Research code: 1586327
Ethics code: Ir.ausmt.rec.1400.09
Alipour Kakroudi A, Rahaiee S, Rajaei Litkohi H, Ghanbari Hassan Kiadeh S. Comparison of antioxidant and antibacterial activities of various herbal essential oils: An In vitro study. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2021; 28 (4) :322-334
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
علیپور آرزو، رهایی سمیه، رجایی لیتکوهی هاجر، قنبری حسن کیاده سعید. مقایسه فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اسانسهای مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1400; 28 (4) :322-334
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران ، s.rahaiee@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
چکیده: (2129 مشاهده)
زمینه و هدف: اسانس های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی هستند که آنها را به گزینهای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنولی کل، مقایسه فعّالیت های بیولوژیکی اسانس های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro است.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی کل اسانس ها تعیین و ظرفیت آنتی اکسیدانی آنها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی اسانسها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آنها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنیدار دادهها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد.
یافتهها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 2/37± 157/05 میلیگرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 98/142 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپنها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل می دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (74/04 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانسها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/81±44 میلی متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت های 0/275 و 0/55 میلیگرم بر میلی لیتر، برای اسانسهای مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که اسانس های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری ها به ویژه باکتری های گرم مثبت بوده و می توانند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی مناسب در محصولات غذایی و فرآورده های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
گیاهان دارویی دریافت: 1400/5/3 | پذیرش: 1400/7/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/8/15 | انتشار الکترونیک: 1400/10/1