Research code: IR.MUMS.REC.1403.127
Ethics code: IR.MUMS.REC.1403.127
1- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، HasaniS@mums.ac.ir
چکیده: (37 مشاهده)
سندرم شیهان یکی از علل کمکاری هیپوفیز پس از زایمان است که از عوارض بسیار جدی خونریزی پس از زایمان شناخته میشود. این سندرم معمولاً تا سالها پس از زایمان تشخیص داده نمیشود؛ زیرا علائم آن معمولا خفیف است، بهویژه در کشورهای در حال توسعه به دلیل سطح پایین مراقبتهای مامایی و رواج زایمان در خانه حائز اهمیت است. این گزارش موردی اهمیت شناخت تظاهرات غیر معمول این سندرم مانند حملات هیپوگلیسمی را در جهت کمک به تشخیص زودهنگام و مدیریت بهتر نشان میدهد.
خانم 34 سالهای با G4P2Ab2L2 با سطح هوشیاری پایین، دیافورز و هیپوگلیسمی شدید متعاقب عمل سزارین به سرویس غدد ارجاع داده شد. بعداً، در اخذ شرح حال دقیقتر، سابقه عدم توانایی شیردهی پس از اولین زایمان طبیعی، 8 سال پیش، مشخص شد. از آن زمان تاکنون بیمار چندین دوره حملات افت فشار خون، ضعف و بیحالی و هیپوگلیسمی را تجربه کرده است. بررسیهای آزمایشگاهی با سطح پایین گلوکز خون در سطوح کاهش یافته کورتیزول، هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) و پرولاکتین، نارسایی آدنوهیپوفیز در این بیمار را نشان داد. تشخیص سندرم شیهان در این بیمار با مشاهده سلای خالی در تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) هیپوفیز تأیید و مسجل گردید.
این گزارش بر اهمیت شک بالینی زودهنگام به سندرم شیهان در بیمارانی که با علائم کمتر شناخته شده این سندرم مانند حملات مکرر هیپوگلیسمی در زنان با سوابق مامایی قابل توجه، تأکید دارد.
نوع مطالعه:
گزارش مورد |
موضوع مقاله:
غدد دریافت: 1403/2/21 | پذیرش: 1403/5/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/7/4