابورو دکستروز آگار کشت گردید؛ سپس قدرت ضد کاندیدایی عصاره ها و کلوتریمازول با روش اندازه گیری قطر ناحیه مهار پس از زمان انکوباسیون 48 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. به میزان قطر ناحیه مهار 1-10 میلیمتر: 1+، 10-20 میلیمتر: 2+، 20-30 میلیمتر: 3+ و 30-40 میلیمتر 4+ تعلق گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای ANOVA و Tukey B در سطح معنی داری P£0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین قطر ناحیه مهار برای عصاره آبی 16.89، عصاره الکلی 27.69 میلیمتر، الکل 70 درجه به عنوان شاهد برای عصاره الکلی برابر صفر و برای کلوتریمازول 33.63 میلیمتر بود؛ این اختلافها از نظر آماری معنی دار بود (P<0.001).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که عصاره ریشه زرشک دارای خواص ضد کاندیدایی می باشد و این اثرات در مورد عصاره الکلی نسبت به عصاره آبی به نحو بارزتری نمود دارد و با توجه به این که الکل 70 درجه که از آن به عنوان حلال عصاره الکلی استفاده شد، دارای ناحیه مهار صفر بود، می توان اذعان داشت که تمام این خواص مربوط به خود ریشه زرشک بوده است.
     
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: قارچ شناسي
دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb