مقالات منتخب برای شمارگان آتی                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 457289
Ethics code: IR.BUMS.REC.1402.548

XML English Abstract Print


1- گروه داروسازی بالینی، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، motahare_mahi@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (69 مشاهده)
زمینه و هدف: استفاده نادرست و بیش‌از‌اندازه از آنتی‌بیوتیک‌ها باعث گسترش روزافزون مقاومت دارویی شده، به‌طوری که امروزه مصرف غیرمنطقی آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از دلایل مهم افزایش ناخوشی و مرگ‌ومیر و ازدیاد هزینه‌های مراقبت از بیماران است. به همین منظور بر آن شدیم که الگوی مصرف تیکوپلانین را در بیماران بستری در بیمارستان‌های آموزشی بیرجند در سال 1401 و 1402 بررسی کنیم.
روش تحقیق: این مطالعه مقطعی توصیفی مبتنی بر اطلاعات بیمارستانی بر روی تمامی بیماران بستری در بخش‌های بیمارستان‌های آموزشی ولی‌عصر (عج)، امام رضا (ع) و رازی در سال 1401 و 1402 که داروی تیکوپلانین برای ایشان تجویز شده بود انجام شد. در این مطالعه تمامی اطلاعات مورد نیاز بیماران بر اساس اهداف مطالعه و همچنین پروتکل‌های جهانی IDSA،  ASHPدر اکسل ثبت شد و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 نتایج توصیفی ارائه گردید.
یافته‌ها: در این مطالعه 73 بیمار با میانگین سنی 90/17 ± 26/64 سال وارد شدند و 37 نفر(51%) زن بودند. شایع‌ترین شرایط بالینی منجر به تزریق تیکوپلانین به‌ترتیب پنومونی (73%) و سپسیس (9/32%) بودند. براساس نتایج، 7/87% از موارد درمان با تیکوپلانین براساس نتیجه تست آنتی‌بیوگرام بود و تنها در 9 بیمار (3/12%) درمان با تیکوپلانین به‌صورت تجربی آغاز شده بود. در 1۱% از موارد دوز بارگیری تیکوپلانین، با مقدار صحیح برای بیمار گذاشته شده بود. هم‌چنین دوز نگه‌دارنده نیز در 54 بیمار (۷۴%) با دوز صحیح برای بیمار گذاشته شده بود. عوارض دارویی تیکوپلانین در 12 بیمار (4/16%) مشاهده گردید. این مطالعه نشان داد 67 بیمار (8/91%) در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) بستری بودند. مطابق چک‌لیست محقق‌ساخته فقط در 4 نفر (4/5%) تمام موارد مطابق پروتکل رعایت شده بود.
نتیجه‌گیری: در مجموع نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از عدم تناسب لازم الگوهای تجویز منطقی تیکوپلانین در بیمارستان‌های مورد مطالعه با گایدلاین‌ها و استانداردهای موجود در این خصوص می‌باشد.
متن کامل [PDF 470 kb]   (38 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: عفوني
دریافت: 1403/9/13 | پذیرش: 1403/10/12 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/11/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb