Hosseini-Vashan S J, Malekaneh M, Allahreassani A. Evaluation of cis and trans fatty acid profiles in a Camel's hump and meat consumed in Birjand and Nehbandan cities. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2013; 20 (2) :175-182
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-1358-fa.html
حسینی واشان سیدجواد، ملکانه محمد، الهرسانی علی. ارزیابی ترکیب اسیدهای چرب سیس و ترانس کوهان و گوشت شتر در شهرستانهای بیرجند و نهبندان. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1392; 20 (2) :175-182
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1358-fa.html
1- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
2- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، drmalekaneh@yahoo.com
3- دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
چکیده: (14912 مشاهده)
زمینه و هدف: مطالعات دهه اخیر نشان میدهند، درصد بالای اسیدهای چرب ترانس و امگا-6 در منابع خوراکی انسان، میزان بروز بیماریهای قلبی- عروقی و آترواسکلروزیز را تشدید مینماید. یکی از منابع پروتئین حیوانی مورد استفاده در رژیم غذایی انسان، گوشت شتر است؛ به همین منظور ترکیب اسیدهای چرب پیه کوهان و گوشت شتر در شهرستانهای بیرجند و نهبندان- به عنوان دو مرکز عمده گوشت شتر خراسان جنوبی- ارزیابی گردید. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، از هر یک از شهرستانهای بیرجند و نهبندان بهطور جداگانه، تعداد 5 نفر شتر بومی، انتخاب و پس از کشتار، تعداد 5 نمونه گوشت ران، 5 نمونه راسته و 5 نمونه پیه کوهان از هر شتر تهیه گردید و در فریزر oc80- نگهداری شد. پس از جمعآوری تمام نمونهها، چربی، استخراج و متیله گردید؛ سپس نوع و درصد اسیدچرب در مقایسه با زمان پیک و مقدار پیک استاندارد و روش استاندارد داخلی تعیین گردید. دادهها به کمک نرمافزار آماری SAS تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: بین مقدار اسیدهای چرب لوریک، مریستیک، مریستولئیک، پالمیتولئیک سیس و ترانس، اولئیک، الایدیک، لینولئیک، لینولنیک، ایکوزانوئیک، ایکوزاتریانوئیک، آراشیدونیک، ایکوزاپنتاانوئیک، دکوزاتترانوئیک و دکوزاپنتاانوئیک و SFA، MUFA و اسیدهای چرب غیراشباع امگا-6، در کوهان و گوشت شتر شهرستانهای نهبندان و بیرجند، تفاوت معنیداری مشاهده نشد. مقدار اسیدهای چرب پالمیتیک، استئاریک، CLA و ایکوزامنوانوئیک، ایکوزادیانوئیک و دوکوزاهگزاانوئیک کوهان و گوشت در مناطق مختلف استان، تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0>P)؛ بهطوری که مقدار اسیدهای چرب ترانس در کوهان کمتر و در گوشت بالاتر و مقدار اسیدچرب ترانس در شتر نهبندان بیشتر از شتر بیرجند بود (05/0>P). نتیجهگیری: اگر چه در میزان کل اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع گوشت در مقایسه با کوهان و یا بر حسب منطقه جمعآوری تفاوت معنیداری وجود ندارد، اما مقدار اسیدهای چرب ترانس در کوهان کمتر از گوشت و در تولیدات شتر بیرجند کمتر از نهبندان بود؛ بنابراین شاید گوشت شتر بیرجند، از نظر میزان بروز آترواسکلروز، دارای کیفیت بالاتری باشد.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
بيوشيمي دریافت: 1391/11/23 | پذیرش: 1392/5/23 | انتشار الکترونیک: 1394/12/20