فاطمه ویسی همپا، محمد صوفی آبادی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: اضطراب یکی از شایعترین اختلالات روانی است که باعث کاهش کیفیت زندگی و اختلالات مزمن میگردد. مطالعات نشان داده است که عصاره پونه میتواند بر سیستم اعصاب مرکزی مؤثّر باشد. با توجه به عوارض جانبی بیشتر داروهای شیمیایی ضدّ اضطرابی، این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگهای پونه بر اضطراب در موشهای صحرایی نر انجام گردید.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از ۲۴ سر موش صحرایی نر استفاده شد. حیوانات به ۴ گروه ۶تایی شامل: گروه کنترل (فاقد تیمار) و سه دسته تجربی دریافتکننده دوزهای ۴۰۰، ۸۰۰ و ۱۶۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم )وزن موش( عصاره هیدروالکلی پونه تقسیم گردیدند. عصاره، نیم ساعت قبل از آزمون به صورت داخل صفاقی تزریق شد. برای سنجش اضطراب، از دستگاه ماز بعلاوهایشکل مرتفع استفاده شد. مدت زمان و تعداد دفعات حضور موشها در بازوهای باز و بسته ماز ثبت گردید. نتایج با استفاده از آزمونهای آماری واریانس یکطرفه و تست پیگیری توکی، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین درصد تعداد ورود به بازوی باز و مدت حضور در آنها در موشهایی که عصاره را دریافت داشتند نسبت به گروه کنترل بهصورت معنیدار افزایش (۰/۰۵P<) و مدت حضور در بازوی بسته ماز کاهش (۰/۰۵>P، ۰/۰۱>P) یافت.
نتیجهگیری: بر طبق این یافتهها، با تجویز عصاره هیدروالکلی برگ پونه، اضطراب در موشهای صحرایی بهصورت وابسته به دوز کاهش مییابد.