Journal of Birjand University of Medical Sciences
مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند
J Birjand Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.bums.ac.ir
87
journal87
1607-2197
2423-6152
fa
jalali
1391
9
1
gregorian
2012
12
1
19
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر مکملیاری منیزیم بر بیخوابی اولیه در سالمندان
The Effect of Magnesium Supplementation on Primary Insomnia in the Elderly
روانشناسي باليني
Clinical Psychology
مقاله اصیل پژوهشی
Original Article
<p>زمینه و هدف: حدود 50% سالمندان، مبتلا به بیخوابی همراه با علائم اختلال در بهخوابرفتن، در خواب باقیماندن یا احساس خستگی به هنگام بیداری هستند. تغییرات متعدّدی همراه با افزایش سن، میتوانند خطر ابتلای سالمندان به اختلالات خواب را افزایش دهند. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر مکملیاری منیزیم در بهبود بیخوابی در سالمندان بود. روش تحقیق: این پژوهش، به شیوه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام شده است. 46 سالمند مبتلا به بیخوابی، به دو گروه مکمل منیزیم و دارونما تقسیم شدند و به مدت 8 هفته، تحت مداخله روزانه با mg500 منیزیم یا دارونما قرار گرفتند. در ابتدا و انتهای مطالعه، پرسشنامههای ISI، فعالیت بدنی و Sleep-log تکمیل شد. عوامل مخدوشگر آنتروپومتریک و رژیم غذایی، با پرسشنامه یادآمد سهروزه خوراک به دست آمد؛ همچنین میزان منیزیم، رنین، ملاتونین و کورتیزول سرم اندازهگیری شد. آنالیزهای غذایی با نرم افزار N4 و آنالیزهای آماری با نرم افزار SPSS (ویرایش 19) انجام شد. یافتهها: بر اساس نتایج این مطالعه، مکملیاری منیزیم، به میزان معنیداری باعث افزایش مدت زمان (002/0P=) و بازده خواب (03/0P=)، سطح ملاتونین (007/0P=) و رنین سرم (001/0P<) شد؛ همچنین باعث کاهش شاخص شدت بیخوابی (006/0P=)، زمان به خواب رفتن (02/0P=) و سطح کورتیزول سرم (008/0P=)، در گروه مکمل منیزیم نسبت به دارونما شد؛ در حالی که زمان در بستر بودن (37/0P=)، زمان برخاستن از خواب (08/0P=) و سطح منیزیم سرم (06/0P=)، تفاوت معنیداری را نشان ندادند. نتیجهگیری: مکملیاری منیزیم احتمالاً میتواند باعث بهبود شاخصهای پرسشنامهای و بیوشیمیایی خواب در سالمندان شود.</p>
<p>Background and Aim: Nearly 50% of the elderly have insomnia, with difficulty in going to sleep, oversleeping, or feeling unrefreshed on waking up. With aging, several changes can occur that place one at risk of insomnia. The objective of the present study was to determine the efficacy of magnesium supplementation -the natural NMDA antagonist and GABA agonist- to improve insomnia in the elderly. Materials and Methods: A double blind randomized clinical trial was conducted on 46 elderly subjects, randomly allocated into the magnesium and the placebo group and received 500 mg magnesium and placebos daily for 8 weeks, respectively. Questionnaires of insomnia severity index, physical activity, and sleep-log were completed at baseline and after the intervention period. Anthropometric and dietary confounding factors were obtained using 24h recall for 3 days. Blood samples were taken at baseline and after the intervention period for analysis of serum magnesium, renin, melatonin, and cortisol. Statistical analyses were performed using SPSS (V. 19) and N4 software P-value<0.05 was considered as statistically significant. Results: No significant differences were observed in assessed variables between the two groups at the baseline. According to the present research magnesium supplementation significantly increased sleep time (P=0.002), sleep efficiency (P=0.03), concentration of serum renin (P<0.001) and melatonin (P=0.007) besides, it significantly decreased ISI score (P=0.006), sleep onset latency (P=0.02), and serum cortisol concentration increase (P=0.008) in the magnesium group. Although total sleep time (P=0.37) , waking up length of time (P=0.08), and serum magnesium concentration P=0.06) did not reveal any significant difference. Conclusion: Supplementation of magnesium appears to improve different measures effective in insomnia in the elderly.</p>
بیخوابی, منیزیم, مکملیاری, سالمند
Insomnia, Magnesium, Dietary supplementation, Elderly.
223
234
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-948-1&slc_lang=fa&sid=1
Behnood
Abbasi
بهنود
عباسی
b.abbasi@nnftri.ac.ir
8700319475328460030359
8700319475328460030359
No
National Nutrition And Food Technology Research Institute, Faculty Of Nutrition And Food Technology,
دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
Masud
Kimiagar
مسعود
کیمیاگر
smkimiagar@yahoo.com
8700319475328460030360
8700319475328460030360
Yes
Department Of Clinical Nutrition & Dietetics, National Nutrition And Food Technology Research Institute, Faculty Of Nutrition And Food Technology, Shahid Beheshti University Of Medical Sciences, Tehran, Iran.
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
Khosro
Sadeghniiat
خسرو
صادق نیت
sadeghniiat@yahoo.com
8700319475328460030361
8700319475328460030361
No
Department Of Occupational Medicine, Faculty Of Medicine,Tehran University Of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه طب کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Minoo
Mohamad Shirazi
مینو
محمدشیرازی
shiraziminoo@gmail.com
8700319475328460030362
8700319475328460030362
No
Department Of Clinical Nutrition & Dietetics, National Nutrition And Food Technology Research Institute, Faculty Of
گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
Mehdi
Hedayati
مهدی
هدایتی
hedayati@endocrine.ac.ir
8700319475328460030363
8700319475328460030363
No
Prevention And Treatment Of Obesity Research Center, Research Institute For Endocrine Sciences, Shahid
پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
Bahram
Rashidkhani
بهرام
رشیدخانی
rashidkhani@yahoo.com
8700319475328460030364
8700319475328460030364
No
Department Of Community Nutrition, Faculty Of Nutrition And Food Technology, Shahid Beheshti University Of Medical Science, Tehran, Iran.
گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
Shahriar
Shahidi
شهریار
شهیدی
shahriarshahidi@hotmail.com
8700319475328460030365
8700319475328460030365
No
Department Of Psychology, Faculty Of Psychology And Educational Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran.
گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
Moloud
Payab
مولود
پیاب
moloudpayab@gmail.com
8700319475328460030366
8700319475328460030366
No
Faculty Of Nutrition And Biochemistry, Tehran University Of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران،ایران
Nastaran
Karimi
نسترن
کریمی
nastaran_k35@yahoo.com
8700319475328460030367
8700319475328460030367
No
National Nutrition And Food Technology Research Institute, Faculty Of Nutrition And Food Technology,
انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران.