جستجو در مقالات منتشر شده


3 نتیجه برای شایسته

حسین برنا، مهران شاهی، حسن جانی، مجید شایسته، محمد رضا جمع آور، عباس حمیدی راد، محمد یوسف مقدم، علی برات تالی، زهرا یونسی،
دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1392 )
چکیده

  زمینه و هدف: پشه‌های آنوفل، تنها ناقلین بیولوژیک بیماری مالاریا می‌باشند. از آنجا که کنترل ناقلین، بدون شناسایی آنان و آشنایی با بیولوژی‌ آنها امکان‌پذیر نیست، مطالعه حاضر، به‌منظور تعیین هویّت پشه‌های آنوفل مناطق شهرستان قاینات و شناسایی پناهگاه‌های داخلی و خارجی آنها طراحی گردید.

  روش تحقیق: لارو، شفیره و بالغین پشه‌های آنوفل، در مطالعه‌ای توصیفی- مقطعی از فروردین 1389 تا آبان‌ماه 1390، در روستاهای مناطق دشت و کوهستانی شهرستان قائنات صید گردیدند. صید بالغین به روش صید دستی و صید جمعی، از پناهگاه‌های داخلی و خارجی (انسانی و حیوانی) و نمونه‌برداری از لارو، از زیست‌گاه‌های لاروی مختلف به روش ملاقه‌زنی انجام گردید. نمونه‌های صیدشده، برای تعیین گونه به آزمایشگاه منتقل و با استفاده از کلید معتبر تشخیص آنوفل‌های بالغ و لارو ایران شناسایی شدند.

  یافته‌ها: در مجموع، 2165 نمونه شامل: 1711 لارو و 454 بالغ از مناطق مختلف شهرستان قائنات صید شد. پس از شناسایی و تأیید نمونه‌ها، چهار گونه تشخیص داده شد. درصد گونه‌ای نمونه‌های صیدشده به ترتیب: آنوفل سوپرپیکتوس 02/72، آنوفل مولتی‌کلر 09/27، آنوفل ساکاروی 44/0 و آنوفل تورخدای 44/0 بود. بیشترین وفور آنوفل‌ها، در ماه‌های تیر و مرداد گزارش شد.

  نتیجه‌گیری: با توجه به وفور بالای آنوفل سوپرپیکتوس و شرایط منطقه، ضروری است پیش‌بینی‌های لازم در زمینه طراحی برنامه جامع کنترل ناقلین مالاریا، به‌منظور پیشگیری از بروز اپیدمی بیماری در فصول مساعد سال مدّ نظر قرار گیرد.


معصومه بومی قوچان عتیق، آرش قربانی، اصغر زربان، مجید شایسته، محمد ملکانه، ریحانه هوشیار،
دوره 24، شماره 0 - ( ويژه نامه تابستان 1396- بیوشیمی و متابولیسم 1396 )
چکیده

زمینه و هدف: از مهمترین عوارض بیماری دیابت نوع دو، استرس اکسیداتیو و دیس‌لیپیدمی آتروژنیک می‌باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه میزان نشانگرهای زیستی استرس اکسیداتیو سرمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با افراد نرمال و ارتباط ان با فاکتور خطر شاخص اتروژنیک پلاسمایی بود.

روش تحقیق: در این مطالعه 50 بیمار دیابتی نوع دو مراجعه کننده به بیمارستان اموزشی و 50 فرد سالم از پرسنل اموزشی که بین سنین  27-70 سال بودند جمع اوری شدند. میزان 8-OHdG  و MDA به ترتیب با روش های الایزا و TBARS اندازه گیری شده و بر اساس پروفایل لیپیدی حاصل از دستگاه اتوانالایزر شاخص پلاسمای اتروژنیک محاسبه گردید.

یافته‌ها: دو گروه مورد مطالعه از نظر برخی ویژگی‌های دموگرافیک مانند سن و جنس همسان شدند. میزان سرمی 8-OHdG و MDA و AIP به‌طور معنی‌داری (05/0P<) در بیماران دیابتی نوع دو نسبت به نمونه‌های کنترل سالم بیشتر بود. همچنین رابطه مثبت و معنی‌داری بین MDA و AIP وجود داشت (05/0P<، 31/0r=)؛ در حالی که هیچ رابطه معنی‌داری بین 8-OHdG و MDA دیده نشد (91/0=P، 02/0r=).

نتیجه‌گیری: میزان بالای پراکسیداسیون لیپیدها و اکسیداسیون DNA در بیماران دیابتی نوع II می‌تواند گویای میزان بالای استرس اکسیداتیو این افراد و ایجاد عوارض قلبی و عروقی باشد.


سعیده خسروی بیژائم، فهیمه نیک رفتار، مجید شایسته، حمید آزادمهر، صدیقه رمضانی، قاسمی، حسین حاتمی کیا،
دوره 29، شماره 4 - ( زمستان 1401 )
چکیده

زمینه و هدف: امروزه با‌‌توجه به تغییر سبک‌زندگی و گذار اپیدمیولوژیک،‌ بیماری‌های غیرواگیر همچون فشارخون‌ بالا و عوامل‌خطر مربوط به آن به یکی از مهم‌ترین اولویت‌های سلامت تبدیل شده‌اند. ‌لذا این مطالعه با‌ هدف بررسی شیوع فشارخون بالا و عوامل‌ خطر مرتبط با آن در جنوب‌شرقی ایران در سال‌های 1395 و 1400 انجام ‌شد.
روش تحقیق: در‌ این مطالعه توصیفی که بخشی از طرح ملی استپس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود، بزرگسالان بالای 18‌سال مقیم در استان خراسان‌جنوبی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند،‌ به‌روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند‌مرحله‌ای طبقه‌بندی‌شده انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه پیمایش ملی عوامل‌خطر بیماری‌های غیرواگیر (اطلاعات بوم‌شناسی،‌ سنجش‌های رفتاری،‌ جسمانی و بیولوژیک) زیر‌نظر نویسندگان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه توسط تیم پرسشگری جمع‌آوری شد و با استفاده آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای اسکوئر) در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
یافته‌ها: شیوع فشارخون بالا در سال 1395،‌4/25درصد بود و در‌ سال 1400 به 4/36درصد افزایش یافت.‌ با این‌که درصد آگاهی بیماران افزایش یافته؛ اما درصد پوشش دریافت‌ مؤثر درمان از 8/39 درصد به 4/27 درصد کاهش یافته است.‌ شیوع عوامل‌خطر رفتاری در سال 1400 نسبت به سال 1395 کاهش و شیوع عوامل‌خطر جسمانی‌ (به‌جز اضافه‌وزن)‌ افزایش داشته‌است. درصد‌استفاده‌ از نمک‌پاش کاهش‌ یافته اما همچنان از میانگین کشوری بالاتر است و مصرف مناسب میوه و سبزیجات از میانگین کشوری کمتر است.
نتیجه‌گیری: ‌شیوع فشارخون بالا در استان خراسان‌جنوبی در نتیجه افزایش تدریجی عوامل‌خطر جسمانی و عدم رعایت رژیم‌غذایی سالم در‌حال افزایش است. براین‌اساس اتخاذ سیاست‌ها و مداخلات پیشگیرانه با‌توجه به عوامل‌خطر شایع و تأکید بر پیگیری درمان ضروری به‌نظر می‌رسد.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb