زمینه و هدف: ارتقای کارکردهای اجرایی از طریق بازی از راههای بهبود یادگیری کودکان دچار مشکلات یادگیری است که اثربخشی قطعی آن نیاز به بررسی بالینی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی کودکان به شیوه بازی توام با مداخلات فراتشخیصی مشکلات هیجانی مادران بر اضطراب، افسردگی و کیفیت خواب این کودکان بود.
روش تحقیق: این پژوهش نیمهتجربی با طرح پیشآزمون-پسآزمون و پیگیری (دوماهه) بر روی ۴۲ کودک ۷ تا ۹ ساله در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد. گروههای آزمایش یک و دو تحت آموزش کارکردهای اجرایی به شیوهی بازی قرار گرفتند. همچنین به مادران کودکان گروه آزمایش ۲ پروتکل یکپارچه مداخلات فراتشخیصی آموزش داده شد و مادران گروه آزمایشی اول به عنوان گروه کنترل مادران آموزشی دریافت نکردند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۵ با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر با رعایت پیشفرضهای آماری در سطح معنیداری (۰۵/۰α=) تحلیل شد.
یافتهها: در متغیر کیفیت خواب در مرحله پیگیری و پسآزمون (۰/۰۰۱>P) و متغیرهای اضطراب مرحله پسآزمون (۰/۰۴P=) و پیگیری (۰/۰۵P=) و در متغیر افسردگی (۰/۰۰۱>P) بین گروههای مداخله و کنترل تفاوت معنیدار بود و مداخله باعث ارتقای کیفیت خواب کودکان و بهبود شاخصهای اضطراب و افسردگی در هر دو گروه مداخله شده بود که این تأثیر در گروه کودکان و مادران بیشتر بود (۰/۰۰۱>P).
نتیجهگیری: آموزش کارکردهای اجرائی بهشیوه بازی با مداخلات فراتشخیصی مشکلات هیجانی مادران، بر نشانگان روانشناختی و کیفیت خواب کودکان با اختلال یادگیری مؤثر بود که میتواند بخشی از برنامه آموزشی دستاندرکاران آموزشوپرورش برای حل این مشکلات باشد.
*
مسئول مکاتبات: فاطمه شهابیزاده
پست الکترونیکی: f_shahabizadeh@yahoo.com
View ORCID iD Profile
You can also search for this author in: PubMed ResearchGate Scopus Google Scholar Google Scholar Profile