زمینه و هدف: در جریان ورزشهای شدید و طولانی، ممکن است به علت آزادشدن رادیکالهای آزاد اکسیژن و سایر ترکیبات اکسیژنی واکنشپذیر، آسیبهای عضلانی و بافتی بوجود آیند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه وضعیت آنتیاکسیدانی و نیمرخ لیپیدی سرم ورزشکاران رشته کاراته با افراد غیر ورزشکار انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 17 کاراتهکار سالم فعال که در شش ماهه قبل از تحقیق به طور مداوم هفتهای حداقل 3 جلسه 45 دقیقهای در تمرینات این رشته ورزشی شرکت کرده بودند و 20 غیر ورزشکار که سابقه فعالیت ورزشی منظم در حین دوره را نداشتند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. ظرفیت آنتیاکسیدانی تام، فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز (SOD) ، غلظت چربیهای خون، میزان حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2 max) و توان بیهوازی پای شرکتکنندگان با روشهای معتبر ارزیابی گردید. برای مقایسه بین دو گروه، از آزمون منویتنی استفاده و میزان خطا در همه موارد 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: فعالیت آنزیم SOD ، VO 2 max و اوج توان بیهوازی پاها در گروه کاراتهکار به طور معنیداری بالاتر از غیر ورزشکاران (05/0>P) و شاخص توده بدنی و درصد چربی آنها به طور معنیداری کمتر از غیر ورزشکاران (05/0>P) بود؛ امّا از نظر غلظت چربی و سایر شاخصهای آنتیاکسیدانی، هیچ تفاوت معنیداری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0
نتیجهگیری: ورزشکاران رشته کاراته نسبت به غیر ورزشکاران، از سیستم آنتیاکسیدانی، آمادگی جسمانی و ترکیب بدنی مطلوبتری برخوردارند؛ بنابراین در مقابل عوامل بیماریزای قلبی- عروقی و آترواسکلروز مقاومترند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |