زمینه و هدف: بیماریهای قلبی، عروقی و بویژه بیماری عروق کرونر، یکی از علل مهم مرگ و میر در کشورهای توسعهیافته میباشد. مطالعات نشان میدهد میزان غلظت هموسیستئین تام پلاسما با افزایش خطر بیماری عروق کرونر در ارتباط است و به احتمال زیاد یک ارتباط علت و معلول بین این دو وجود دارد؛ کاهش غلظت هموسیستئین تام، شیوع بیماری عروق کرونر را کاهش میدهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط میزان هموسیستئین تام پلاسما با بیماری عروق کرونر و همچنین ارتباط آن با سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی،عروقی از جمله لیپوپروتئین با چگالی پایین اکسیدشده (ox-LDL) انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی، 260 نفر از افرادی که نیاز به آنژیوگرافی داشتند، وارد مطالعه شدند. گروه مورد شامل 130 نفر با گرفتگی حداقل یک رگ بالای 50% و گروه شاهد، 130 نفر بدون گرفتگی عروق کرونر در آنژیوگرافی بودند. میزان هموسیستئین تام، کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) ، زیر واحدهای HDL ، لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و ox-LDL اندازهگیری گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری مناسب ، در سطح معنیداری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میزان هموسیستئین تام در بیماران عروق کرونر (20/8±25/19 µmol/L) به طور معنیداری بیشتر از گروه شاهد (17/4±8/14 µmol/L) بود؛ همچنین در بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر، ارتباط مثبت معنیداری بین افزایش سطح هموسیستئین تام و سطح ox-LDL پلاسما مشاهده شد (001/0>P). با وجود کاهش HDL2 در بیماران مبتلا به تنگی عروق نسبت به گروه شاهد، ارتباط قابل توجهی بین افزایش سطح هموسیستئین و کاهش HDL2 در این مطالعه دیده نشد .
نتیجهگیری: در کنار سایر اثرات شناختهشده، هموسیستئین با افزایش سطح پلاسمایی ox-LDL نیز میتواند به عنوان عامل افزایش خطر بیماری قلبی، عروقی مطرح شود.بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |