


 
   ،    محمود عزیزی
،    محمود عزیزی  
   ،    غلامرضا شریفزاده
،    غلامرضا شریفزاده  
   ،    محمود حاجیانی
،    محمود حاجیانی  
   ،    ولیالله زراعتکار
،    ولیالله زراعتکار  
   ،    رقیه علیآبادی
،    رقیه علیآبادی  
   
                    زمینه و هدف: فلوئور به مقدار ناچیزی در جیره غذایی افراد وجود دارد و عمدهترین راه جذب آن از طریق آب آشامیدنی است. استاندارد 1053 مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، میزان فلوئور در آب را بسته به میزان دما، بین 6/0 تا mg/L 1/7 توصیه میکند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فلوئور در منابع آب آشامیدنی استان خراسان جنوبی انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، طیّ یک سال، به روش سرشماری از منابع مختلف آب شرب تحت پوشش شهرها و روستاهای استان، به روش استاندارد نمونهبرداری و در آزمایشگاه با دستگاه اسپکتروفتومتر بررسی گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS (ویرایش 11) در سطح 05/0=α مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها: از مجموع 314 نمونه آب اخذشده، 8/46% از مناطق شهری و 2/53% از مناطق روستایی بود. میانگین میزان فلوئور آب شرب در استان 24/0±5208/0 mg/L بود. میانگین میزان فلوئور در مناطق شهری، 15/0±4482/0 mg/L و در مناطق روستایی 27/0±5847/0 mg/L بود؛ این اختلاف از نظر آماری معنیدار بود (001/0>P). از نظر منابع تأمین آب شرب، میانگین میزان فلوئور در چاه با 23/0±5519/0 mg/L بیشترین و در چشمهها با 22/0±3333/0 mg/L کمترین میزان فلوئور را تشکیل میداد. در بین شهرستانهای استان، کمترین و بیشترین میانگین میزان فلوئور به ترتیب مربوط به بیرجند (24/0±4790/0 mg/L) و قاین (21/0±5958/0 mg/L) بود.
نتیجهگیری: میزان فلوئور در منابع آب همه شهرستانهای استان خراسان جنوبی کمتر از میزان حداقل توصیه شده است که ضرورت دارد تلاش جدّی جهت حل این مشکل به عمل آید.
| بازنشر اطلاعات | |
|   | این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |