دوره 29، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 29 شماره 2 صفحات 127-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 2390941
Ethics code: IR.IAU.SHAHROOD.REC.1396.8


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ardakanizadeh M, Saeedpour S, Ziaolhagh S J. Effect of resistance training on structural injuries of skeletal muscle induced by different doses of Boldenone in male rats. J Birjand Univ Med Sci. 2022; 29 (2) :117-127
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3093-fa.html
اردکانی زاده ملیحه، سعیدپور سروش، ضیاء الحق سید جواد. بررسی تأثیر تمرین مقاومتی بر آسیب‌های ساختاری عضله اسکلتی ناشی از مصرف دوزهای مختلف بولدنون در موش‌های صحرایی نر. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند 1401; 29 (2) :127-117

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3093-fa.html


1- گروه علوم‌ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه دامغان، سمنان، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، سمنان، ایران
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، سمنان، ایران ، javadzia@gmail.com
متن کامل [PDF 464 kb]   (254 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (785 مشاهده)
متن کامل:   (152 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: اجرای تمرینات مقاومتی همراه با مصرف استروئیدهای آنابولیک توسط ورزشکاران امری معمول است؛ اما تأثیر سوء مصرف آن­ها در کنار تمرینات مقاومتی، بر تخریب ساختاری عضلات اسکلتی مشخص نیست. هدف از این مطالعه بررسی اثر دوزهای مختلف بولدنون بر آسیب عضلانی در کنار تمرینات مقاومتی می­باشد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی تعداد 36 سر موش نر صحرایی نژاد ویستار (با وزن 94/5 ± 53/189 گرم) به­صورت تصادفی به شش گروه (6تایی): کنترل، بولدنون (2میلی­گرم/کیلوگرم)، بولدنون (5میلی­گرم/کیلوگرم)، تمرین، تمرین+بولدنون (2میلی‌گرم/کیلوگرم)، تمرین+بولدنون (5میلی­گرم/کیلوگرم) تقسیم شدند. تزریق استروئید بولدنون دو بار در هفته به عضله سرینی موش تزریق می­شد. برنامه تمرین مقاومتی شامل شش هفته صعود از پلکان، و 3روز در هفته و هر جلسه 3ست (پنج تکراری) بود، که با 50درصد یک تکرار بیشینه موش آغاز شد، و در پایان هفته ششم به 100درصد رسید. تغییرات هیستوپاتولوژی در بافت عضله چهارسررانی با استفاده از رنگ­آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین، و میکروسکوپ نوری بررسی گردید. به­منظور بررسی نرمالیته داده­ها آزمون کلموگروف­اسمیرنف و جهت تجزیه تحلیل آن­ها، تحلیل واریانس یک طرفه با تست تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0P به‌کار گرفته شد.
یافته‌ها: پس از مقایسه بین گروهی در وزن موش­ها تفاوت معنی­داری مشاهده نشد. در گروه­های دریافت کننده­ی بولدنون تخریبات خفیف و متوسطی در بافت ساختاری عضله چهارسر ملاحظه شده، که با اجرای تمرینات مقاومتی بهبود جزئی حاصل گردید که از نظر آماری معنی­دار نبود (05/0<P).
نتیجه‌گیری: به­­نظر می­رسد که اجرای تمرین مقاومتی با پروتکل مطالعه حاضر، قادر به جلوگیری و بهبود آسیب عضلانی ناشی از مصرف استروئید بولدنون نباشد.
 
مقدمه
استروئیدهای آندروژنی-آنابولیک، مشتقات مصنوعی از هورمون جنسی مردانه یعنی تستوسترون هستند ﻛﻪ ﺳـﺎﺧﺖ پروﺗﺌﻴﻦ، رﺷـﺪ ﻋﻀـﻠﻪ، و ﺗﻮﻟﻴـﺪ ﺳﻠﻮ­ل­های ﻗﺮﻣـﺰ خون را اﻓـﺰاﻳﺶ ﻣـﻲدﻫﻨـﺪ و از اﻳـﻦ رو ﺑﺮای اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻮده ﻋﻀﻼﻧﻲ و ﺑﻬﺒﻮد ﻋﻤﻠﻜـﺮد ورزﺷـﻲ، توسط ورزشکاران مورد استفاده قرار می­گیرند (1). این مواد از لحاظ ساختاری شبیه به سیستم چرخه حلقه­های استروئیدی بوده، در کبد متابولیزه شده و با افزایش ذخیره آب سبب افزایش وزن می­گردند (2). در ﭘﺰﺷـﻜﻲ، استروئیدهای آندروژنیک ﺑﺮای درمان ﺑﻠﻮغ دﻳﺮرس، ﺑﺮﺧﻲ از اﻧﻮاع ﻧﺎﺗﻮاﻧﻲ­های ﺟﻨﺴـﻲ و ضعف جسمانی ناشی از عفونت، ﺗﺠـﻮﻳﺰ ﻣﻲ­ﺷﻮد. در اواخر دهه 1930، داﻧﺸﻤﻨﺪان و ﻣﺘﺨﺼﺼـﺎن ﭘﺰﺷـﻜﻲ ﻣﺘﻮﺟـﻪ اﻓـزاﻳﺶ رﺷﺪ ﻋﻀﻼت اﺳﻜﻠﺘﻲ ﻧﺎﺷﻲ از ﻣﺼﺮف اﺳﺘﺮوﺋﻴﺪﻫﺎی آﻧﺎﺑﻮﻟﻴﻚ در حیوانات آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎﻫﻲ ﺷﺪﻧﺪ. متعاقب این دستاوردهای علمی، این مواد نخستین بار توسط متخصصین پرورش اندام وزنه‌برداران، و پس از آن در جامعه گسترده­تری از ورزشکاران مورد استفاده قرار گرفتند (3).
یکی از انواع استروئید آنابولیک-آندروژنیک، بولدنون می­باشد، که سبب افزایش حجم عضله، تعادل مثبت نیتروژن، کاهش تخریب پروتئین؛ همچنین نگهداری آب، نیتروژن، سدیم، پتاسیم و کلسیم در بدن می­گردد (4). مطالعات شمیایی نشان داده است که بولدنون یک پیوند دوگانه در بین اتم­های کربن 2 نسبت به تستوسترون بیشتر دارد و به همین دلیل شباهت­های زیادی با تستوسترون دارد و وجود این پیوند اضافی موجب ویژگی­های منحصر به­فرد بولدنون شده است (5). ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﺤﻤﺪ و ﻫﻤﮑﺎرانش  ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﺗﺰریﻖ درون ﻋﻀﻼﻧﯽ ﺑﻮﻟﺪﻧﻮن ﻣﻮﺟﺐ اﻓﺰایﺶ ﻣﻌﻨﯽ­داری در وزن ﺑﺪن ﻣﯽﺷﻮد (6). Oda و ﻫﻤﮑﺎرانش نیز در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ ﮐﻪ ﺗﺠﻮیﺰ ﺑﻮﻟﺪﻧﻮن در دو دوز 5/4 و ۹ میلی­گرم/ﮐﯿﻠﻮﮔﺮم وزن ﺑﺪن، ﻃﯽ ﺳﻪ ﺑﺎر در ﻓﺎﺻﻠﻪ زﻣﺎﻧﯽ سه ﻫﻔﺘﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ اﻓﺰایﺶ ﻣﻌﻨﯽداری در وزن ﺑﺪن گردید (7). ایﻦ نتایچ، اﺣﺘﻤﺎﻻً ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ تغییرات ﺳﺎﺧﺘﺎری در عضلات اسکلتی ﺗﻮﺳﻂ ﻣﮑﻤﻞ ﺑﻮﻟﺪﻧﻮن اﺳﺖ، ﮐﻪ ﺑﺎ ﺗﻌﺎدل ﻣﺜﺒﺖ ﻧﯿﺘﺮوژن توسط ﺗﺤﺮیﮏ ﺳﻨﺘﺰ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ و ﮐﺎﻫﺶ ﺗﺨﺮیﺐ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﺑﻪ وﺟﻮد ﻣﯽ­آید (8). از آن­جا که استروئیدهای آنابولیک بر روی بسیاری از دستگاه­های بدن اثر می­گذارند،  دارای عوارض جانبی متعددی می‌باشند. صرف نظر از اینکه استروئیدهای آنابولیک-آندروژنیک در چند دوره و به مدت چند سال مورد استفاده قرار گرفته­اند، می­توانند دارای اثرات جانبی متفاوتی نظیر جوش پوستی، بزرگی بیضه و خطرات جدی­تری همچون نارسایی کبدی، سندرم­های کرونری، پرولیفره شدن مجاری صفراوی، پلیوز کبدی، آدنومای کبدی و هپاتوکارسینوما باشند (9). در میان موارد ذکر شده، پس از دوره­های مصرف استروئید آنابولیک، تغییرات ساختاری در بافت­ها برای تشخیص آسیب­ها از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. بر همین اساس Eldeen and Tousson پس از تزریق بولدنون تغییرات هیستوپاتولوژی را در عملکرد و ساختار کلیوی خرگوش­های نر بزرگسال بررسی کرده و عنوان داشتند که مصرف بولدنون موجب آسیب کلیوی شده و حتی به نقص کلیوی منجر می­شود (10).
از دیگر موارد که می­تواند بر تغییرات فیزیولوژیک و ساختاری عضلات اسکلتی بدن تأثیر داشته باشد، اجرای ﺗﻤﺮﻳﻨﺎت ﻣﻘﺎوﻣﺘﻲ است که در اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﺪرت، اﺳﺘﻘﺎﻣﺖ، ﺗـﻮده ﻋﻀﻼﻧﻲ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻛﻤـﻚ ﺑـﻪ ﺑـﺎزﺗﻮاﻧﻲ و ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی از ﺻـﺪﻣﺎت، ﺳﺎﺑﻘﻪ ﻃﻮﻻﻧﻲ دارد. شرکت در برنامه تمرینات قدرتی باعث بهبود قدرت و استقامت عضلانی، تغییر در ترکیب بدن، لیپیدهای خون، ظرفیت بی­هوازی و هوازی، چگالی استخوانی و بهبود عملکرد مهارتی می­شود. از دیگر تأثیرات تمرینات مقاومتی، سازگاری در هورمون­های آنابولیک است. در واقع، اﺳﺘﺮس ورزش ﻣﻘﺎوﻣﺘﻲ ﻳﻚ ﻣﺤﺮک ﺑـﺮای ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻗﺪرت و ﻫﻴﭙﺮﺗﺮوﻓﻲ فیبرﻋﻀﻼﻧﻲ اﺳﺖ. ، قسمتی از این پیامد میﺗﻮاﻧﺪ  ﺑا اﻓـﺰاﻳﺶ در ﻫﻮرﻣـﻮنﻫـﺎی آﻧﺎﺑﻮﻟﻴـﻚ-آﻧﺪوژﻧﻲ ﻧﺎﺷـﻲ از ورزش در ارتباط ﺑﺎﺷﺪ. بر همین اساس، پژوهشگران  عنوان داشتند که اﺻﻠﻲ‌ﺗﺮﻳﻦ ﻋﺎﻣﻞ در ﺳﻨﺘﺰ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ پس از تمرینات قدرتی و ایجاد سازگاری­های مثبت در ساختار عضلات اسکلتی، ﺗﻐﻴﻴـﺮ در ﻣﻴـﺰان ﺗﺮﺷﺢ ﻫﻮرﻣﻮنﻫﺎ ﺑﺮ اثر ﺗﻤﺮﻳﻨﺎت ﻣﻘﺎوﻣﺘﻲ می­باشد (11). در واقع، ﺗﻤﺮیﻨﺎت ﻣﻘﺎوﻣﺘﯽ ﺑﺎ اﻓﺰایﺶ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﻈﯿﻤﯽ ﻣﺜﺒﺖ رﺷﺪ ﻋﻀﻼﻧﯽ و ﺳﺮﮐﻮب ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﻈﯿﻤﯽ ﻣﻨﻔﯽ، منجر به اﻓﺰایﺶ ﻫیﭙﺮﺗﺮوﻓﯽ و ﻫیﭙﺮﭘﻼزی و ﺗﺤﺮیﮏ رﺷﺪ ﻋﻀﻼﻧﯽ می­گردد. با وجود این موارد، مشخص شده است که الگوی تمرینی، شدت و میزان اعمال فشار در تمرینات مقاومتی بر میزان توسعه­ی حجم عضلات بسیار مؤثر هستند (12). علاوه بر اثرات مطلوب تعامل مصرف استروئیدهای آنابولیک و اجرای تمرینات مقاومتی، مشخص شده است که استروئیدها موجب تغییرات فیزیولوژیکی وسیعی هنگام و پس از اجرای تمرین در بدن انسان و حیوانات می­شود و بر روی متابولیسم مواد مختلف همانند داروها اثر می­گذارند. به‌طوری­که بررسی­های میکروسکوپی در رشته­های عضلانی، سیتوپلاسم نامنظم به­صورت فضاهای روشن و بزرگی را آشکار ساخت که این فضاها رقیق شدن سیتوپلاسم و از بین رفتن مواد و اندامک­های سیتوپلاسمی را نشان می­دهند که در واقع دژنراسیون و مرحله قبل از مرگ برنامه­ریزی شده­ی سلول یا آپوپتوز می­باشد (14).
در مطالعه­ی ضیاءالحق و همکارانش تزریق استروئید بولدنون به موش­های نر موجب آسیب ساختاری به بافت کبد شده که پس از اجرای هشت هفته تمرین مقاومتی، بهبود بولدنون با دوزهای مختلف (2 و 5 میلی­گرم/کیلوگرم) مشاهده نشد (15). در مطالعه­ی قدم­پور و همکارانش  مشاهده شد که تزریق استروئید استانوزول، به موش­های نر موجب آسیب ساختاری شدید به ساختار کبد شده که با دوز بیشتر (5 میلی­گرم/کیلوگرم در مقایسه با 2 میلی­گرم/کیلوگرم) رابطه مستقیم داشته و اجرای هشت هفته تمرین مقاومتی، بر بهبود بافت کبد مؤثر نبوده است (14). در مطالعه­ی دیگری از ضیاءالحق و همکارانش  تزریق هر دو دوز استروئید بولدنون (5 و 2 میلی‌گرم/کیلوگرم) به موش­های، نر موجب آسیب ساختاری به بافت طحال شده که اجرای شش هفته تمرین مقاومتی، قادر به ترمیم و جلوگیری از مصرف استروئید آنابولیک نبود (16). نتایج مطالعه­ی احمدی و همکارانش ، عنوان داشت که تزریق بولدنون منجر به آسیب­های ساختاری شدیدی در بافت قلب موش­های نر می­گردد و اجرای هشت هفته تمرین مقاومتی به­تنهایی قادر به کاهش و ترمیم سلول­های قلب نشد.
بر همین اساس هدف از این پژوهش، بررسی اثر شش هفته تمرین مقاومتی فزاینده، همراه با دریافت استروئید بولدنون بر تغییرات وزن بدن و بافت عضله­ی چهارسر ران، در موش­های صحرایی نر می­باشد.
روش تحقیق
این پژوهش یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود که در آن امکان کنترل عوامل تأثیرگذار بر نتایج تحقیق بوده است. نمونه­گیری بافت عضله­ از شش گروه شش تایی، پس از مداخله متغیرهای مستقل انجام و تغییرات مورفولوژیکی در بافت عضله­ی چهار سر رانی آن­ها مطالعه، سپس مورد مقایسه قرار گرفت. در این تحقیق کلیه اصول اخلاقی (با کد کمیته اخلاق IR.IAU.SHAHROOD.REC.1396.8) در مورد نحوه کار با حیوانات آزمایشگاهی از جمله در دسترس بودن آب و غذا، شرایط نگه­داری مناسب و عدم اجبار در تمرینات مد نظر قرار گرفت.

جامعه آماری
 به منظور بررسی اثر بولدنون و تمرین مقاومتی بر بافت عضلانی موش­های آزمایشگاهی، تعداد 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، با سن 12 هفته، با میانگین وزن اولیه 94/53±5/189 گرم خریداری شدند و تحت چرخه­ی 12-12 ساعت تاریکی و روشنایی، با درجه حرارت 4/22±1 درجه سانتی­گراد و رطوبت 40 تا 60 درصد، به صورت شش تایی در قفس­های مخصوص جوندگان نگه­داری شدند، سپس به­طور تصادفی به شش گروه شش تایی تقسیم شدند: 1. گروه کنترل سالم، 2. گروه تزریق بولدنون با دوز دو میلی­گرم/کیلوگرم، 3. گروه تزریق بولدنون با دوز پنج میلی‌گرم/کیلوگرم (15)، 4. گروه تمرین مقاومتی، 5. گروه تمرین مقاومتی+ تزریق بولدنون با دوز دو میلی­گرم/کیلوگرم، 6. گروه تمرین مقاومتی+ تزریق بولدنون با دوز دو میلی­گرم/کیلوگرم. تزریق استروئید بولدنون دو بار در هفته و ساعت ده صبح، توسط سرنگ انسولین به صورت عمیق به عضله­ی سرینی موش­ها تزریق گردید. استروئید بولدنون با مارک تجاری Equipsy محصول شرکت Meditech آلمان تهیه گردید. تزریقات، راس ساعت 10 صبح و دو روز در هفته، انجام می­گردید.

