زمینه و هدف: ریزش مو یکی از مشکلات مهم در بخش بهداشتی و زیبایی است و یافتن ترکیبی گیاهی برای جلوگیری از آن مستلزم تحقیقات بنیادی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات اسانس دانه عناب با غلظتهای متفاوت بر روی فولیکول موی بدن موشهای نر نژاد Balb/c بود.
روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 40 سر موش سوری نر بالغ 5/2 ماهه، از نژاد Balb/c با وزنgr 2±30 انجام شد. موشها به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. برای موشهای گروههای 1، 2 و 3 از کرم حاوی اسانس عناب بهترتیب با غلظتهای: 5درصد، 10درصد و 15درصد استفاده شد. موشهای گروههای 4 و 5 نیز بهعنوان گروه شاهد و پایه در نظر گرفته شدند. ابتدا پشت موشها تقریباً به مساحت 4 سانتیمترمربع با موم پاکسازی شد. موشهای گروههای 1، 2 و 3 بهمدت 12 روز هر روز یک نوبت، با کرم حاوی اسانس عناب تیمار شدند. در روز 12، دوباره پشت موشها با موم پاکسازی و مداخله ذکرشده دوباره بهمدت 12 روز تکرار شد. در روز 13 پس از تیمار، نمونههای پوست در ناحیه مورد مطالعه جمعآوری و مراحل پاساژ بافتی و رنگآمیزی انجام گرفت. دادههای بهدستآمده پس از ورود به نرمافزار SPSS (ویرایش 22)، با کمک آزمونهای آماری ANOVA و Tukey در سطح معنیداری 05/0P< تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: این مطالعه نشان داد که میانگین تعداد فولیکولهای مو در پوست گروههای تحت درمان با کرم حاوی اسانس عناب در غلظتهای 5درصد (6/6±75/37)، 10درصد (3/8±75/42) و 15درصد (2/6±25/41) بهطور معنیداری بالاتر از میانگین تعداد فولیکولهای پوست در دو گروه کنترل پایه (1/3±50/18) و کنترل معمولی (1/2±15) بود. همچنین افزایش معنیداری در تعداد سلولهای فیبروبلاستها و رشتههای کلاژن در گروههای در معرض کرم حاوی اسانس عناب نسبت به دو گروه کنترل پایه و معمولی وجود داشت.
نتیجهگیری: اسانس عناب میتواند اثرات مفیدی بر روی روند رشد مو داشته باشد؛ بنابراین میتوان از آن برای تحقیق در درمان افراد در معرض ریزش مو استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |