دوره 27، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 290-275 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Elahian F, Yazdinezhad A, Moein-Albokay Tusi N, Nouri Z, Mirzaei A. Variety of antibacterial and antifungal activity of Thymus kotschyanus essential oil collected from fourteen regions of Iran. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2020; 27 (3) :275-290
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2840-fa.html
الهیان فاطمه، یزدی نژاد علیرضا، معین البکاء طوسی نگین، نوری زهرا، میرزایی عباس. تنوع بالقوه فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی اسانس اکوتیپ‌های آویشن کوهی جمع‌آوری شده از چهارده منطقه ایران. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1399; 27 (3) :275-290

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2840-fa.html


1- گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوری‌های نوین، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران.
2- گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3- گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوری‌های نوین، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران و مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران ، dr_amirzaei@yahoo.com
چکیده:   (2395 مشاهده)
زمینه و هدف: آویشن کوهی یکی از مشهورترین گیاهان دارویی ایران از خانواده نعناعیان است و کاربردهای زیادی در طب سنتی همچون تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه و تخفیف برخی بیماری‌های گوارشی دارد؛ همچنین دارای اثرات ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی است. این مطالعه به‌منظور بررسی تنوع اثرات آنتی‌بیوتیکی این گیاه اجرا گردیده است.
روش تحقیق: اسانس چهارده اکوتیپ مختلف آویشن کوهی با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شده و پس از آنالیز با دستگاه GC-MS به‌منظور اندازهگیری حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و همچنین حداقل غلظت کشندگی، از 7 نوع باکتری و 2 نوع قارچ به روش رقیقسازی میکرو در محدوده 0/01 تا 5/12 میلیگرم در میلیلیتر استفاده شد.
یافته‌ها: فراوان‌ترین اجزای اسانسهای به‌دست آمده، مونوترپنهای اکسیژنه (%90/60-64/60) بودند که تیمول و کاروکرول (%75/5527/23) مهمترین اجزای آن‌ها هستند. میزان و غلظت این دو ماده فنولی در اسانس آویشن کوهی، ارتباط مستقیمی با اثرات ضدّ باکتری و ضدّ قارچی دارد. فعالیت ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی اسانس‌ها به‌ترتیب در دامنه 0/24 تا 5/12 و 0/08 تا 0/96 میلی‌گرم در میلی‌لیتر قرار گرفت. فعال‌ترین فعالیت ضدّ میکروبی مربوط به اسانس اکوتیپهای سلماس و نودوشن بود و کمترین فعالیت در اکوتیپ رودبار دیده شد.
نتیجه‌گیری: ویژگیهای جغرافیایی محل رویش گیاهان، نقش بسزایی در نوع و مقدار ترکیبات داخل اسانس گیاه دارد. در همین راستا اثرات بیولوژیکی و خواص ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی متفاوتی میتواند از هر اکوتیپ بروز کند.
متن کامل [PDF 752 kb]   (791 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (866 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: فارماکولوژی- گیاهان دارویی
دریافت: 1399/1/21 | پذیرش: 1399/4/8 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/6/16 | انتشار الکترونیک: 1399/6/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb