زمینه و هدف: سالمونلا یکی از باکتریهای بیماریزای مشترک بین انسان و طیور در سراسر دنیا است. موارد پراکنده عفونت ناشی از سالمونلا انتریتیدیس در پی مصرف تخم مرغ بروز میکند که از آن به عنوان یک مشکل بهداشت عمومی یاد کردهاند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی تخم مرغهای محلی عرضه شده در شهر بیرجند به باکتری سالمونلا انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی مقطعی، تخم مرغهای محلی خام سطح شهر بیرجند از نظر آلودگی سالمونلایی مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد 500 تخم مرغ از فروشگاههای سطح شهر خریداری شد. جهت بررسی آلودگی تخم مرغها، هم پوسته و هم محتویات آن به روش استاندارد کشت داده شدند. جهت تشخیص قطعی سالمونلا از آزمایشات دقیق بیوشیمیایی، سروتایپینگ و PCR استفاده شد.
یافتهها: از مجموع 500 تخم مرغ مورد بررسی، سه تخم مرغ (6/0%) آلوده به باکتری سالمونلا بودند. از این سه مورد، در دو تخم مرغ، آلودگی به باکتری سالمونلا تنها در پوسته وجود داشت، در حالی که تخم مرغ سوم، هم پوسته و هم محتویات آن به باکتری سالمونلا آلوده بود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این طرح، میزان آلودگی تخم مرغهای محلی عرضه شده در بیرجند 6/0% معادل یک در 165 تخم مرغ است. این میزان مشابه نتایج مطالعات دیگر در شهرهای شیراز، تهران و مشهد میباشد. با توجه به وجود آلودگی سالمونلایی در تخم مرغهای محلی، پختن مناسب آنها قبل از مصرف ضروری است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |