Rezaei E, Hosseini , S E, Mehrabani D. Effects of pomegranate juice on insulin and glucose in diabetic and non-diabetic male rats. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2013; 20 (3) :244-251
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-1345-fa.html
رضایی الهام، حسینی سید ابراهیم، مهربانی داوود. اثرات آب انار (punica granatum) بر میزان انسولین و قند خون در موشهای صحرایی دیابتی و غیردیابتی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1392; 20 (3) :244-251
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-1345-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، فارس، ایران. ، erezaee85@yahoo.com
2- گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، فارس، ایران.
3- مرکز تحقیقات سلولهای بنیادی و فنآوری ترانسژنیک، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
چکیده: (36258 مشاهده)
زمینه و هدف: دیابت، یکی از بیماریهای ناشی از نقصان در ترشح و یا عملکرد انسولین میباشد. آب انار، مادهای مغذی است که در طبّ سنتی برای درمان برخی از بیماریها از آن استفاده میشود؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر آب انار بر میزان انسولین و قند خون در موشهای صحرایی انجام گرفت. روش تحقیق: پژوهش حاضر، یک مطالعه تجربی است که در آن 90 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 200-220 گرم، در گروههای کنترل، شاهد و تجربی دیابتی و غیردیابتی مورد مطالعه قرار گرفتند.گروههای تجربی بهترتیب: دوزهای 1، 2 و 4 میلیلیتر آب انار را به ازای هر موش و برای مدت 21 روز بهصورت گاواژ دریافت کردند. برای ایجاد دیابت، از تزریق درون صفاقی mg/kg60 استرپتوزوسین استفاده شد. در پایان روز بیست و یکم، از قلب حیوانات خونگیری به عمل آمد و سپس میزان سرمی انسولین و گلوکز اندازهگیری گردید. دادهها به کمک آزمونهای ANOVA و آزمون پیگیری LSD و با استفاده از نرمافزار SPSS (ویرایش 18)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها: یافتهها نشان داد که تجویز آب انار در دوزهای حداقل، متوسط و حداکثر، به گروههای دیابتیشده، باعث کاهش معنیدار گلوکز بهترتیب در سطح 05/0=P، 005/0=P و 0005/0=P و افزایش انسولین در گروههای دیابتیشده بهترتیب: در سطح 023/0=P، 015/0=P و 002/0=P نسبت به گروه کنترل گردید و در گروههای غیردیابتی تأثیر معنیداری نداشت. نتیجهگیری: آب انار بهدلیل داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی نظیر فلاونوئیدها و از طریق افزایش هورمون انسولین، باعث کاهش میزان قند خون در موشهای دیابتیشده با استرپتوزوسین میگردد.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
غدد دریافت: 1391/10/30 | پذیرش: 1392/6/12 | انتشار الکترونیک: 1392/9/12