دوره 30، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 30 شماره 2 صفحات 175-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: کد پایان نامه 1695873
Ethics code: IR.ausmt.rec.1402.05


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Baharlouei M, Ranjbar M. Antioxidant and antimicrobial effects of methanolic and aqueous extracts of Cuminum cyminum, Carum carvi, and Nigella sativa against Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, and Staphylococcus aureus. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2023; 30 (2) :164-175
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3295-fa.html
بهارلویی مینا، رنجبر مجتبی. بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضد‌میکروبی عصاره متانولی و آبی زیره سبز، زیره سیاه و سیاه‌دانه علیه اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1402; 30 (2) :164-175

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3295-fa.html


1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران ، ranjbarf@ausmt.ac.ir
چکیده:   (974 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه به دلیل اثرات سمی ترکیبات سنتتیک، استفاده از انواع طبیعی آن‌ها از جمله عصاره‌های گیاهی افزایش یافته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنل و فلاونوئید کل، مقایسه فعالیت‌های بیولوژیکی عصاره‌های متانولی و آبی گیاه زیره سبز، زیره سیاه و سیاه دانه در شرایط in vitro است.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی میزان فنل و فلاونوئید کل اندازه‌گیری شد. سپس ظرفیت آنتی‌اکسیدانی با روش‌های مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی سنجیده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) به روش میکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که محتوای فنل کل در سه گونه مطالعه شده از 1/6 تا 37/7 میلی‌گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک و محتوای فلاونوئید کل از 6/2 تا 56/2 میلی‌گرم گوئرستین بر گرم وزن خشک متغیر است. عصاره‌های گونه‌های مطالعه شده فعالیت آنتی‌اکسیدانی درخور توجهی نشان دادند که بالاترین درصد مهار رادیکال آزاد DPPH مربوط به عصاره متانولی زیره سیاه با غلظت 400 میکروگرم بر میلی لیتر (67/74 درصد) و بالاترین میزان احیاء کنندگی آهن مربوط به عصاره متانولی زیره سیاه با غلظت 1000 میکروگرم بر میلی لیتر (0/54) می‌باشد. نتایج نشان داد که عصاره متانولی هر سه گیاه زیره سبز، زیره سیاه و سیاه دانه دارای فعالیت ضد باکتریایی بر روی چهار گونه باکتری Escherichia coli (PTCC1399)، (بالینی)  Salmonella typhimurium، Bacillus cereus (PTCC1015) و Staphylococcus aureus (ATCC25923) می‌باشند. کمترین غلظت بازدارندگی (6/25 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) و کمترین غلظت کشندگی (12/5 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) مربوط به عصاره متانولی سیاه دانه و بر روی گونه E. coli مشاهده شد. درحالی‌که، از بین عصاره‌های آبی تنها عصاره آبی زیره سبز و سیاه دانه اثر ضد باکتریایی بر روی چهار گونه‌ مورد مطالعه داشتند.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، مشخص شد که عصاره‌ متانولی زیره سبز، زیره سیاه و سیاه دانه دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضد باکتریایی قابل توجهی علیه باکتری‌های بیماری زا می‌باشند؛ لذا این عصاره‌ها می‌توانند به عنوان فراورده‌های گیاهی طبیعی جهت کنترل عفونت‌های باکتریایی مد نظر قرار گیرند.

* مسئول مکاتبات: مجتبی رنجبر
پست الکترونیکی: ranjbarf@ausmt.ac.ir

View ORCID iD Profile

You can also search for this author in:  PubMed     ResearchGate   Scopus    Google Scholar    Google Scholar Profile

متن کامل [PDF 716 kb]   (458 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: بیوشیمی- آنتی اکسیدان
دریافت: 1402/4/3 | پذیرش: 1402/6/25 | انتشار الکترونیک: 1402/7/10

