دوره 21، شماره 3 - ( پاييز 1393 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 283-291 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abolhasannezhad M, Sharifzadeh G, Ghasemzadeh R, Zarban A. Assessment of antioxidant properties of berberis vulgarris syrup and their protective effects on hepatic damages induced by CCI4 in the rat. J Birjand Univ Med Sci.. 2014; 21 (3) :283-291
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1715-fa.html
ابوالحسن نژاد محدثه، شریف زاده غلامرضا، قاسم زاده راحله، زربان اصغر. ارزیابی خواص آنتی‌اکسیدانی شربت زرشک و اثر محافظتی آن. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند. 1393; 21 (3) :283-291

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1715-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، خراسان شمالی، ایران
2- استادیار
3- استادیار،
4- دانشیار ، azarban@yahoo.com
چکیده:   (6755 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه معلوم شده است که برخی از ترکیبات طبیعی و سنتتیک، دارای خواص آنتی‌اکسیدانی می‌باشند و در صنایع غذایی اهمیّت فوق‌العاده‌ای یافته‌اند. بسیاری از این ترکیبات نیز در محافظت از کبد در مقابل عوامل مخرّب، نقش مهمی دارند. هدف از این مطالعه، بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی شربت زرشک و اثر محافظت‌کنندگی آن در کبد موش‌های صحرایی آسیب‌دیده از تتراکلرید کربن بود. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، ابتدا ظرفیّت تام آنتی‌اکسیدانی شربت زرشک، با استفاده از روش FRAP و محتوی ترکیبات فنولیک با استفاده از روش فولین‌سیوکالتو، تعیین و ظرفیّت خنثی‌سازی رادیکال آزاد نیز با استفاده از روش DPPH، در نمونه‌های شربت زرشک، مورد بررسی قرار گرفت. 66 سر موش صحرایی، در 11 گروه، مورد مطالعه قرار گرفتند. شربت زرشک با دوزهای 1، 4 و 20 درصد، به مدت 4 هفته به موش‌ها خورانده شد. سطوح سرمی آنزیم‌های آسپارتات‌آمینوترانسفراز (AST)، آلانین‌آمینوترانسفراز (ALT)، آلکالن‌فسفاتاز (ALP)، بیلی‌روبین‌توتال و بیلی‌روبین مستقیم اندازه‌گیری شد؛ سپس داده‌های به‌دست آمده، با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و تست توکی، به کمک نرم‌افزار SPSS (ویرایش 15) تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: شربت زرشک، خاصیّت آنتی‌اکسیدانی بالایی را با استفاده از روش FRAPنشان داد (5/233±8/1764). در روش DPPH، نتایج حاکی از آنست که شربت زرشک، توانایی مهار رادیکال آزاد DPPH را در میانگین 3/18±2/32 دارد؛ همچنین نتایج حاصل از آزمایش فولین‌سیوکالتو، وجود ترکیبات پلی‌فنول در سطح 1/118±4/457 را به اثبات رساند. تیمار با تتراکلریدکربن در دوزهای مختلف زرشک، 4 هفته بعد از مداخله، سطح سرمی آنزیم‌های آلانین‌آمینوترانسفراز، آسپارتات‌آمینوترانسفراز و آلکالین‌فسفاتاز سرم موش‌های صحرایی را به‌طور معنی‌داری (01/0P≤) نسبت به گروه‌های شاهد و گروه‌های تیمارنشده افزایش داد؛ همچنین استفاده از شربت زرشک، منجر به کاهش پارامترهای مورد مطالعه نگردید. نتیجه‌گیری: شربت زرشک احتمالاً نمی‌تواند از کبد موش‌های صحرایی در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از تتراکلریدکربن محافظت نماید و شاید اثرات پراکسیدانی نیز داشته باشد.
متن کامل [PDF 320 kb]   (1852 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۸ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۲۹ | انتشار: ۱۳۹۳/۱۰/۱

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb