زمینه و هدف: با وجود پیشرفت روشهای درمانی فتق دیسک بین مهرهای ناحیه لومبوساکرال، هنوز هم جراحی باز روش مرسوم است. این مطالعه به منظور تعیین میزان بروز و عوامل خطر عود فتق دیسک کمری پس از جراحی باز و مقایسه نتایج بالینی جراحی مجدّد با جراحی اول انجام شد.
روش تحقیق: این مطالعه توصیفی آیندهنگر، به مدت پنج سال (فروردین 1382 تا اسفند 1386) بر روی بیماران با جراحی فتق دیسک انجام شد. برای بیماران پرسشنامههایی قبل و بعد از عمل شامل اطلاعات فردی، علائم بالینی و معاینه عصبی تکمیل گردید. شدّت درد با استفاده از مقیاس دیداری درد ( VAS ) و عملکرد بیماران با استفاده از پرسشنامه MODQ ارزیابی گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS (ویرایش 12) و آزمونهای آماری مربوطه در سطح معنیداری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شد ند.
یافتهها: در مجموع 844 بیمار با متوسط دوره پیگیری 8 ± 38 ماه بررسی شدند. شایعترین شکایت و نشانه به ترتیب شامل درد کمر و سیاتیک و SLR مثبت بود. عود علائم در 16 نفر (89/1%) از بیماران با ام.آر.آی تایید شد. عوامل خطر عود در بیماران شامل جنس، سن، سیگار و ترومای کمری بود. مقایسه شدّت درد و میزان عملکرد بیماران در گروه فتق اولیه (به ترتیب 7/86% و 2/21) با گروه عود (به ترتیب 7/85% و 1/21، پس از جراحی مجدّد) تفاوت معنیداری نشان نداد (05/0 >p ).
نتیجهگیری: این مطالعه ضمن تعیین میزان بروز عود فتق دیسک و عوامل خطر مؤثر بر آن، نشان داد که نتایج جراحی مجدّد رضایتبخش بوده و بیماران دچار عوارض بیشتری نسبت به جراحی اول نمیشوند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |