Malekaneh M, Hosseini-Vashan S J, Allahressani A, Anani-Sarab G. Composition evaluation of the tallow and meat fatty acids of the cattle and determining their atherogenesis and thrombogenesisindexes in South Khorasan Province. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2014; 21 (4) :451-461
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-1611-fa.html
ملکانه محمد، حسینی واشان سیدجواد، اله رسانی علی، عنانی سراب غلامرضا. تعیین ترکیب اسیدهای چرب و شاخصهای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی گوشت و پیه گاو، در استان خراسان جنوبی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1393; 21 (4) :451-461
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1611-fa.html
1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
2- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران؛ ، jhosseiniv@birjand.ac.ir
3- دانشکده علوم پایه، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران؛
4- گروه ایمنوهماتولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده: (11321 مشاهده)
زمینه و هدف: لیپیدهای حیوانی، از نوع جامد و با درصد قابل توجّهی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند که از عوامل خطر مهم در افزایش چربی خون و در نتیجه بیماریهای قلبی- عروقی در جوامع بشری میباشند. هدف از این مطالعه، تعیین نوع و میزان اسیدهای چرب سیس، ترانس، اشباع و غیراشباع گوشت و پیه گاو و گوساله در استان خراسان جنوبی و پیشبینی میزان آثار مضرّ آنها بود. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، از هر یک از 5 منطقه استان خراسان جنوبی شامل شهرستانهای بشرویه، بیرجند، فردوس، قائن و نهبندان، تعداد 5نمونه گوشت ران و راسته و 5نمونه پیه از 5 رأس گاو، از محل کشتارگاههای دام (25 رأس گاو و 50 نمونه کل)، تهیه گردید. نمونهها تا زمان استخراج چربی آنها، در فریزر ℃80- نگهداری شد؛ سپس چربی از نمونهها استخراج، هیدرولیز و متیله گردید؛ در مرحله بعد، نوع و درصد اسیدچرب در مقایسه با زمان پیک و مقدار پیک استاندارد تعیین گردید. شاخصهای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی نیز بر مبنای ترکیب اسیدهای چرب نمونهها محاسبه شد. تجزیه و تحلیل آماری دادهها، به کمک نرمافزار SAS (ویرایش 1/9) انجام شد. یافتهها: تجزیه و تحلیل دادههای چربی و گوشت گاو استان نشان داد که درصد اسیدهای چرب اشباع بجز استئارات، در گوشت و چربی، تفاوت معنیداری نداشت (05/0
P). در مجموع، شاخص هیپوکلسترولمی در گوشت بالاتر از چربی بود. نتیجهگیری: میزان اسیدهای چرب ترانس و استئارات، در چربی گاو نسبت به گوشت گاو استان بیشتر است. گوشت گاو در مقایسه با چربی، از شاخصهای آترئوژنزی و ترومبوژنزی پایینتری برخوردار است. به نظر میرسد، کیفیت گوشت و چربی گاو مصرفی استان، در وضعیت مناسبی قرار دارد.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
بيوشيمي دریافت: 1393/1/12 | پذیرش: 1393/10/20 | انتشار الکترونیک: 1393/11/12