زمینه و هدف: دیابت نوع 2 و کمبود ویتامین D، هر دو در دوران یائسگی بسیار شایع هستند. از آنجا که تأثیر مکملدهی ویتامین D با دوزهای مختلف بر گلوکز خون، غلظت انسولین و مقاومت به انسولین نامعلوم است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مکملدهی ویتامین D با دوزهای مختلف بر چربی احشایی، گلوکز خون، غلظت انسولین و مقاومت به انسولین در موشهای صحرایی اوارکتومیشده انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده از نژاد ویستار، در 4 گروه 8 تایی شامل: سه گروه دریافتکننده مکمل ویتامین D (با دوز بالا، متوسط و پایین) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. پس از 8 هفته مکملدهی ویتامین D؛ وزن، قد، دور کمر، چربی احشایی و غلظت پلاسمایی گلوکز و انسولین اندازهگیری و شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR) و BMI محاسبه شد. دادهها با استفاده از آزمون تیهمبسته و تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA) در سطح معنیداری 05/0˂P تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بعد از هشت هفته برنامه مداخلهای؛ وزن بدن، BMI، اندازه دور کمر، چربی احشایی، انسولین، گلوکز خون و شاخص مقاومت به انسولین در گروههای دریافتکننده ویتامین D با دوز بالا نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری پایینتر بود (05/0>P). مکملدهی ویتامین D با دوز بالا در مقایسه با دوز متوسط و پایین، سبب کاهش معنیداری در سطح انسولین، گلوکز خون و شاخص مقاومت به انسولین گردید.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف دوز بالای ویتامین D میتواند موجب بهبودی قابل ملاحظه در میزان گلوکز خون ناشتا، وضعیت عملکرد انسولین و مقاومت به انسولین ارزیابیشده با شاخص HOMA-IR شود و افزودن مکمل ویتامین D، اثر مثبت بر تحمل قند در موشهای یائسه دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |