صدیقه امیراسماعیلی، مسعود مبینی، علی روح بخش، علی شمسیزاده، فاطمه امین، محمد اله توکلی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
زمینه و هدف: اوپیوئیدهای درونزاد بدن و داروهای اپیوئیدی اعتیادآور، بسیاری از عملکردهای بدن را تغییر میدهند. در مطالعات گذشته به اثرات مرفین بر عضلات صاف و تنفسی اشاره شده؛ اما اثرات اوپیوئیدها بر عملکرد عضلات اسکلتی به خوبی شناخته نشده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر تزریق تکدوز مرفین بر خستگی عضلانی در موش صحرایی نر طراحی و اجرا گردید.
روش تحقیق: این مطالعه تجربی، بر روی ۴۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن ۲۷۰-۲۲۰ گرم انجام شد. موشها بهطور تصادفی در ۴ گروه شامل: گروه کنترل (موشهای این گروه فقط در قفسهای خود نگهداری شده و آب و غذا دریافت میکردند)، گروه دریافتکننده مرفین (mg/kg۵)، گروه خستگی (موشهای این گروه بهصورت اجباری، بر روی دستگاه تردمیل بهمدّت ۱۲۰ دقیقه با سرعت ۲۰ متر در دقیقه دوانده میشدند) و گروه خستگی بعلاوه مرفین توزیع شدند. در نهایت از گوشه چشم موشها خون گرفته شد و پلاسمای آن برای اندازهگیری متغیّرهای خستگی عضلانی شامل: لاکتات دهیدروژناز (LDH) و کراتین فسفوکیناز (CPK) به آزمایشگاه فرستاده شد.
یافتهها: مدّتزمان دویدن در گروه دریافتکننده خستگی بعلاوه مرفین از بقیّه گروهها بهصورت معنیداری کمتر بود (۰۰۹/۰P=)؛ همچنین سطح سرمی LDH (۰۰۹/۰P=) و CPK (۰۰۸/۰P=) در این گروه نسبت به گروههای دیگر افزایش معنیداری داشت.
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که تزریق تکدوز مرفین باعث افزایش شاخصهای خستگی عضلانی (LDH و CPK) در موشهای صحرایی نر میشود.