پروتکل تمرینی
تمرینات مقاومتی به مدت شش هفته، بر روی نردبان جوندگان در آزمایشگاه حیوانات انجام شد. پیش از شروع تمرینات اصلی، صعود بدون وزنه به منظور آشناسازی موش­ها اجرا گردید. تمرینات به­صورت سه روز در هفته و سه ست پنج تکراری بود که در پس از هر تکرار یک دقیقه و پس از هر ست دو دقیقه استراحت در نظر گرفته شد. مقدار وزنه­های بسته شده به دم موش­ها در هفته اول، پنجاه درصد یک تکرار بیشینه بود که در هر هفته به وزنه­ها ده درصد اضافه شد، تا اینکه در هفته ششم به صد درصد یک تکرار بیشینه موش­ها رسید (17).

تغییرات هیستوپاتولوژی
در پایان مطالعه، حیوانات به­مدت 12 ساعت ناشتا نگه داشته شدند. سپس، موش­ها وزن­ شده (ترازوی دیجیتال با حساسیت دو رقم اعشار بر حسب گرم) و با استفاده از دسیکاتور محتوی پنبه آغشته به کلروفروم (مرک، آلمان) بیهوش شدند. پس از بیهوشی بلافاصله بافت عضله برداشته شد. نمونه­ها پس از جداسازی در فرمالین 10درصد ثابت شده و سپس جهت انجام روش­های معمول بافت شناسی آماده شدند. نمونه­ها برای 48 ساعت در محلول نگه‌داری شدند. پس از 24 ساعت اولیه فرمالین تازه با فرمالین قبلی جایگزین گردید. بعد از تثبیت، با الکل آبگیری و توسط گزیلل شفاف سازی شده و قالب­گیری با پارافین انجام شد. سپس، توسط میکروتوم مقاطع با ضخامت 5 میکرون به­صورت نمونه­گیری تصادفی و با فواصل منظم و یکنواخت تهیه شد. مقاطع میکروسکوپی انتخاب شده، پس از رنگ­آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین توسط میکروسکوپ نوری (ساخت کشور ژاپن با قابلیت بزرگ­نمایی 1000) مورد مطالعه قرار گرفته و عکس‌برداری انجام شد. چگونگی تعیین آسیب­های بافتی بر اساس معیارهای هیستوپاتولوژیک در هر بافت می­باشد. بر این اساس، هر بافت دارای ویژگی­های نرمال و طبیعی بوده و هر گاه این ویژگی تغییر نماید، نشان از بروز آسیب و روند پاتولوژیک در بافت مورد مطالعه می­باشد. مقاطع بافت­شناسی توسط متخصص مربوطه به­دقت بررسی شده و در ابتدا هر بافت به­صورت کلی و سپس جزئی با معیار متریک مورد سنجش و شمارش سلولی قرار می­گیرد (14). معیارهای ارزیابی ضایعات هیستوپاتولوژی عضله­ی چهار سر رانی در جدول شماره2 ذکر شده است.

روش آماری
 به منظور مقایسه وزن موش­ها، ابتدا نرمال بودن داده­ها با آزمون کلموگروف-اسمیرنف انجام شد. به منظور مقایسه میانگین‌های جفتی از آزمون تعقیبی بونفرونی و جهت بررسی تغییرات بین گروهی آزمون تحلیل واریانس یک­سویه در سطح معنی­داری کمتر یا مساوی با 05/0 در نظر گرفته شد. با توجه به رتبه­ای بودن و نحوه­ی امتیازبندی مقایسه آسیب بافت عضله از آزمون­های ناپارامتریک استفاده گردید. بر اساس طرح تحقیق و تفاوت پس از آزمون گروه­های مستقل، از آزمون کروسکال والیس استفاده شد و در صورت مشاهده تفاوت معنادار، به منظور تعیین گروه­های متفاوت، از آزمون من­ویتنی در سطح معنی­داری کمتر یا مساوی با 05/0 استفاده گردید.

یافته‌ها
نتایج آزمون آماری  آنالیز واریانس یک طرفه، نشان داد که اجرای شش هفته تمرین مقاومتی بر تغییرات وزنی موش‌های دریافت کننده­ی استروئید بولدنون با هر دو دوز دو و پنج میلی­گرم/کیلوگرم مؤثر نبوده است، و بین گروه­ها نیز تغییرات معناداری مشاهده نگردید (05/0<P)(جدول1).

جدول1- مقادیر تغییرات وزن، در گروه­های کنترل و تجربی (میانگین±انحراف استاندارد)
گروه­ها پیش آزمون پس آزمون
کنترل سالم 38/2 ± 185 1/24 ± 43/281
تزریق بولدنون
(2میلی-گرم/کیلوگرم)
16/2 ± 195 79/8±44/273
تزریق بولدنون
(5میلی-گرم/کیلوگرم)
64/2 ± 192 79/44 ± 8/273
گروه تمرین 63/1 ± 195 05/25 ± 7/278
تمرین+ بولدنون
(2میلی-گرم/کیلوگرم)
38/2 ± 195 1/34 ± 57./299
تمرین+ بولدنون
(5میلی-گرم/کیلوگرم)
58/2 ± 14/192 27/18 ± 4/307
 
در بررسی اثرات مخرب تزریق هورمون بولدنون در گروه­ دریافت کننده­ی دو میلی­گرم/کیلوگرم، تخریب­های خفیفی در تعداد و اندازه، و هسته­ی سلول­های عضلانی مشاهده شد که این تخریب­ها در گروه بولدنون پنج میلی­گرم/کیلوگرم، در حد متوسط بوده و تغییرات دژنراتیو در این گروه نیز در حد خفیف مشاهده گردید.
پس از بررسی و مقایسه گروه­ها با یکدیگر مشاهده شد که اجرای شش هفته فعالیت مقاومتی همراه و بدون هر دو دوز بولدنون (2 و 5 میلی­گرم/کیلوگرم) تخریبات خفیف و متوسط را تا یک درجه بهبود بخشید؛ امّا این تغییرات از نظر آماری معنی­دار نبود (05/0<P)(جدول2).

جدول2- نتایج تغییرات آسیب عضلانی پس از 6هفته در گروه­های کنترل و تجربی
گروه تعداد و اندازه سلول‌های عضلانی هسته سلول­های عضلانی هیپرتروفی سلولی تغییرات دژنراتیو سلولی التهاب و پرخونی
کنترل سالم 0 0 0 0 0
بولدنون
(2میلی­گرم/کیلوگرم)
1 1 0 0 0
بولدنون
(5میلی­گرم/کیلوگرم)
2 2 0 1 0
تمرین 1 0 0 0 0
تمرین+بولدنون
(2میلی-گرم/کیلوگرم)
1 0 0 0 0
تمرین+ بولدنون
(5میلی-گرم/کیلوگرم)
1 0 0 1 0
: عدم تغییر، 1: تغییرات خفیف، 2: تغییرات متوسط، 3: تغییرات شدید (در مقایسه با ویژگی­های بافت نرمال، شمارش تعداد تار و هسته و اندازه سلول بر اساس معیار متریک)(15)

بررسی­های میکروسکوپ نوری در گروه کنترل نشان داد که بافت عضلانی، دارای دیواره و سلول­های نرمال می­باشد. سلول­های عضله اسکلتی، دارای اندازه و قطر طبیعی و یکسان با هسته­های کناری متعدد می­باشد. بافت همبندی بینابینی نیز مناسب و منظم پخش شده است (تصویر 1).

در تصاویر به‌دست آمده از نمونه­های گروه دریافت کننده استروئید بولدنون با دوز دو میلی­گرم/کیلوگرم، اندازه سلول­ها در واحد طولی کاهش یافته و در واحد عرضی نیز شکل سلول چند وجهی و نامرتب است (فلش سفید). از تعداد هسته­ها کم شده و میزان فضای بافت هم­بندی بینابینی نیز مقداری بیشتر از حالت طبیعی قابل رویت است (تصویر2).

تصویر1- فتومیکروگراف بافت عضلانی گروه کنترل با بزرگنمائی 400، رگ خونی (فلش سفید)، رشته عضله (فلش سفید دوطرفه)، فضای هم‌بندی بین سلولی (فلش سیاه دوطرفه)
تصویر 2- فتومیکروگراف بافت عضلانی گروه بولدنون با دور دو میلی­گرم/کیلوگرم، با بزرگنمائی 400، رشته عضله (فلش سفید)
در نمونه­های بافت عضلانی گروه دریافت کننده استروئید بولدنون با دوز پنج میلی­گرم/کیلوگرم، شکل و اندازه سلول تغییرات شدیدی از قبیل کوچک شدگی، پارگی و کم شدن ضخامت و تعداد را نشان می­دهند. فضای بین سلولی افزایش چشمگیری داشته ولی از میزان بافت همبندی بینابینی کاسته شده است. تعداد هسته­ها کمتر از حد نرمال است (فلش سفید) (تصویر 3).
تصویر 3- فتومیکروگراف بافت عضلانی گروه بولدنون با دوز پنج میلی­گرم/کیلوگرم، با بزرگنمائی 1000
در نمونه­های عضلانی گروهی که شش هفته تمرین مقاومی داشتند، مشاهده گردید که در واحد طولی اندازه سلول­ها کاهش یافته و مقاطع بریده شده دیده شد. فضای همبندی و بافت همبندی و رشته­های مربوط به آن گسترش بیشتری را نشان می­دهند (تصویر 4).
تصویر 4- فتومیکروگراف بافت عضلانی پس از شش هفته تمرین مقاومتی، با بزرگنمائی 400
بر اساس مشاهدات تصاویر بافت عضلانی در گروه تمرین+بولدنون دو میلی­گرم/کیلوگرم، اندازه و طول سلول­های عضلانی نمونه­های بافت شناسی گروه حاضر در مقایسه با گروه کنترل تغییرات اندکی را نشان می­دهد؛ امّا فضای همبندی بینابینی بسیار وسیع و دارای میزان اندکی بافت همبندی و سلول­های همبندی می­باشد. قطر سلول­های عضلانی کم شده و تعداد و شکل هسته­ها طبیعی هست (تصویر 5).
تصویر 5- فتومیکروگراف بافت عضلانی درگروه تمرین+بولدنون دو میلی­گرم/کیلوگرم با بزرگنمائی 400
در نمونه­های به‌دست آمده در گروه تمرین+بولدنون 5میلی‌گرم/کیلوگرم، قطر، اندازه و شکل سلول­ها مناسب است ولی فشار و چین خوردگی بافتی مشهود است. فضای بینابینی دارای اندازه­های متفاوت (فلش سفید دوطرفه) بوده؛ امّا بافت همبندی در فضای مذکور مناسب است. تغییرات دژنراتیو در برخی سلول­ها دیده می­شود. تعداد و اندازه هسته­ها دارای ویژگی نرمال بوده و در اطراف سلول تجمع دارند. در برخی نواحی در واحد طولی اندازه سلول کوتاه­تر از حالت طبیعی آن دیده می­شود (فلش سفید)(تصویر 6).
تصویر 6- فتومیکروگراف بافت عضلانی درگروه تمرین+بولدنون 5میلی­گرم/کیلوگرم، تصویر سمت راست با بزرگنمایی 100، و تصویر سمت چپ با بزرگنمائی 400
 
بحث
در بررسی­های وزن موش­ها هنگام مقایسه­ی پیش و پس از شش هفته مداخله­های استروئید بولدنون و تمرین مقاومتی، افزایش وزن مشاهده گردید که امری عادی و مربوط به رشد جسمانی آن­ها می­باشد. پس از پایان شش هفته و در مقایسه­ی (بین گروهی) بین گروه­های تمرینی و دوزهای مختلف بولدنون، تفاوت معناداری ملاحظه نشد. ناهمسو با یافته­های پژوهش حاضر، در چندین پژوهش­، پس از اجرای تمرینات مقاومتی با یا بدون مصرف استروئید آنابولیک، افزایش وزن را در ......نشان دادند (8 ،7).
در رابطه با تأثیرات مصرف استروئیدهای آنابولیک بر میزان وزن بدن، در ﺑﺴﯿﺎری از ورزﺷﮑﺎران ﻗﺪرﺗﯽ ﭘﺲ از اﺳﺘﻔﺎده از اﺳﺘﺮوﺋﯿﺪﻫﺎی آﻧﺎﺑﻮﻟﯿﮏ آﻧﺪروژﻧﯿﮏ اﻏﻠﺐ اﻓﺰایﺶ وزن ﺑﺪن ﮔﺰارش ﺷﺪه اﺳﺖ. اﮐﺜﺮ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻧﺸﺎن ﻣﯽ­دﻫﻨﺪ ﮐﻪ وزن ﺑﺪن ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ در ﻧﺘﯿﺠﻪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻮﺗﺎه (کمتر از ١٠ هفته) از اﺳﺘﺮوﺋﯿﺪﻫﺎی آﻧﺎﺑﻮﻟﯿﮏ آﻧﺪروژﻧﯿﮏ اﻓﺰایﺶ یﺎﺑﺪ (8). هم­چنین استروئیدهای آنابولیک علاوه بر کاهش مقادیر عوامل میوستاتیک در عضلات اسکلتی، سبب افزایش مقادیر عوامل میوژنیکی نیز می‌گردند (12). همسو با اثرات مصرف استروئید آنابولیک بر میزان وزن بدن، عنوان شده است که به دنبال اجرای تمرینات مقاومتی نیز، نسبت تستوسترون به کورتیزول افزایش خواهد یافت و ﺑﺎ اﻓﺰایﺶ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﻈﯿﻤﯽ ﻣﺜﺒﺖ رﺷﺪ ﻋﻀﻼﻧﯽ و ﺳﺮﮐﻮب ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﻈﯿﻤﯽ ﻣﻨﻔﯽ ﺳﺒﺐ ﺗﺤﺮیﮏ رﺷﺪ ﻋﻀﻼﻧﯽ می­گردد. (12). بر اساس یافته­های فوق که استروئید بولدنون و نیز تمرینات مقاومتی، از طریق سنتز پروتئین و ممانعت از تجزیه پروتئین، منجر به افزایش نسبت توده­ی عضلانی به بافت چربی می­گردد، می­توان عنوان داشت که ممکن است با جایگزینی و تغییر توده چربی بدن موش­ها به توده عضلات (16)، تغییر معناداری در وزن به­وجود نیامده باشد.
هر چند که بررسی­های آماری توسط آزمون کروسکال­والیس تفاوت معناداری را در آسیب­های ناشی از تزریق استروئید بولدنون در موش­ها نشان نداد؛ امّا درجات خفیف و متوسطی به شرح زیر مشاهده شد.
در رابطه با تعداد، اندازه و هسته­ی سلول­های عضلانی، در گروهی که دوز دو میلی­گرم/کیلوگرم بولدنون را دریافت می­کردند، تخریب­های خفیفی مشاهده شد، در حالی­که در گروه با دوز پنج میلی­گرم/کیلوگرم بولدنون، تخریب­های متوسط در تعداد، اندازه و هسته­ی سلول­ها و نیز ضایعات دژنراتیو خفیفی ملاحظه گردید. بنابراین یافته­ها می­توان  گفت که سوءاستفاده از استروئیدهای آندروژنی می­تواند منجر به آسیب بافت­­های حیاتی بدن شود. در میان موارد ذکر شده، تغییرات ساختاری در بافت­های مختلف بدن، به‌ویژه عضلات اسکلتی پس از دوره­های مصرف استروئید آنابولیک برای تشخیص آسیب­ها از اهمیت ویژه­ای برخوردار است (16). ﺿﺎﻳﻌﺎت دژﻧﺮاﺳـﻴﻮن ﺑـﺎ ﺗﻮرم ﻣﺘﻮﺳﻂ ﺳﻠﻮلﻫﺎ ﻣﺸﺨﺺ میﺷﻮد ﻛﻪ برگشتﭘـﺬﻳﺮ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ﺳﻴﺘﻮﭘﻼﺳﻢ ﻧﺎﻣﻨﻈﻢ ﺑﻮده و بهﺻﻮرت ﻓﻀﺎﻫﺎی روﺷـﻦ و ﺑﺰرگ دﻳﺪه ﻣﻲﺷﻮد. اﻳﻦ ﻓﻀﺎﻫﺎ رﻗﻴﻖ ﺷﺪن ﺳﻴﺘﻮﭘﻼﺳﻢ و از ﺑـﻴﻦ رﻓﺘﻦ ﻣـﻮاد و اﻧـﺪاﻣﻚﻫـﺎی ﺳﻴﺘﻮﭘﻼﺳـﻤﻲ را ﻧﺸـﺎن ﻣـﻲدﻫﻨـﺪ. دژﻧﺮاﺳﻴﻮن اﺳﻴﺪوﻓﻴﻠﻴﻜ ﻳﻚ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻗﺒﻞ از ﻣﺮگ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی ﺷﺪه ﺳﻠﻮل ﻳﺎ آﭘﻮﭘﺘﻮز اﺳﺖ (15).
از ﻧﻘﻄـﻪ ﻧﻈـﺮ ﺗـﺎرﻳﺨﻲ، در اواخر دهه 1930، اﺳﺘﺮوﺋﻴﺪﻫﺎی آﻧﺎﺑﻮﻟﻴﻚ ﺑﺮای درﻣﺎن هیپوگنادیسم و ﻛﻤﺒﻮد ﺗﺴﺘﻮﺳﺘﺮون ﻛﺎﻓﻲ ﺳﺎﺧﺘﻪ و ﺗﺠﻮﻳﺰ ﺷـﺪه اﺳـﺖ (3). بولدنون و پیش ماده آن، بولدیون از مشتقات تستوسترون هستند و به عنوان استروئیدهای آندروژنی آنابولیک استفاده می­گردند (1). همانند بیشتر استروئیدهای مشتق از تستوسترون مشخص شده است که استروئیدهای آنابولیک- آندوژنیک، اثرات جانبی مانند اختلال عملکرد هورمونی و ایمنی، تغییرات سیستم پوستی، سیستم هموستاتیک و تغییر در دستگاه ادراری تناسلی را موجب می­شوند؛ امّا در مقابل این مواد مشتق شده، هورمون تستوسترون بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی را در ارگانیسم به حداکثر می­رساند که از آن جمله می­توان به متابولیسم پروتئین عضلانی، اعمال جنسی و شناختی، ساخت گلبول­های قرمز خون، نیم­رخ چربی و متابولیسم استخوان اشاره کرد (9).
پس از اجرای شش هفته تمرینات مقاومتی به تنهایی و نیز همراه با مصرف هر دو دوز استروئید بولدنون (دو و پنج میلی‌گرم/کیلوگرم)، هسته­ی سلول­ها در گروه­های بولدنون بهبود یافته و تعداد و اندازه­ی سلول­ها نیز از درجه­ی متوسط به درجه­ی خفیف تغییر ی یافت؛ در­حالی­که در ضایعات دژنراتیو در گروه بولدنون 5 میلی­گرم/کیلوگرم به دنبال اجرای شش هفته تمرین مقاومتی، بهبودی حاصل نگردید.
ﻋﻀﻼت اﺳﮑﻠﺘﯽ ﺑﺮای ﺣﻔﻆ سلامت، از اهمیت حیاتی برخوردار هستند. مشخص شده است که اجرای تمرینات مقاومتی موجب تغییرات فیزیولوژیکی وسیع هنگام و پس از تمرین در بدن انسان و حیوانات می­شود و بر روی متابولیسم مواد مختلف بدن اثر می­گذارد (14). در واقع، ﺗﻤﺮیﻨﺎت ﻣﻘﺎوﻣﺘﯽ ﺑﺎ اﻓﺰایﺶ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﻈﯿﻤﯽ ﻣﺜﺒﺖ رﺷﺪ ﻋﻀﻼﻧﯽ و ﺳﺮﮐﻮب ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﻈﯿﻤﯽ ﻣﻨﻔﯽ ﺳﺒﺐ ﺗﺤﺮیﮏ رﺷﺪ ﻋﻀﻼﻧﯽ از ﻃﺮیﻖ اﻓﺰایﺶ ﻫیﭙﺮﺗﺮوﻓﯽ و ﻫیﭙﺮﭘﻼزی ﻋﻀﻼﻧﯽ می‌گردد (12). از دیگر تأثیرات تمرینات مقاومتی، سازگاری در هورمون­های آنابولیک است، به­طوری­که ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت نشان ﻣﻲدﻫـﺪ که ﺗﻐﻴﻴـﺮ در ﻣﻴـﺰان ﺗﺮﺷﺢ ﻫﻮرﻣﻮنﻫﺎ ﺑﺮ اثر ﺗﻤﺮﻳﻨﺎت ﻣﻘﺎوﻣﺘﻲ اﺻﻠﻲ­ﺗﺮﻳﻦ ﻋﺎﻣﻞ در ﺳﻨﺘﺰ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ پس از تمرینات قدرتی و ایجاد سازگاری­های مثبت در ساختار عضلات اسکلتی می­باشد (11)؛ به علاوه مصرف استروئیدهای آنابولیک، منجر به افزایش احتباس آب و سدیم در بدن نیز می­شود (18). به این معنا که اجرای تمرینات مقاومتی، تأثیر اندکی بر کاهش اثرات مخرب بولدنون داشته است؛ امّا بر بهبود و برگشت ضایعات دژنراسیون، پیش­بینی تأثیرات ضعیفی وجود دارد.

نتیجه‌گیری
در مجموع با توجه به تأثیرات مثبت تمرینات مقاومتی بر کاهش اثرات مخرب استروئید­ها، پیشنهاد می­شود که با اجرای این نوع از فعالیت­های ورزشی، از اختلال عملکرد ناشی از آثار استروئیدهای آنابولیک، بر بدن به­ویژه عضلات اسکلتی بکاهند و همراه با مصرف استروئیدهای آنابولیک، از تمرینات مقاومتی با پروتکل­های متنوع بهره بگیرند. از آن­جا که استفاده از استروئید بولدنون، دارای اثرات منفی بر اندام­های مختلف بدن است؛ با این حال با توجه به این که مستندات کافی در خصوص مناسب­ترین برنامه­های تمرینی جهت بهبود شاخص­های مرتبط با آسیب­های عضلانی وجود ندارد، لذا پیشنهاد می­شود که در تحقیقات بعدی، به‌کارگیری پروتکل‌های مختلف تمرین­های مقاومتی و یا استقامتی ممکن است بتواند اطلاعات دقیق­تری در خصوص اثر تمرین بر این اندام حاصل نماید.

تقدیر و تشکّر
این مقاله برگرفته از پایان نامه­ی کارشناسی ارشد، از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر شاهرود می­باشد.

تضاد منافع
نویسندگان مقاله اعلام می‌دارند که هیچ گونه تضاد منافعی در پژوهش حاضر وجود ندارد.
منابع:
1- Ahmadi M, Abbassi-Daloii A, Ziaolhagh SJ, Yahyaei B. Structural changes of cardiac tissue in response to boldenone supplementation along with the alcoholic extract of jujuba fruit during resistance training in male Wistar rats. Feyz. 2018; 21(6): 534-42. [Persian] URL: https://feyz.kaums.ac.ir/browse.php?a_id=3350&sid=1&slc_lang=en
2- Babaei M, Tootin Z, Morovati H, Shojaei B, Fazelipour S. The Protective effects of vitamin E on sperm quality and some serum parameters of little laboratory white rats in toxicity caused by the Dianabole. Med Sci J Islam Azad Univ Tehran Med. 2018; 28(2): 81-91. [Persian] DOI: 10.29252/iau.28.2.81
3- Arazi H, Bazyar F. Prevalence of anabolic steroid abuse and the level of awareness and attitude of their negative consequences in bodybuilding athletes in Karaj. Alborz Univer Med J. 2013; 3(1): 48-56. [Persian] DOI: 10.18869/acadpub.aums.3.1.48
4- Ranjbar K, Matinhomaee H, Azar bayjani M, Peeri M. Effect of zizyphus jujube extract and resistance exercise on liver damaging biomarkers in male toxicated by anabolic steroid. Metabolism and Exercise a bioannual journal. 2015; 5(1): 35-45. [Persian] https://jme.guilan.ac.ir/article_1693_8a0752b1551e8a51141815d4984e85fa.
5- Hadadpour Z, Abaszadeh H. The effect of endurance exercise and boldone consumption at a dose of 5 mg on the of 5 alpha reductases gene expression of liver tissue in male wistar rats. The Second National Conference on New Achievements in Physical Education and Sports. Chabahar International University. 2016. [Persisn] URL: https://civilica.com/doc/583687/
6- Mohammed HH, Badawi ME, El-Tarabany MS, Rania M. Effects of boldenone undecylenate on growth performance, maintenance behavior, reproductive hormones and carcass traits of growing rabbits. Pol J Vet Sci. 2016; 19(2): 245-51. DOI: 10.1515/pjvs-2016-0031
7- Oda SS, El-Ashmawy IM. Adverse effects of the anabolic steroid, boldenone undecylenate, on reproductive functions of male rabbits. Int J Exp Pathol. 2012; 93(3): 172-8. DOI: 10.1111/j.1365-2613.2012.00814.x
8- Sadeghi M, Abbasidaloii A, Ziaolhagh SJ. Effect of 6 Weeks of Resistance Training and Boldenone Supplementation on 5-alpha Reductase and Aromatase Gene Expression in Testes Tissue of Male Wistar Rats. Horizon Med Sci. 2017; 23(3): 193-199. URL: http://hms.gmu.ac.ir/article-1-2549-en.html
9- Abbasi Daloii A, Ziaolhagh SJ, Abdi A, Fazelnia M. The Effects of 6 Weeks of Endurance Training and Consumption of Different Doses of Boldenone on Hematological Factors and Spleen Structure Changes in Male Wistar Rats. Qom Univ Med Sci J. 2017; 11(4): 20-31. [Persian] URL: https://journal.muq.ac.ir/browse.php?a_id=312&sid=1&slc_lang=en
10- Alm-Eldeen A, Tousson E. Deterioration of glomerular endothelial surface layer and the alteration in the renal function in Rabbits after treatment with a growth promoter Boldenone. Hum Exp Toxicol. 2012; 31(5): 465-72. DOI: 10.1177/0960327111420745
11- Asad MR, Zoghi R, Fashi M. The effect of eight weeks of resistance training with supplementation HMB on growth hormone and testosterone changes in non-athlete men. Alborz Univer Med J. 2016; 5(3): 187-193. [Persian] DOI: 10.18869/acadpub.aums.5.3.187
12- Attarzadeh Hosseini SR, Motahari Rad M, Moien Neia N. The effect of two different intensities resistance training on muscle growth regulatory myokines in sedentary young women. J Arak Uni Med Sci. 2016; 19(7): 56-65. [Persian] URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-4375-en.html
13- Rozbehi M, Gaeini AA, Nouri R, Kordi MR. Interaction effect of stanozolol and endurance training on oxidant and antioxidant capacity in liver tissue on healthy male Wistar rats. Stud Med Sci. 2019; 30(7): 537-547. [Persian] URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4824-en.html
14- Qadampour Vahed Z, Rashidlamir A, Moosavi Z, Raji A R. The effects of anabolic steroid stanozolol along with eight weeks of resistance training on structural changes in male rats' liver. Sport Biosciences. 2013; 5(2): 115-32. [Persian] DOI: 10.22059/JSB.2013.35043
15- Ziaolhagh SJ, Khojasteh L, Ziaolhag SS, Yahyaei B. The effect of boldenone anabolic steroid, and endurance and resistance training on liver damage markers in rats. Fayz. 2018; 22(2): 143-152. [Persian] URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-3477-en.html
16- Abbassi Daloii A, Abdi A, Ziaolhagh S. J, Shah Bahrami A. The Effect of Boldenone and Resistance Training on Hematological Profile and Spleen Structure in Wistar Rats. Sport Physiology. Summer 2017; 9(34): 129-46. [Persian] DOI: 10.22089/SPJ.2017.2366.1319
17- Fernández M D, Fuente M L, Fernfindez E, Manso R. Anabolic steroids and lymphocyte function in sedentary and exercise-trained rats.J Steroid Biochem Mol Biol. 1996; 59: 225-32. DOI: 10.1016/s0960-0760(96)00111-2
18- Bijeh N, Dehbashi M, Saghi M. Studying the amount of prevalence awareness and complications of anabolic steroids among the male athletes in Mashhad city. Journal of Practical Studies of Biosciences in Sport. 2014-2015; 2(4): 78-89. [Persian] DOI: 10.22077/JPSBS.2014.24

 
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی
دریافت: 1400/9/4 | پذیرش: 1401/3/4 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/3/22 | انتشار الکترونیک: 1401/6/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb