Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1394
5
1
gregorian
2015
8
1
22
2
online
1
fulltext
fa
مقاله کوتاه: بررسی اثر چای کامبوچا بر قند و پروفایلهای لیپید خون در موشهای صحرایی دیابتی
Effect of Kombucha Tea on Blood Sugar and Blood Lipid Profiles in Diabetic Rats: Short Communication
طب سنتي و طب مكمل
Traditional medicine and Complementary Medicine
مقاله كوتاه
Short Communication
<p>زمینه و هدف: چای کامبوچا که حاصل تخمیر چای شیرین توسط قارچ کامبوچا است، دارای اثرات درمانی سودمندی در درمان بسیاری از بیماریهاست. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر عصاره چای کامبوچا بر قند و پرفایلهای لیپید خون در بیماری دیابت بود. روش تحقیق: در این مطالعه مداخلهای، تعداد 28 سر موشهای صحرایی نر نژاد Wistar در محدوده وزنی 250 گرم، در چهارگروه 7تایی قرار گرفتند و سپس توسط تزریق داخل صفاقی (IP) با آلوکسان، دیابتی شدند. غلظتهای تجویزی گروهها شامل: 20 و 80 میلیگرم بر کیلوگرم چای کامبوچا و 20میلیگرم بر کیلوگرم چای سیاه معمولی بهمدت یکماه بود. قند خون و وزن موشها، قبل و بعد از دوره مداخله با هر یک از دو نوع چای و پارامترهای لیپید خون در انتهای دوره، مورد آزمایش قرار گرفتند. یافتهها: میانگین قند خون در موشهای دیابتی دریافتکننده چای کامبوچا کاهش یافت و بیشترین میزان کاهش قند خون، در گروه دریافتکننده چای کامبوچا با غلظت mg/kg80 بود؛ همچنین چای سیاه نیز موجب کاهش قابل ملاحظه قند خون گردید. نتیجهگیری: مصرف یکماه چای کامبوچا، صرفاً موجب کاهش میزان قند خون در مبتلایان به دیابت شده، اما موجب افزایش وزن میشود و بر پروفایل لیپید، آثار مطلوبی ندارد.</p>
<p>Background and Aim: Kombucha tea is made through fermentation of sweet tea by Kombucha fungus. It has beneficial therapeutic effects in the treatment of many diseases. The present study aimed at examining the effect of Kombucha tea extract on blood sugar and blood lipid profiles in diabetes. Materials and Methods: Twenty-eight Wistar rats weighing about 250g were divided into 4 equal groups and then injected intraperitoneally (IP) with alloxan to induce diabetes. The administered concentrations were 20 and 80 mg/kg of Kombucha tea and 20 mg/kg of black ordinary tea for one month. The rats’ blood sugar and weight were tested before and after the intervention period but blood lipid parameters per either administration were also assessed at the end of the period. Results: Mean blood sugar in the diabetic rats receiving Kombucha tea was reduced. Maximum reduction in blood sugar was observed in the group receiving Kombucha tea with concentration of 80 mg/kg. However, black tea significantly reduced blood sugar. Conclusion: Kombucha tea consumption for a month only reduced blood sugar levels in diabetic patients. But increased the weight and not have favorable effects on lipid profile.</p>
چای, کامبوچا, دیابت, لیپوپروتئین, قند
Kombucha tea, Diabetes, LipoproteinSugar
169
175
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1284-1&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad
Malekaneh
محمد
ملکانه
drmalekaneh@yahoo.com
8700319475328460027764
8700319475328460027764
No
Department of Clinical Biochemistry,Birjand University of Medical Sciences, School of Medicine, Birjand, Iran
گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
Sara
Sadeghi Zadeh Bafandeh
سارا
صادقی زاده بافنده
f_hajipoor86@yahoo.com
8700319475328460027765
8700319475328460027765
No
member of the Student Research Committee, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
Fatemeh
Hajipoor
فاطمه
حجی پور
f_hajipoor86@yahoo.com
8700319475328460027766
8700319475328460027766
No
Birjand University of Medical Sciences, Genomic Research Center, Birjand, Iran
مرکز تحقیقات ژنومیک، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛
Mohsen
Naseri
محسن
ناصری
naseri_m2003@yahoo.com
8700319475328460027767
8700319475328460027767
Yes
Molecular Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Genomic Research Center, Birjand, Iran
دکتری پزشکی ملکولی، مرکز تحقیقات ژنومیک، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران؛