فاطمه جعفری، اشرف امین الرعایا، آتوسا ادیبی، مهدی سیروس، احسان روحی، محسن مصطفوی، زهرا فلاح، اعظم السادات طباطبایی، مسعود امینی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
زمینه و هدف: به ندول تیروئید که در معاینه لمس نمیشود ولی در یکی از روشهای تصویربرداری یا جراحی کشف میشود، اینسیدنتالومای تیروئید گفته میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع اینسیدنتالومای تیروئید و مشخصات بالینی و سونوگرافی آن در شهر اصفهان انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، ۲۵۲۴ نفر به روش خوشهای تصادفی از بزرگسالان مناطق مختلف شهر اصفهان انتخاب شدند و از آبان سال ۱۳۸۴ تا اردیبهشت سال ۱۳۸۵ در مرکز تحقیقات غدد توسط پزشک عمومی و در صورت داشتن مشکل توسط فوق تخصص غدد معاینه شدند. ۲۰۴۵ نفر معاینه نرمال داشتند که برای ۲۳۴ نفر از آنها (۱۵۰ نفر مرد و ۸۴ نفر زن) به طور تصادفی سونوگرافی و آزمایش TSH و کنترل ید ادرار انجام شد.
یافتهها : در سونوگرافی از ۲۳۴ نفر ۳۱ نفر (۲/۱۳%) ندول داشتند. گروهی که در سونوگرافی ندول داشتند (گروه اینسیدنتالوما) مسنتر از گروه سالم بودند (۴/۱۲ ± ۱/۴۶ سال در برابر ۱/۱۲ ± ۴/۳۸ سال) (۰۰۲/۰ (P= . شیوع اینسیدنتالومای تیروئید در زنان بیشتر از مردان بود (۱۹% در برابر ۱۰%) (۰۱/۰ (P= . سابقه زایمان در زنان گروه اینسیدنتالوما بیشتر از گروه سالم بود (۷/۹۳% در برابر ۸/۵۸%) (۰۰۱/۰ (P= . سطح TSH در دو گروه اختلاف نداشت. میانه ید ادرار در گروه اینسیدنتالوما ( μg/dL ۱۴ با محدوده ۲-۴۰) کمتر از گروه سالم ( μg/dL ۲۰ با محدوده ۸/۱-۴۲ بود (۰۲/۰= P ). اگرچه میزان ید ادراری در هر دو گروه در محدوده طبیعی بود. میانگین قطر ندولها ۴۳/۳ ± ۱۴/۸ میلیمتر بود.
نتیجهگیری: شیوع اینسیدنتالومای تیروئید در جامعه مورد مطالعه، ۲/۱۳% بود که این میزان مشابه نتایج به دست آمده در سایر جوامع میباشد. افراد دارای اینسیدنتالومای تیروئید، مسنتر و بیشتر زن بودند و بیشتر سابقه زایمان داشتند.