دوره 28، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 28 شماره 3 صفحات 247-236 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1586341
Ethics code: Ir.ausmt.rec.1400.08


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghanbari Hassan Kiadeh S, Rahaiee S, Azizi H, Govahi M. Evaluation of biological activities of raw and cooked Brassica oleracea sprout extracts rich in bioactive compound Sulforaphane. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2021; 28 (3) :236-247
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3021-fa.html
قنبری حسن کیاده سعید، رهایی سمیه، عزیزی حسین، گواهی مصطفی. بررسی فعّالیت‌های بیولوژیکی عصاره‌های جوانه خام و پخته کلم بروکلی (Brassica oleracea) غنی از ترکیب زیست فعال سولفورافان. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1400; 28 (3) :236-247

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3021-fa.html


1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران ، s.rahaiee@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده:   (2585 مشاهده)
زمینه و هدف: عصاره جوانه کلم بروکلی (Brassica oleracea) دارای فعالیت­ های بیولوژیکی گسترده ­ای است که عمدتاً به علت حضور ترکیبات زیست ­فعال موجود در آن­ مانند سولفورافان نسبت داده می ­شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فعالیت­ های آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره­ های جوانه پخته و خام  کلم بروکلی در شرایط آزمایشگاهی است.
روش تحقیق: بررسی میزان سولفورافان موجود در عصاره جوانه بروکلی از طریق روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) انجام شد و در ادامه میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، ظرفیت آنتی­ اکسیدانی (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) بررسی گردید. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی با استفاده از روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقت سازی متوالی (Broth Macro dilution) بر روی برخی باکتری­ها مطالعه شد. اختلاف معنی­ دار توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون تعقیبی چند دامنه دانکن مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: براساس نتایج به دست آمده از کروماتوگرافی، میزان سولفورافان موجود در عصاره­ی جوانه خام بروکلی 787/46 میکروگرم بر میلی ­لیتر تعیین شد. نتایج فعالیت آنتی ­اکسیدانی عصاره ­های جوانه خام و پخته نشان داد که با افزایش غلظت، فعالیت آنتی ­اکسیدانی نیز افزایش می­ یابد. همچنین نتایج ضدباکتریایی نشان داد که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام، فعالیت ضدمیکروبی خوبی را  از خود به نمایش گذاشت (0/05>P)، به گونه­ ای که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/6± 18 میلی­ متر و کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و غلظت کشندگی (MBC)، به ترتیب در غلظت­ های 0/39 و 0/78 میلی ­گرم بر میلی­ لیتر علیه باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره­ جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام به طور معنی‌داری از فعالیت آنتی ­­اکسیدانی و به ویژه ضدباکتریایی بالاتری برخوردار است و امکان کاربرد آن­ به عنوان یک منبع ارزشمند امیدبخش در محصولات غذایی و فرآورده­ های بهداشتی و درمانی وجود دارد، لذا به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
متن کامل [PDF 831 kb]   (589 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (790 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: ميكروب شناسي- باکتری
دریافت: 1400/3/3 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/6/22 | انتشار الکترونیک: 1400/6/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات پزشکی ترجمانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Translational Medical Research

Designed & Developed by : Yektaweb