دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 313-323 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Motamedzade Torghabeh M, Torkaman J, Attari S Q, Golzar Khojasteh B, Ghafari M E, Saadatfar A. An enquiry into the prevalence of musculoskeletal disorders and ergonomic risk factors among Hamadan-based bakers in 2017 . J Birjand Univ Med Sci.. 2018; 24 (4) :313-323
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2292-fa.html
معتمد زاده طرقبه مجید، ترکمان جواد، عطاری سید قوام دین، گلزار خجسته بهمن، غفاری محمد ابراهیم، سعادت فر علی. بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی عوامل ارگونومیکی در افراد شاغل در نانوایی‌های سنتی شهرستان همدان در سال 1395. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند. 1396; 24 (4) :313-323

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2292-fa.html


1- گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ja.to91@yahoo.com
3- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، بروجرد، ایران
4- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، مرکز بهداشت شهرستان همدان، ایران
5- دانشجوی دکتری آمار زیستی، گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
6- کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، تهران، ایران
چکیده:   (1272 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی رایج‌ترین مشکل مرتبط با کار در بسیاری از کشورهای درحال توسعه و صنعتی می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی عوامل ارگونومیکی در کارگران پخت نان سنّتی بود.
روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 129 نفر از افراد شاغل در نانوایی‌های سنتی شهرستان همدان در بهمن‌ماه سال 1395 انجام گرفت. در این مطالعه، به ‌منظور تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسش‌نامه‌های نوردیک، نقشه بدن و مقیاس آنالوگ بصری و برای تعیین میزان فعالیت و حداکثر نیروی قابل قبول دست‌ها از روش ارزیابی ACGIH-HAL استفاده گردید. پس از جمع آوری داده‌ها و ورود آنها به نرم‌افزار SPSS (ویرایش 20)، از آزمون‌های آماری کای‌دو و ‌t مستقل استفاده شد.
یافته‌ها: در این مطالعه میانگین و انحراف معیار سابقه کاری، قد، وزن، شاخص توده بدن و سن افراد به‌ترتیب: 6/82±4 سال، 0/08±1/6 متر، 12/76±60 کیلوگرم، 4/70 ±24/65 و 12/60±43/5  سال بود. اندام‎های درگیر در این شغل شامل: گردن، شانه، پشت، کمر، آرنج، بازو، دست، ران، زانو، و ساق و مچ پا بودند. بیشترین شیوع درد در کارگران به‌ترتیب: در قسمت میانی پشت (38 نفر، 92/68%)، زانوها (33 نفر، 80/49%)، شانه (13نفر، 30/95%)، ساعد (11نفر، 26/19%) و مچ دست‌ها (11نفر، 26/19%) بود. بین درصد شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی اندام‌های بدن و BMI و سابقه‌ی کاری شاغلین ارتباط آماری معنی‌داری وجود داشت (0/05>.(p
نتیجه‌گیری: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام‌های زانو‌ها، قسمت میانی و تحتانی پشت، شانه‌ها و مچ دست در کارگران پخت نان سنتی بالا بود.  بنابراین دو روش مداخله مهندسی و مداخله مدیریتی برای کاهش و حتی حذف اختلالات اسکلتی- عضلانی پیشنهاد می‌گردد.
متن کامل [PDF 675 kb]   (235 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: بهداشت حرفه اي
دریافت: ۱۳۹۶/۳/۱۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۶ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb