دوره 28، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 28 شماره 3 صفحات 247-236 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1586341
Ethics code: Ir.ausmt.rec.1400.08


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghanbari Hassan Kiadeh S, Rahaiee S, Azizi H, Govahi M. Evaluation of biological activities of raw and cooked Brassica oleracea sprout extracts rich in bioactive compound Sulforaphane. JBUMS 2021; 28 (3) :236-247
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3021-fa.html
قنبری حسن کیاده سعید، رهایی سمیه، عزیزی حسین، گواهی مصطفی. بررسی فعّالیت‌های بیولوژیکی عصاره‌های جوانه خام و پخته کلم بروکلی (Brassica oleracea) غنی از ترکیب زیست فعال سولفورافان. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند. 1400; 28 (3) :236-247

URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-3021-fa.html


1- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
2- گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران ، s.rahaiee@ausmt.ac.ir
3- گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
متن کامل [PDF 831 kb]   (461 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2007 مشاهده)
متن کامل:   (625 مشاهده)

چکیده
زمینه و هدف: عصاره جوانه کلم بروکلی (Brassica oleracea) دارای فعالیت­های بیولوژیکی گسترده­ای است که عمدتاً به علت حضور ترکیبات زیست ­فعال موجود در آن­ مانند سولفورافان نسبت داده می­شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فعالیت­های آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره­های جوانه پخته و خام  کلم بروکلی در شرایط آزمایشگاهی است.
روش تحقیق: بررسی میزان سولفورافان موجود در عصاره جوانه بروکلی از طریق روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) انجام شد و در ادامه میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، ظرفیت آنتی­اکسیدانی (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) بررسی گردید. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی با استفاده از روش انتشار دیسک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) به روش رقت سازی متوالی (Broth Macro dilution) بر روی برخی باکتری­ها مطالعه شد. اختلاف معنی­دار توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون تعقیبی چند دامنه دانکن مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: براساس نتایج به دست آمده از کروماتوگرافی، میزان سولفورافان موجود در عصاره­ی جوانه خام بروکلی 46/787 میکروگرم بر میلی­لیتر تعیین شد. نتایج فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته نشان داد که با افزایش غلظت، فعالیت آنتی­اکسیدانی نیز افزایش می­یابد. همچنین نتایج ضدباکتریایی نشان داد که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام، فعالیت ضدمیکروبی خوبی را  از خود به نمایش گذاشت (P<0.05)، به گونه­ای که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 6/0± 18 میلی­متر و کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و غلظت کشندگی (MBC)، به ترتیب در غلظت­های 39/0 و 78/0 میلی­گرم بر میلی­لیتر علیه باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره­ جوانه پخته کلم بروکلی در مقایسه با عصاره جوانه خام به طور معنی‌داری از فعالیت آنتی­­اکسیدانی و به ویژه ضدباکتریایی بالاتری برخوردار است و امکان کاربرد آن­ به عنوان یک منبع ارزشمند امیدبخش در محصولات غذایی و فرآورده­های بهداشتی و درمانی وجود دارد، لذا به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

مقدمه

سبزیجات چلیپائی متعلق به خانواده Brassicaceae و شامل سبزیجاتی مانند گل کلم، کلم و کلم بروکلی (Brassica oleracea) هستند. مطالعات اپیدمیولوژیک بر روی ترکیبات شیمیایی حاصل از عصاره جوانه­های کلم بروکلی طیف گسترده­ای از ظرفیت­های بیولوژیکی شامل فعالیت­های آنتی­اکسیدانی، ضد سرطانی، ضدمیکروبی، ضدالتهابی و ضد دیابتی را از خود نشان داده ­است (2, 1). اثرات مثبتی که عمدتاً به ترکیبات شیمیایی فعال مانند اسیدهای هیدروکسی سینامیک، فلاونوئیدها (به عنوان مثال کوئرستین و میریستین)، کاروتنوئیدها و گلوکوزینولات­ها (به عنوان مثال گلوکورافانین) نسبت داده می­شود (4, 3). ایزوتیوسیانات­ها نیز در واقع اشکال فعال گلوکوزینولات­ها هستند که در رأس آن­ها ترکیب زیستی فعالی به نام سولفورافان قرار دارد که با عملکرد آنزیم میروسیناز تولید و با خرد شدن یا جویدن بافت گیاه آزاد می­شود (5). در سال­های اخیر، بذر و به خصوص جوانه­های کلم بروکلی به دلیل داشتن مقادیر بالاتری از گلوکورافانین و سولفورافان نسبت به سایر قسمت­های گیاه، مورد توجه زیادی قرار گرفته­اند (6). ترکیب زیستی سولفورافان، فعالیت ضدباکتریایی خوبی را در برابر طیف وسیعی از عوامل بیماری­زا و باکتری­ها از جمله لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلای و سالمونلا تیفی موریوم از خود نشان داده ­است (8, 7, 3). همچنین گزارشات اخیر حاکی از آن است که کلم بروکلی به علّت غنی بودن از ترکیبات فیتوشیمیایی، دارای فعالیت­های آنتی­اکسیدانی بالایی هستند. فعالیت­هایی که اغلب به انواع ویتامین­ها، مواد معدنی، گلوکوزینولات­ها، ایزوتیوسیانات­ها و ترکیبات فنلی موجود در آن­ نسبت داده می­شود (11, 10, 9).
از آنجا که جوانه کلم بروکلی را می­توان به دو صورت خام و پخته تهیه نمود، لازم است تا تأثیر فرآیند پخت و پز بر روی ترکیبات فعال موجود در قسمت­های مختلف آن مورد بررسی قرار گیرد، فرآیندهایی که می­تواند منجر به تغییر در فعالیت ترکیبات زیستی موجود در آن گردد. در طی مطالعه­­ای مشخص شد که عصاره متانولی گلچه­های پخته کلم بروکلی، در شرایط in vitro اثرات ضدمیکروبی قابل توجهی را از خود نشان می­دهد، در صورتی که عصاره خام اثرات ضدمیکروبی چشمگیری را از خود به نمایش نگذاشت (12). به نظر می­رسد چندین عامل مهم، از جمله انتخاب روش­های متفاوت پخت و پز، استفاده از قسمت­های مختلف گیاه مانند گل، ساقه، برگ و همچنین تفاوت در ماهیت شیمیایی و روش­های بررسی، به طور قابل توجهی بر فعالیت ضدمیکروبی و ظرفیت آنتی­اکسیدانی عصاره و یا میزان ترکیبات زیست فعال مانند فنل­ها و فلاونوئیدهای موجود در کلم بروکلی تأثیر می­گذارد که می‌تواند منجر به کاهش، ثبات و یا افزایش میزان آن­ها شود. در مطالعه­ای که توسط Wu و همکاران  صورت پذیرفت مشخص شد که پختن کلم بروکلی به روش جوشاندن منجر به از دست رفتن قابل توجهی از فلاونوئیدها می­شود، در حالی که روش‌های دیگر مانند بخارپز کردن و یا استفاده از مایکروویو سبب حفظ میزان فلاونوییدها و حتی افزایش میزان آزادسازی آن­ها در عصاره می­گردد (13). در مطالعه حاضر، برای نخستین بار فعالیت‌های بیولوژیکی عصاره­های جوانه­ی خام و پخته کلم بروکلی مورد مقایسه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ترکیبات زیست فعال موجود در عصاره جوانه خام و مقایسه فعالیت­های ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی آن با عصاره­ی جوانه پخته شده کلم بروکلی می­باشد.
 
روش تحقیق
تهیه عصاره جوانه خام کلم بروکلی
بذر­های کلم بروکلی از مرکز جهاد کشاورزی استان مازندران تهیه شد. جهت تهیه جوانه کلم بروکلی، ابتدا بذرهای کلم بروکلی به مدت 12 ساعت در دمای 25 درجه سانتیگراد در آب مقطر غوطه ور شدند و سپس به صورت وارونه در شرایط تاریکی قرار گرفتند. در مرحله بعد جوانه­های رشد یافته توسط دستگاه خشک کن انجمادی خشک شده و کاملا پودر شدند. در ادامه جهت تهیه عصاره جوانه، 1 گرم از پودر به دست آمده با 20 میلی لیتر اتانول 80% ترکیب شده و به مدت 24 ساعت در دمای 25 درجه سانتیگراد انکوبه شد. سپس ترکیب حاصله با کاغذ صافی شماره 1 فیلتر شده و در مرحله بعدی، حلال توسط دستگاه روتاری تحت خلا (  RV 10 Digital V_Cساخت آلمان) از عصاره جداسازی گردید (14). عصاره به دست آمده به مدت 24 ساعت در دمای 70- درجه سانتیگراد منجمد و سپس توسط دستگاه خشک کن انجمادی خشک شد و تا زمان استفاده در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد.
 
تهیه عصاره جوانه پخته کلم بروکلی
جهت تهیه عصاره جوانه پخته، 50 گرم از جوانه­­های 3 روزه کلم بروکلی درون یک کیسه زیپ دار قابل انعطاف قرار گرفته و هوای داخل آن کاملا تخلیه شد. سپس کیسه زیپ دار داخل دستگاه حمام آب گرم در دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 12 دقیقه قرار گرفت (12). در مرحله بعدی جوانه­های بروکلی بخار پز شده، به مدت 24 ساعت در دمای 70- درجه سانتیگراد منجمد شد و سپس توسط دستگاه خشک کن انجمادی خشک شدند. فرآیند عصاره­گیری نیز طبق روش بالا انجام گرفت.
 
بررسی میزان سولفورافان موجود در عصاره جوانه خام بروکلی از طریق HPLC
به منظور تعیین سولفورافان موجود در جوانه­های خام بروکلی، محلول الکلی مشابه روش بیان شده در بخش قبل، تهیه و با روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا آزمایش شد (15). در این پژوهش از دستگاه کروماتوگرافی (waters 1525 ساخت امریکا) با ستون کروماتوگرافی فاز معکوس (Spherisorb C8 columns) به طول 250 و قطر 6/4 میلی­متر و اندازه ذرات پایه 5 میکرومتر استفاده گردید. به طور خلاصه 10 میکرولیتر از محلول الکلی عصاره جوانه خام بروکلی بعد از فیلتر کردن توسط فیلتر 45/0 میکرومتری در دمای 30 درجه سانتیگراد به دستگاه کروماتوگرافی تزریق شد. از سامانه گرادیان حلال حاوی آب و استونیتریل با نسبت اولیه (v/v 40/60) به عنوان فاز متحرک استفاده شد. شدت جریان 6/0 میلی‌لیتر بر دقیقه و آشکارساز در طول موج 242 نانومتر تنظیم گردید. جهت رسم منحنی کالیبراسیون نیز، 20 میکرولیتــر از اســتانداردهای سولفورافان تهیــه شــده در غلظت­های 100، 200، 400 و 1500 میکروگرم بر میلی لیتر بــه دستگاه HPLC تزریق شد.
اندازه­گیری محتوای فنل و فلاونوئید کل عصاره­های جوانه خام و پخته
جهت تعیین میزان فلاونوئید عصاره­های جوانه خام و پخته بروکلی از روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم استفاده شد. بدین منظور، 500 میکرولیتر از هر یک از عصاره­ها با 100 میکرولیتر کلرید آلومینیوم 10% و 100 میکرولیتر استات پتاسیم یک مولار ترکیب و در ادامه به آن چهار هزار و سیصد میکرولیتر اتانول 80% اضافه شد تا به حجم نهایی پنج هزار میکرولیتر برسد. ترکیب نهایی ورتکس شده و به مدت 40 دقیقه در دمای اتاق قرار گرفت. سپس، جذب محلول حاصله در طول موج 415 نانومتر اندازه گیری شد. میزان فلاونوئید کل عصاره­ها بر اساس میلی­گرم کوئرستین بر گرم عصاره خشک مشخص گردید. منحنی استاندارد کوئرستین نیز در غلظت­های مختلف (1، 5/2، 10، 25، 50، 100 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر) تهیه شد.
جهت سنجش میزان فنل کل عصاره­های جوانه خام و پخته بروکلی از روش فولین-سیوکالتو[3] به شیوه­ی طیف سنجی استفاده شد. در ابتدا، 100 میکرولیتر از هر یک از عصاره­ها با 50 میکرولیتر فولین سیوکالتو یک مولار مخلوط گردید و سپس به آن 85/1 میلی‌لیتر آب دیونیزه اضافه شد. آن گاه 300 میکرولیتر کربنات سدیم 20% به ترکیب فوق اضافه شده و محلول حاصله مجددا ورتکس گردید. در این مرحله 7/1 میلی­لیتر آب دیونیزه به ترکیب بالا اضافه شده تا حجم نهایی به چهار هزار میکرولیتر برسد، ترکیب نهایی مجددا ورتکس شده و به مدت 90 دقیقه در شرایط تاریکی در دمای اتاق قرار گرفت. در مرحله نهایی جذب نمونه­ها در طول موج 760 نانومتر قرائت و براساس میلی­گرم گالیک اسید بر گرم عصاره خشک بیان گردید. همچنین منحنی استاندارد گالیک اسید در غلظت­های مختلف (1، 5/2، 10، 25، 50، 100 و 200  میکروگرم بر میلی­لیتر) تهیه شد.
 
