دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1385 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arab M, Ghiasi E, Sargolzaei Avval F, Karimi M, Komeili G. Histochemical study of liver tissue changes in diabetes induced by streptozotocin in rats . Journals of Birjand University of Medical Sciences 2006; 13 (2) :9-15
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-85-fa.html
عرب محمدرضا، قیاسی انسیه، سرگلزایی اول فریدون، کریمی مهربد، کمیلی غلام رضا. مطالعه هیستوشیمی تغییرات بافتی کبد در دیابت القا شده با استرپتوزوتوسین در موش صحرایی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1385; 13 (2) :9-15

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-85-fa.html


1- ، mr_arabz@yahoo.com
چکیده:   (48549 مشاهده)
زمینه و هدف: دیابت ملیتوس بیمای متابولیک شایعی است که به علت نارسایی در ترشح انسولین و یا نقص در مجموعه عواملی که در عملکرد آن دخیل هستند، به وجود می آید. هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی دیابت می توانند اختلالات ساختمانی و فیزیولوژیک زیادی را در دستگاههای بدن ایجاد کنند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی تغییرات هیستوشیمی کبدی در دیابت القاشده با استرپتوزوتوسین در یک مدل تجربی (موش صحرایی) انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی بالغ نر از نژاد Sprague Dawley با وزن 250 ± 20 گرم انتخاب شدند و به دوگروه شاهد ( 15 سر) و آزمایش (45 سر) تقسیم شدند. هر کدام از گروهها به سه زیر گروه 2، 8 ، و 16 هفته ای تقسیم شدند. موش ها از نظر درجه حرارت، میزان رطوبت، دوره تاریکی و روشنایی و دسترسی آزاد به آب و مواد غذایی در شرایط استاندارد قرار گرفتند. موش های گروه آزمایش با تزریق داخل صفاقی 60mg/kg استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. موش های گروه شاهد همان حجم نرمال سالین دریافت کردند؛ سپس در موعد مقرر از کبد هر دو گروه، نمونه برداری شد و مطابق روشهای معمول بافت شناسی پاساژ و بلوک های پارافینی تهیه و برشگیری انجام شد. برشهای فوق با رنگ آمیزیهای هماتوکسیلن و ائوزین، پاس ، آلسین بلو با pH=2.5 و لکتین PNA مورد مطالعه قرار گرفتند. لکتین به میزان 10 میکروگرم به ازای هر میلی لیتر در بافر فسفات با pH=6.6 رقیق شد.
یافته ها: نتایج این مطالعه وجود دی ساکارید گالاکتوز/ ان استیل گالاکتوز آمین را به میزان بسیار کم در گروه آزمایش (دیابتی) در پوشش مجاری صفرایی و به فرم ساب اندوتلیال در ورید مرکز لبولی نشان داد. در رنگ آمیزی پاس، حضور دانه های گلیکوژن در گروههای شاهد و آزمایش در هپاتوسیت های کبدی دیده شد. میزان گلیکوژن در هپاتوسیت های ردیف های محیطی لبول های کبدی بیشتر از سلول های ردیفهای مرکزی بخصوص در گروه 16 هفته ای بود؛ در گروههای دیابتی درجاتی از احتقان کبدی مشاهده شد.
نتیجه گیری: به نظر می رسد تغییرات کبدی در دیابت وابسته به زمان بوده و این تغییرات در عناصر عروقی و مجاری صفراوی و هپاتوسیت های کبدی دیده می شود. مطالعات بیشتر نقش این تغییرات ساختمانی را در پاتوژنز دیابت نشان خواهد داد.
واژه‌های کلیدی: دیابت ملیتوس، کبد، پاس، لکتین، موش صحرایی
     
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: بافت شناسي
دریافت: 1385/6/15 | پذیرش: 1394/12/20 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journals of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb