زمینه و هدف: هلیکوباکتر پیلوری بهعنوان یکی از عوامل زخم معده و ایجادکننده سرطان معده قادر است با دارابودن آنزیم اورهآز، در محیط اسیدی معده سالها زندگی کند. این آنزیم بهمنظور فعالیت کاتالیتیکی خود، بهNi2+ و گروهی از پروتئینهای کمکی از جمله ureE نیازمند است. اورهآز نهتنها فاکتوری لازم برای کلنیزهشدن هلیکوباکتر پیلوری است، بلکه با مکانیزمهای مختلفی باعث بیماریزایی میشود. با توجه به شیوع بالای این باکتری، یافتن راهی برای پیشگیری از وقوع عفونت ضروری به نظر میرسد. هدف از این مطالعه، همسانهسازی ژن ureE هلیکوباکتر پیلوری در ناقل بیانی pIRES2-DSRed بهمنظور ایجاد واکسن ژنی بود.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، ابتدا قطعه ژن ureE به روش PCR تکثیر گردید و با کلونسازی T/A درون وکتور pTZ کلون شد. سابکلونینگ این ژن در وکتور pIRES2-DSRed با استفاده از آنزیم T4-لیگاز انجام شد و در باکتری E. coli سویه Tpo10F ترانسفرم و تکثیر شد. سازواره حاصل که کاندیدای واکسن ژنی است، برای بررسی بیان ژن در سیستم یوکاریوتی، به روش الکتروپوریشن به سلولهای CHO منتقل گردید. بررسی بیان ژن ureE در سلولهای جانوری با SDS-PAGE مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: همسانهسازی ژن ureE در دو وکتور تکثیری pTZ و بیانی pIRES2-DSRed، با روشهای PCR، هضم آنزیمی و تعیین توالی تأیید شد. نتایج SDS-PAGE مؤیّد بیان موفقیتآمیز ژن ureE در سیستم یوکاریوتی سلولهای CHO بود.
نتیجهگیری: سازواره ژنی نوترکیب pIRES2-DSRed-ureE قادر به تولید موفق پلیپپتید حاصل از بیان ژن ureE هلیکوباکتر پیلوری در سلولهای جانوی میباشد. با توجه به اینکه محصول پروتئینی ژن ureE یکی از پروتئینهای مهم باکتری مذکور است، بنابراین میتوان از سازواره ایجادشده در این مطالعه، بهعنوان کاندیدای واکسن ژنی بر ضدّ هلیکوباکتر پیلوری در آینده استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |