دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 114-108 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanzadeh Tahery M M, Hasanpour Fard M, Rabiee N, Ghoreishe S A R, Ravanbakhsh N. Effects of aqueous and ethanolic extracts of Peganum harmala L seeds on lipids profile in rats. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2013; 20 (2) :108-114
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1383-fa.html
حسن زاده طاهری محمد مهدی، حسن پور فرد محمد، ربیعی نوید، قریشی سید امیر رضا، روانبخش نعیم. اثر عصاره های آبی و اتانولی دانه اسپند (Peganum harmala L) بر پروفایل چربی های خون در رت . مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1392; 20 (2) :108-114

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1383-fa.html


1- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
2- گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ، mhassanpour61@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
چکیده:   (15567 مشاهده)

(LDL)  زمینه و هدف: آترواسکلروز، عامل اصلی مرگ و میر در بیماران قلبی- عروقی بوده و وابستگی پاتوژنز آن به افزایش سطح ‌کلسترول با دانسیته‌ پایین  

اثبات شده است. درمان بیماری‌های قلبی- عروقی به کمک داروهای ‌شیمیایی، دارای عوارض ‌جانبی متعدّد می‌باشد؛ از این‌ رو، گرایش به استفاده از گیاهان‌ دارویی برای درمان این بیماری‌ها رو به افزایش می‌باشد. با توجه به اینکه در طبّ‌ سنتی، دانه‌ گیاه‌ اسپند به‌عنوان کاهنده چربی‌های خون مورد استفاده قرار می گیرد؛ بنابراین مطالعه ‌حاضر با هدف تعیین اثر عصاره‌های آبی و اتانولی دانه‌اسپند بر پروفایل چربی‌های ‌خون طراحی و اجرا گردید..

  روش تحقیق: پژوهش تجربی حاضر، بر روی 18 سر رت که به‌طور تصادفی در 3 گروه 6 تایی شامل: دو گروه ‌آزمایش و یک گروه کنترل دسته‌بندی شده بودند، انجام شد. گروه‌های آزمایشی I و II به‌ترتیب روزانه برای 30 روز، با 3 میلی‌لیتر مایع محتوی mg/kg 100 عصاره ‌آبی و اتانولی دانه‌ اسپند گاواژ می‌شدند و گروه III به‌عنوان شاهد منفی، معادل حجم عصاره ‌مصرفی گروه‌های آزمایش، آب ‌مقطر دریافت می‌نمود. در پایان آزمایش، رت‌ها بیهوش شده و خون‌گیری از آنها انجام شد و میزان چربی‌های خون آنها شامل: تری‌گلیسرید (TG) ، کلسترول‌ تام (TCL) و کلسترول‌های LDL و HDL اندازه‌گیری و میزان‌کلسترول VLDL آنها نیز محاسبه گردید. اطلاعات به‌دست‌آمده، با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (ویرایش 5/11) و به کمک آزمون‌های Anova و Tukey ، در سطح معنی‌داری 05/0 P< تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها: یافته‌ها نشان ‌دادند که میزان کلسترول LDL در گروه‌های آزمایشی I و II به‌ترتیب: 3/4 ± 8/36 و 3/4 ± 8/35 و در گروه‌ کنترل 6/4 ± 3/44 بود و اختلاف میزان کلسترول LDL در گروه‌ آزمایشی I با گروه کنترل (025/0= P ) و در گروه آزمایشی II با گروه کنترل (012/0 P= ) هر دو معنی‌دار بود. سایر چربی‌های خون در مقایسه با گروه کنترل، اختلاف معنی‌داری نشان‌ ندادند.

  نتیجه‌گیری: مصرف ‌خوراکی دانه‌اسپند، می‌تواند کلسترول LDL را به‌طور‌ معنی‌داری کاهش‌دهد و اثر عصاره الکلی‌ گیاه، مؤثرتر از عصاره‌آبی آن می‌باشد.

متن کامل [PDF 213 kb]   |   متن کامل (HTML)   (8214 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: طب سنتي و طب مكمل
دریافت: 1391/12/27 | پذیرش: 1392/5/23 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journals of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb