Mousavinejad S M, Sanagouye Moharer G, Zarban A. The effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on rumination and glucose index of type 2 diabetic patients. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2019; 26 (1) :21-31
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-2518-fa.html
موسوی نژاد سید محمود، ثناگوی محرر غلامرضا، زربان اصغر. اثربخشی شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی بر نشخوار فکری و شاخص قند خون بیماران دیابتی نوع دو. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1398; 26 (1) :21-31
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2518-fa.html
1- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، زاهدان، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، زاهدان، ایران ، Reza.sanagoo@gmail.com
3- مرکز تحقیقات بیماری های قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده: (8736 مشاهده)
زمینه و هدف: شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی، از درمانهای موج سوم است که اثربخشی آن در دامنهای از اختلالهای روانی مختلف، مورد آزمون قرارگرفته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی بر نشخوار فکری و شاخص قند خون بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
روش تحقیق: پژوهش حاضر، مطالعهای شبهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون بود. از بین کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعهکننده به مرکز دیابت بیرجند در شش ماه دوم سال 1396، 40 بیمار دیابتی (20 نفر در گروه آزمایش، 20 نفر در گروه کنترل) بهصورت در دسترس انتخاب شدند. دادهها توسط پرسشنامه مقیاس نشخوار فکری Nolen-Hoeksema و Morrow و نیز با انجام دو آزمایش HbA1c (هموگلوبین گلیکوزیله) و FBS (قند خون ناشتا) جمعآوری شدند. برای گروه آزمایش، آموزش شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی به روش Segal و همکاران، در 8 جلسه 60دقیقهای برگزار شد؛ درحالیکه افراد گروه کنترل هیچگونه مداخلهای را دریافت نکردند. در نهایت از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار برای شرح و توصیف دادهها و از آزمونهای آماری تحلیل کوواریانس، لوین و کالموگروف-اسمیرنوف برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردید. سطح معنیداری 0/05 در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری در میانگین نمرات نشخوار فکری و قند خون ناشتا (FBS) در افراد گروه آزمایش، قبل و بعد از انجام مداخله وجود داشت (0/05>P)؛ اما تغییر معنیداری در میانگین هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) افراد این گروه مشاهده نشد. تغییرات مشاهدهشده در گروه کنترل نیز معنیدار نبود.
نتیجهگیری: استفاده از شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی، بهعنوان یک مداخله آموزشی اثربخش در کاهش نشخوار فکری و قند خون ناشتا (FBS)، برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو میتواند مؤثر باشد؛ اما احتمالاً در کاهش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مؤثر نیست.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
روانشناسي باليني دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1397/8/5 | انتشار الکترونیک: 1397/12/26