دوره 28، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 28 شماره 4 صفحات 334-322 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1586327
Ethics code: Ir.ausmt.rec.1400.09


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alipour Kakroudi A, Rahaiee S, Rajaei Litkohi H, Ghanbari Hassan Kiadeh S. Comparison of antioxidant and antibacterial activities of various herbal essential oils: An In vitro study. J Birjand Univ Med Sci. 2021; 28 (4) :322-334
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html
علیپور آرزو، رهایی سمیه، رجایی لیتکوهی هاجر، قنبری حسن کیاده سعید. مقایسه‌ فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس‌های مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند 1400; 28 (4) :334-322

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3038-fa.html


1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران ، s.rahaiee@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده:   (1485 مشاهده)
زمینه و هدف: اسانس­ های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت­ های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی­ اکسیدانی هستند که آن­ها را به گزینه­ای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنولی کل، مقایسه فعّالیت­ های بیولوژیکی اسانس­ های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro  است.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی کل اسانس­ ها تعیین و ظرفیت آنتی ­اکسیدانی آن­ها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی اسانس­ها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آن­ها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنی­دار داده­ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد.
یافته‌ها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 2/37± 157/05 میلی­گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 98/142 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپن‌ها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل می­ دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (74/04 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانس­ها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/81±44 میلی­ متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت­ های 0/275 و 0/55 میلی­گرم بر میلی ­لیتر، برای اسانس­های مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که اسانس­ های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی­­ اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری­ ها به ویژه باکتری­ های گرم مثبت بوده­ و می­ توانند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی مناسب در محصولات غذایی و فرآورده ­های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.
متن کامل [PDF 749 kb]   (470 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (376 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: گیاهان دارویی
دریافت: 1400/5/3 | پذیرش: 1400/7/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/8/15 | انتشار الکترونیک: 1400/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb