زمینه و هدف: بیماری بروسلوز یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام میباشد که انتشار گسترده جهانی داشته و در بسیاری از نقاط ایران نیز به صورت بومی وجود دارد. با توجه به این که عفونت بروسلایی دارای علائم بالینی متنوع و گمراهکننده است، روشهای آزمایشگاهی ساده، ارزان و مطمئن در شناسایی عفونتهای بروسلایی کمک شایانی مینماید. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اعتبار تست سرولوژی رایج مورد استفاده در تشخیص این بیماری (تست رایت) انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه، ۳۴۰ بیمار مبتلا به بروسلوز از بین بستریشدگان بخش عفونی به صورت تصادفی انتخاب شدند و آزمایش سرولوژی رایت آنان مورد بررسی قرار گرفت. حساسیت تست رایت یک بار بر مبنای تیتر ۱۶۰/۱ و بار دیگر بر اساس تیتر ۸۰/۱ محاسبه گردید. برای محاسبه ویژگی تست رایت، ۱۶۰ نفر از بیماران غیر بروسلوزی که برای آنها آزمایش رایت درخواست شده بود (گروه شاهد)، انتخاب شدند و ویژگی تست رایت نیز براساس تیتر ۱۶۰/۱ و ۸۰/۱ محاسبه گردید.
یافتهها: بیماران مبتلا به بروسلوز ۸/۵۳% مذکر و ۲/۴۶% مؤنث و غیر مبتلایان به بیماری، ۷/۵۲% مذکر و ۳/۴۷% مؤنث بودند. حساسیت تست رایت بر مبنای تیتر ۸۰/۱ و ۱۶۰/۱ به ترتیب ۸/۹۱% و ۶/۸۰% بهدست آمد. ویژگی تست رایت بر اساس تیتر ۸۰/۱ و ۱۶۰/۱ به ترتیب ۵/۹۷% و ۱۰۰% به دست آمد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این تحقیق، میتوان اذعان داشت که تست رایت که به طور رایج در بررسیهای همهگیر شناختی و تشخیصی مورد استفاده قرار میگیرد، دارای اعتبار قابل توجهی است و میتواند هنوز هم به عنوان تست غربالگری اولیه با تیتر ۸۰/۱ و تست تشخیصی با تیتر ۱۶۰/۱ مورد استفاده قرار گیرد. بدیهی است برای تشخیص قطعی سایر تستها و در صورت ضرورت، کشت میتواند مورد استفاده قرار گیرد.