Research code: _
Ethics code: IR.UMA.REC.1400.028
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، f.mahmoudi@uma.ac.ir
3- گروه علوم جانوری و زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (199 مشاهده)
زمینه و هدف: فورمونونتین ترکیب فلاونوئیدی است که از گیاهان مختلف مثل شبدر قرمز مشتق میشود. ارکسین و پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین (CGRP) از جمله نوروپپتیدهای مهم در هیپوتالاموس در کنترل استرس محسوب میشوند. همچنین مطالعات اثرات ضداسترسی فورمونونتین را نشان داده است. بااینحال مکانیسم مولکولی عملکرد آن هنوز مشخص نشده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر فورمونونتین بر بیان ژنهای CGRP و Hcrt (پیش ساز نوروپپتید هیپوکرتین) در موشهای صحرایی مدل استرس انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از 20 موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن10± 200 گرم در چهار گروه (5n=) استفاده شد. برای القای استرس، موشهای صحرایی به مدت 2 ساعت در معرض استرس قرار گرفتند. فورمونونتین با دوزهای 20 و 40 میکروگرم بهصورت تک دوز و با حجم 3 میکرولیتر داخل بطن سوم مغزی تزریق شد. نمونههای هیپوتالاموس خارج شدند. واکنش زنجیرهای پلیمراز در زمان واقعی (RT-PCR) برای اندازهگیری بیان ژن انجام گرفت.
یافتهها: استرس، زمان صرف شده و تعداد ورود به مربع مرکزی را در مقایسه با شرایط بدون استرس کاهش داد در حالیکه گروه¬های دریافت کننده دوزهای 20 و 40 میکروگرم فورمونونتین زمان صرف شده و تعداد ورود به مربع مرکزی را بصورت معنی¬داری نسبت به گروه کنترل مثبت افزایش داد. همچنین در موشهای تحت استرس میزان بیان ژنهای CGRP و Hcrt نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری یافت (01/0P≤). تزریق داخل بطنی مغزی فورمونونتین موجب کاهش معنیدار بیان ژنهای CGRP و Hcrt نسبت به موشهای صحرایی مدل استرس گردید (01/0P≤).
نتیجهگیری: تحقیق حاضر اثرات ضداضطرابی فورمونونتین را نشان داد. بنابرین اثرات ضد اضطرابی فورمونونتین میتواند از طریق کاهش فعالیت نورونهای مرتبط با استرس در هیپوتالاموس اعمال شود.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي دریافت: 1403/4/21 | پذیرش: 1403/6/20 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/7/17