دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1388 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 61-67 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

F. Kaheni, S. Kaheni, GR. Sharifzadeh, , A. Nasiri Foorg, M. Avan. Consumption amount of milk and dairy products in school children of 6-11 year olds in Birjand during 2007. J Birjand Univ Med Sci.. 2009; 16 (2) :61-67
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-458-fa.html
کاهنی فرح، کاهنی سیما، شریف‏زاده غلامرضا، نصیری فورگ احمد، آوان محمد. بررسی میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کودکان سنین مدرسه (6 تا 11 سال) شهر بیرجند (سال 1386). مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند. 1388; 16 (2) :61-67

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-458-fa.html


1- عضو هيأت علمي
2- عضو هيأت علمي ، sima_kaheni@yahoo.com
3- کارشناس ارشد
4- دانشجوی دکترای پرستاری
5- كارشناس آموزش ابتدايي
چکیده:   (20663 مشاهده)

  زمینه و هدف: شیر و سایر محصولات لبنی اولین و مهمترین منبع تأمین کلسیم و دومین منبع تأمین چربی‏های اشباع شده‏اند. میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کشور ما نسبت به استانداردهای جهانی پایین است. در این پژوهش میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کودکان سنین مدرسه (6 تا 11 سال) شهرستان بیرجند بررسی شده ‏است.

  روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 1771 کودک سن مدرسه شهر بیرجند در سال 1386، به روش خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات لازم شامل مشخصات جمعیت‏شناختی، وضعیت رشد (قد و وزن)، میزان و نوع فرآورده‏های شیری مصرفی و وضعیت سلامتی استخوان‏ها، مفاصل و دندان‏ها در فرمی که به همین منظور تهیه شده بود، ثبت گردید. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون‏های آماری کای‌دو و ضریب همبستگی در سطح معنی‌داری 05/0> P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

  یافته‌ها: مصرف شیر و فرآورده‏های آن در بیش از نیمی از کودکان سن مدرسه کمتر از مقادیر توصیه‏شده استاندارد بود (500 میلی‏لیتر روزانه). بین تمایل به مصرف شیر با جنس (002/0= P ) و نیز شغل مادر (03/0= P )، ارتباط آماری معنی‏دار وجود داشت. پسران و فرزندان مادران شاغل، تمایل بیشتری به مصرف شیر داشتند. بین مصرف روزانه شیر (002/0= P )، ماست (001/0= P ) و پنیر (001/0= P ) با جنس ارتباط آماری معنی‏دار و همچنین بین مصرف ماست و تعداد دندان‏های کشیده‏شده و پوسیده، نیز ارتباط آماری معنی‏دار وجود داشت (05/0= P ). کودکانی که ماست بیشتری مصرف می‏کردند، تعداد دندان‏های کشیده‏شده و پوسیده کمتر داشتند. بین مصرف شیر و فرآورده‏های آن و دردهای مفصلی و استخوانی ارتباط آماری معنی‏داری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: میزان مصرف شیر و فرآورده‏های آن در کودکان سنین مدرسه در شهر بیرجند کمتر از میزان استاندارد جهانی است. کاهش مصرف شیر در کودکان، باعث ایجاد اختلالات ناشی از کمبود کلسیم می‏شود، که با افزایش احتمال بروز پوکی استخوان در سنین بزرگسالی می‌شود

واژه‌های کلیدی: شیر، فرآورده‏های شیر، کودک، سن مدرسه
متن کامل [PDF 239 kb]   (3563 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۸/۶/۷ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۲/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۴/۱۲/۲۰

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb