Research code: 4774
Ethics code: Ir.bums.REC.۱۳۹۷.۵۹
Nozadi F, Shahryari T, Ramazani A A, Yosefi S. Survey on the presence of powdered milk and neutralizers in raw and pasteurized milk in Birjand, Iran: Short Communication. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2021; 28 (1) :77-83
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-2822-fa.html
نوزادی فاطمه، شهریاری طاهر، رمضانی عباسعلی، یوسفی سعید. مقاله کوتاه: بررسی وجود مواد خنثی کننده و شیرخشک در شیرخام و شیر پاستوریزه توزیع شده در شهر بیرجند. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1400; 28 (1) :77-83
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2822-fa.html
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، fatemeh.nozadi@bums.ac.ir
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثّر بر سلامت، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- کارشناس آزمایشگاه معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده: (2172 مشاهده)
شیر از منابع مهم تغذیهای بوده و تقلّب در شیر یک تهدید جدی برای سلامتی انسان محسوب میشود. این مطالعه با هدف تعیین وجود تقلّب مواد خنثی کننده و شیرخشک در شیرخام و شیر پاستوریزه توزیع شده در شهر بیرجند در سال 1397 طراحی و اجرا گردید. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 271 نمونه شیر (۱۸۱ نمونه شیر خام و ۹۰ نمونه شیر پاستوریزه) مورد بررسی و دادهها پس از تحلیل آماری با نرم افزار spss در سطح معنیداری 0/05>P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس یافتههای این پژوهش، در هیچ یک از نمونههای شیر مورد مطالعه مواد خنثی کننده مشاهده نشد. تعداد ۱۷ نمونه (6/3 درصد) از شیرهای مورد مطالعه دارای شیر خشک بودند و بیشترین توزیع فراوانی نسبی شیرخشک (در نمونههای مثبت تقلّب شیرخشک)، مربوط به شیر خام (۱۴ نمونه) بود. در این مطالعه ارتباط آماری معنیداری بین فراوانی نسبی شیرخشک با مکان فروش شیر و فصل عرضه با وجود شیرخشک ارتباط معنیداری مشاهده گردید. (0/05>P).
به نظر میرسد توزیع این گونه محصولات دستکاری شده در مناطقی از شهر که وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم مناسب نیست و نیز در فصل زمستان از شیوع بیشتری برخوردار باشد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر وجود یک سیستم کنترل کارآمد، اتخاذ تدابیر پیشگیرانه برای جلوگیری از آلودگی شیر بسیار ضروری است.
نوع مطالعه:
مقاله كوتاه |
موضوع مقاله:
بهداشت محيط دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/12/6 | انتشار الکترونیک: 1399/12/15