جستجو در مقالات منتشر شده



فاطمه ویسی همپا، محمد صوفی آبادی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: اضطراب یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی است که باعث کاهش کیفیت زندگی و اختلالات مزمن می‌گردد. مطالعات نشان داده است که عصاره پونه می‌تواند بر سیستم اعصاب مرکزی مؤثّر باشد. با توجه به عوارض جانبی بیشتر داروهای شیمیایی ضدّ اضطرابی، این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ‌های پونه بر اضطراب در موش‌های صحرایی نر انجام گردید.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از ۲۴ سر موش صحرایی نر استفاده شد. حیوانات به ۴ گروه ۶تایی شامل: گروه‌ کنترل (فاقد تیمار) و سه دسته تجربی دریافت‌کننده دوزهای ۴۰۰، ۸۰۰ و ۱۶۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم )وزن موش( عصاره هیدروالکلی پونه تقسیم گردیدند. عصاره، نیم ساعت قبل از آزمون به ‌صورت داخل صفاقی تزریق شد. برای سنجش اضطراب، از دستگاه ماز بعلاوه‌ای‌شکل مرتفع استفاده شد. مدت زمان و تعداد دفعات حضور موش‌ها در بازوهای باز و بسته ماز ثبت گردید. نتایج با استفاده از آزمون‌های آماری واریانس یک‌طرفه و تست پیگیری توکی، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ها: میانگین درصد تعداد ورود به بازوی باز و مدت حضور در آنها در موش‌هایی که عصاره را دریافت داشتند نسبت به گروه کنترل به‌صورت معنی‌دار افزایش (۰/۰۵P<) و مدت حضور در بازوی بسته ماز کاهش (۰/۰۵>P، ۰/۰۱>P) یافت.
نتیجه‌گیری: بر طبق این یافته‌ها، با تجویز عصاره هیدروالکلی برگ پونه، اضطراب در موش‌های صحرایی به‌صورت وابسته به دوز کاهش می‌یابد.
ایمان عبدالامیر عبدالصمد حلاف، مریم طهرانی پور، هما محمودزاده آخرت،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: ژن‌های خانواده کاسپاز باعث پیشرفت دژنراسیون شده و در روندهای آپوپتوزی نقش دارند. گیاه کاکوتی با نام علمی Ziziphora clinopodioides  از خانواده نعناعیان (Lamiacace) دارای اثرات ضد التهابی قوی می‌باشد. این پژوهش به منظور تعیین اثرات عصاره‌های آبی و الکلی گیاه کاکوتی بر روند آپوپتوز و تغییر بیان ژن‌های کاسپاز ۳ و ۹ پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت‌های نر انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی ۲۴ سر رت نر نژاد ویستار با وزن ۲۵۰-۲۰۰ گرم به صورت تصادفی به۴ گروه ۶ تایی (کنترل، کمپرسیون و تیمار با عصاره‌های آبی و الکلی با دوز mg/kg ۷۵) تقسیم شدند. تزریق عصاره به صورت داخل صفاقی در روز کمپرسیون و۷ روز بعد انجام شد. بعد از ۲۸ روز و انجام پرفیوژن از نخاع ناحیه کمری نمونه‌برداری گردید و نمونه‌ها در دو مسیر مورد بررسی قرار گرفتند. سپس در هر گروه از قطعه کمری نخاع، Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید و سپس تغییرات بیان ژنهای کاسپاز ۳ و ۹ مقایسه شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تعداد نورون‌ها در گروه کمپرسیون نسبت به کنترل کاهش معنادار و در گروه عصاره آبی نسبت به کمپرسیون افزایش معنادار نشان داد. میزان بیان ژن کاسپاز ۳ و ۹ نیز در گروه کمپرسیون نسبت به کنترل افزایش معنی‌داری داشته است. در گروه تیمار با عصاره الکلی میزان بیان ژن کاسپاز ۳ و ۹ نسبت به گروه کمپرسیون افزایش معناداری نشان داد (۰/۰۰۱>P).
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که عصاره گیاه کاکوتی به‌علت داشتن ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی مانند پولگون دارای اثرات حفاظتی بر سیستم عصبی بوده که می‌تواند ناشی از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در عصاره این گیاه باشد.

سینا نیک بین، آرمین درخشیده، محمد علی آذربایجانی، نسرین حسینی،
دوره ۳۰، شماره ۲ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

کلرپیریفوس سمی از دسته ارگانوفسفات¬ها می¬باشد که می¬تواند با ایجاد سمیت عصبی موجب آسیب  سیستم عصبی حشرات شود. مکانیسم مولکولی آسیب نورونی ایجاد شده در سیستم عصبی کاملاً شناخته نشده است؛ اما برخی مطالعات پیشنهاد کرده¬اند فرآیندهای آپوپتوزی در آن دخالت دارند. کاسپاز ۹ پروتئازی است که با فرآیند مرگ میتوکندریایی ارتباط دارد و حین آپوپتوز فعال می¬شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرسم کلرپیریفوس بر میزان پروتئین کاسپاز ۹ در بافت هیپوکامپ موش‌های صحرایی طراحی و اجرا شد.
در این مطالعه تجربی از ۲۴ سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن ۱۸۰-۲۲۰ گرم به‌عنوان آزمودنی استفاده شد. حیوانات به‌صورت تصادفی در گروه‌های کنترل، حلال دارو (شاهد)، دریافت سم ۱ میلی­گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن و دریافت سم­۳ میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند (در هر گروه ۶n=). سم کلرپیریفوس به مدت ­۶ هفته (۵ روز در هفته) داخل صفاقی تزریق شد. سپس میزان پروتئین کاسپاز۹ در بافت هیپوکامپ با استفاده از روش الایزا اندازه‌گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و تست تعقیبی توکی استفاده شد.
نتایج نشان داد میزان کاسپاز ۹ در هیپوکامپ در گروه‌های سم-۱ میلی­گرم (۰/۰۱>P) و سم-۳ میلی­گرم­(۰/۰۰۱P<) نسبت به گروه کنترل افزایش معنی­داری داشته است.
یافته‌­های مطالعه حاضر نشان داد مواجهه طولانی­مدت حتی با دوزهای کم کلرپیریفوس می­تواند موجب افزایش میزان کاسپاز­۹­ شود. همچنین دریافت سم کلرپیرفوس با دوزهای بالاتر دارای اثرات سمی بیشتری می­باشد.

* مسئول مکاتبات: نسرین حسینی
   پست الکترونیکی: hosseini.n@iums.ac.ir

View ORCID iD Profile

You can also search for this author in:  PubMed     ResearchGate   Scopus    Google Scholar    Google Scholar Profile


یعقوب بیگدلی، معصومه اصل روستا،
دوره ۳۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: بی­حرکتی مزمن نوعی استرس است که با القای استرس اکسیداتیو و التهاب و تغییر سطح نوروترانسمیترها در مغز، اختلالات رفتاری نظیر اضطراب و نقص حافظه را ایجاد می­کند. در این تحقیق، اثر عصاره هیدروالکلی پوسته لیمو خشک (Citrus aurantifolia) را بر یادگیری و حافظه فضایی و رفتار شبه اضطرابی در رت­های نر بالغ مواجه شده با بی­‌حرکتی مزمن بررسی کردیم.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، ۴۰ سر رت نر نژاد ویستار استفاده شد که به ۴ گروه کنترل، لیمو، استرس و استرس-لیمو تقسیم شدند. برای القای استرس بی­حرکتی، رت­ها به مدت ۲۱ روز متوالی هر روز ۶ ساعت در مقیدکننده قرار گرفتند. عصاره لیمو خشک (mg/kg ۴۰۰) نیز در همین مدت به صورت گاواژ به حیوانات تیمار شد. یادگیری و حافظه فضایی با استفاده از ماز آبی موریس و اضطراب با استفاده از ماز بعلاوه مرتفع سنجیده شد.
یافته‌ها: تیمار عصاره لیمو خشک باعث شد حیوانات مواجه شده با استرس بی­حرکتی در مقایسه با گروه استرس، زمان و مسافت بیشتری در ربع دایره هدف در ماز آبی شنا کنند (۰۵/۰P<). عصاره لیمو خشک، درصد ورود به بازوی باز (۰۱/۰P<) و درصد زمان ماندن در بازوی باز (۰۵/۰P<) ماز بعلاوه مرتفع را نیز در این حیوانات افزایش داد.
نتیجه‌گیری: عصاره پوسته لیمو خشک، یادگیری و حافظه فضایی را در حیوانات مواجه شده با بی­حرکتی مزمن بهبود بخشید و رفتار شبه اضطرابی را در آن‌ها کاهش داد. عصاره پوسته لیمو خشک احتمالاً اثر حفاظت عصبی دارد.


* مسئول مکاتبات: معصومه اصل­روستا 
پست الکترونیکی: mrousta۵۸@gmail.com

View ORCID iD Profile

You can also search for this author in:  PubMed     ResearchGate   Scopus    Google Scholar    Google Scholar Profile



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات پزشکی ترجمانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Translational Medical Research

Designed & Developed by : Yektaweb