فهرست منابع
1. 1- Li H-Y, Yang W-Q, Zhou X-Z, Shao F, Shen T, Guan H-Y, et al. Antibacterial and Antifungal Sesquiterpenoids: Chemistry, Resource, and Activity. Biomolecules. 2022; 12(9): 1271. DOI: 10.3390/biom12091271 [DOI:10.3390/biom12091271] [PMID] []
2. Porras G, Chassagne F, Lyles JT, Marquez L, Dettweiler M, Salam AM, et al. Ethnobotany and the role of plant natural products in antibiotic drug discovery. Chem Rev. 2020; 121(6): 3495-560. DOI: 10.1021/acs.chemrev.0c00922 [DOI:10.1021/acs.chemrev.0c00922] [PMID] []
3. Elkordy AA, Haj-Ahmad RR, Awaad AS, Zaki RM. An overview on natural product drug formulations from conventional medicines to nanomedicines: Past, present and future. J Drug Deliv Sci Technol. 2021; 63: 102459. DOI: 10.1016/j.jddst.2021.102459 [DOI:10.1016/j.jddst.2021.102459]
4. Kengne IC, Feugap LDT, Njouendou AJ, Ngnokam CDJ, Djamalladine MD, Ngnokam D, et al. Antibacterial, antifungal and antioxidant activities of whole plant chemical constituents of Rumex abyssinicus.BMC Complement Med Ther. 2021; 21(1):164. DOI: 10.1186/s12906-021-03325-y [DOI:10.1186/s12906-021-03325-y] [PMID] []
5. Nazliniwaty H, Avriyanti O, Pertiwi D, Satria D, Muhammad M, editors. Antioxidant activity, total phenolic and total flavonoid content of hydroalcoholic extract of Artocarpus lacucha Buch-Ham. Leaves. American Institute of Physics Conference Series. 2021; 2342(1): 080010. DOI: 10.1063/5.0045440 [DOI:10.1063/5.0045440]
6. Shosha NNH, Fahmy NM, Singab ANB, Mohamed RW. Anti-ulcer effects of cumin (Cuminum cyminum L.), thyme (Thymus vulgaris L.), and caraway (Carum carvi L.) essential oils on peptic ulcer and ulcerative colitis models in rats. J Herbmed Pharmacol. 2022; 11(3): 389-400. DOI: 10.34172/jhp.2022.45 [DOI:10.34172/jhp.2022.45]
7. Yimer EM, Tuem KB, Karim A, Ur-Rehman N, Anwar F. Nigella sativa L.(black cumin): a promising natural remedy for wide range of illnesses. Evid Based Complement Alternat Med. 2019; 2019. DOI: 10.1155/2019/1528635 [DOI:10.1155/2019/1528635] [PMID] []
8. Ranjbar M, Kiani M, Nikpay A. Antioxidant and scolicidal activities of four Iranian Mentha species (Lamiaceae) in relation to phenolic elements. J Herbmed Pharmacol. 2020; 9(3): 200-8. DOI: 10.34172/jhp.2020.26 [DOI:10.34172/jhp.2020.26]
9. Halawani EM, Hassan AM, Gad El-Rab SM. Nanoformulation of biogenic cefotaxime-conjugated-silver nanoparticles for enhanced antibacterial efficacy against multidrug-resistant bacteria and anticancer studies. Int J Nanomedicine. 2020: 1889-901. DOI: 10.2147/IJN.S236182 [DOI:10.2147/IJN.S236182] [PMID] []
10. Chaves N, Santiago A, Alías JC. Quantification of the antioxidant activity of plant extracts: Analysis of sensitivity and hierarchization based on the method used. Antioxidants. 2020; 9(1): 76. DOI: 10.3390/antiox9010076 [DOI:10.3390/antiox9010076] [PMID] []
11. Ong HC, Chen W-H, Singh Y, Gan YY, Chen C-Y, Show PL, et al. A state-of-the-art review on thermochemical conversion of biomass for biofuel production: A TG-FTIR approach. Energy Convers. Manag. 2020; 209: 112634. DOI: 10.1016/j.enconman.2020.112634 [DOI:10.1016/j.enconman.2020.112634]
12. Thummajitsakul S, Samaikam S, Tacha S, Silprasit K. Study on FTIR spectroscopy, total phenolic content, antioxidant activity and anti-amylase activity of extracts and different tea forms of Garcinia schomburgkiana leaves. LWT. 2020; 134:110005. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.110005 [DOI:10.1016/j.lwt.2020.110005]
13. A El-Chaghaby G, Rashad S, F Abdel-Kader S, A Rawash E-S, Abdul Moneem M. Assessment of phytochemical components, proximate composition and antioxidant properties of Scenedesmus obliquus, Chlorella vulgaris and Spirulina platensis algae extracts. Egypt J Aquat Biol Fish. 2019; 23(4): 521-6. DOI: 10.21608/ejabf.2019.57884 [DOI:10.21608/ejabf.2019.57884]
14. Cosme P, Rodríguez AB, Espino J, Garrido M. Plant phenolics: Bioavailability as a key determinant of their potential health-promoting applications. Antioxidants. 2020; 9(12): 1263. DOI: 10.3390/antiox9121263 [DOI:10.3390/antiox9121263] [PMID] []
15. Muflihah YM, Gollavelli G, Ling Y-C. Correlation study of antioxidant activity with phenolic and flavonoid compounds in 12 Indonesian indigenous herbs. Antioxidants. 2021; 10(10): 1530. DOI: 10.3390/antiox10101530 [DOI:10.3390/antiox10101530] [PMID] []
16. Zheng W, Wang SY. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem. 2001; 49(11): 5165-70. DOI: 10.1021/jf010697n [DOI:10.1021/jf010697n] [PMID]
17. Zargoosh Z, Ghavam M, Bacchetta G, Tavili A. Effects of ecological factors on the antioxidant potential and total phenol content of Scrophularia striata Boiss. Sci Rep. 2019; 9(1): 1-15. DOI: 10.1038/s41598-019-52605-8 [DOI:10.1038/s41598-019-52605-8] [PMID] []
18. Eruygur N, Ucar E, Akpulat HA, Shahsavari K, Safavi SM, Kahrizi D. In vitro antioxidant assessment, screening of enzyme inhibitory activities of methanol and water extracts and gene expression in Hypericum lydium. Mol Biol Rep. 2019; 46(2): 2121-9. DOI: 10.1007/s11033-019-04664-3 [DOI:10.1007/s11033-019-04664-3] [PMID]
19. Donkor ES. Cockroaches and food-borne pathogens. Environmental health insights. 2020;14: 1178630220913365. DOI: 10.1177/1178630220913365 [DOI:10.1177/1178630220913365] [PMID] []
20. Sieberi BM, Omwenga GI, Wambua RK, Samoei JC, Ngugi MP. Screening of the Dichloromethane: Methanolic Extract of Centella asiatica for Antibacterial Activities against Salmonella typhi, Escherichia coli, Shigella sonnei, Bacillus subtilis, and Staphylococcus aureus. ScientificWorldJournal. 2020; 2020. DOI: 10.1155/2020/6378712 [DOI:10.1155/2020/6378712] [PMID] []
21. Socaci SA, Fărcaş AC, Diaconeasa ZM, Vodnar DC, Rusu B, Tofană M. Influence of the extraction solvent on phenolic content, antioxidant, antimicrobial and antimutagenic activities of brewers' spent grain. J Cereal Sci. 2018; 80: 180-7. DOI: 10.1016/j.jcs.2018.03.006 [DOI:10.1016/j.jcs.2018.03.006]
22. Todorovic V, Milenkovic M, Vidovic B, Todorovic Z, Sobajic S. Correlation between antimicrobial, antioxidant activity, and polyphenols of alkalized/nonalkalized cocoa powders. J Food Sci. 2017; 82(4): 1020-7. DOI: 10.1111/1750-3841.13672 [DOI:10.1111/1750-3841.13672] [PMID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات پزشکی ترجمانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Translational Medical Research

Designed & Developed by : Yektaweb