  
بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی به روش جذب رادیکال آزاد DPPH
جهت سنجش فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH، یک میلی لیتر از غلظت­های مختلف عصاره جوانه خام و پخته (5/2، 10، 20، 50، 100، 200، 500 میکروگرم بر میلی­لیتر) را با یک میلی­لیتر از محلول DPPH (50 میکرومولار) مخلوط کرده و در ادامه حجم نهایی محلول با متانول به چهار میلی­لیتر رسانده شد. در مرحله بعدی محتوای فالکون­ها همگن شده و به مدت 30 دقیقه در شرایط تاریکی قرار گرفت و سپس جذب نمونه­ها در طول موج 517 نانومتر توسط دستگاه طیف سنج فرابنفش-مرئی (UV/Vis) قرائت گردید (16). میزان فعالیت مهارکنندگی هر یک از عصاره­ها نیز با استفاده از فرمول زیر محاسبه شد:
میزان مهار رادیکال­های آزاد (%)  =  × 100 
که در آن AD جذب نمونه کنترل و As جذب نمونه عصاره است.
 
بررسی فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی
فعالیت ضدباکتریایی عصاره­ها با استفاده از روش انتشار دیسک[4] طبق استاندارد (CLSI M02-A11) تعیین گردید (17). جهت ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های به دست آمده، از 3 سویه باکتری(ATCC 25923)  Staphylococcus aureus ،Bacillus cereus (PTCC 1015)، (PTCC 1399) Escherichia coli و 2 سویه بالینیEnterococcus faecalis   و Listeria monocytogenes استفاده شد. به طور خلاصه سوسپانسیون­های باکتریایی رشد یافته درون محیط کشت نوترینت براث، بر روی محیط کشت مولر هینتون آگار (مرک آلمان) پخش شد و پس از قرار دادن دیسک­های کاغذی استریل روی سطح، میزان مشخصی از عصاره جوانه خام و پخته بروکلی با غلظت­های مختلف (5/2، 5 و 10 میلی­گرم بر میلی­لیتر) به دیسک‌ها اضافه گردید. سپس پلیت­ها درون انکوباتور در دمای 37 درجه سانتیگراد برای مدت زمان 24 ساعت قرار گرفت. در این پژوهش، آنتی بیوتیک­های جنتامایسین (10 میکروگرم بر دیسک) و وانکومایسین (30 میکروگرم بر دیسک) نیز به عنوان نمونه کنترل مثبت استفاده شد. قدرت ضدباکتریایی عصاره­ها بر اساس قطر هاله عدم رشد اطراف دیسک­ها به چهار سطح غیرفعال (inactive) (تا 12 میلی­متر)، متوسط (moderately active) (15-12میلی­متر)، فعال (active) (21-16 میلی­متر) و بسیار فعال (highly active) (بالاتر از 18 میلی­متر) طبقه بندی شدند (1).
 
تعیین حداقل غلظت مهاری رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC)
حداقل غلظت مهاری رشد (MIC) از طریق روش ماکرودایلوشن براث (Broth Macro dilution) طبق استاندارد (CLSI M07-A8) تعیین گردید. برای این منظور، ابتدا سوسپانسیون­های باکتریایی هر کدام از سویه­ها مطابق استاندارد 5/0 مک فارلند ) CFU/mL 108( در محیط کشت نوترینت براث تهیه شده و پس از رقت سازی تا CFU/mL 106 در لوله­های آزمایش استریل توزیع گردید. سپس حجم معین از رقت­­های دو برابری عصاره جوانه کلم بروکلی (1/0 تا 50 میلی­گرم بر میلی­لیتر) به آن اضافه شد و به مدت 24-18 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد گرم خانه گذاری گردید. همچنین آنتی بیوتیک آمپی سیلین (1/0 میلی­گرم در میلی لیتر) نیز به عنوان شاهد انتخاب گردید. غلظتی که در آن هیچ کدورتی ناشی از رشد باکتری مشاهده نشد به عنوان غلظت MIC در نظر گرفته شد. جهت تعیین حداقل غلظت کشندگی (MBC) نیز مقدار 50 میکرولیتر از غلظت­های فاقد کدورت، بر روی پلیت­های حاوی محیط کشت مولر هینتون آگار کشت داده شد و بعد از گذشت 24 ساعت گرم خانه‌گذاری، کمترین غلظتی که توانست 9/99% باکتری­ها را از بین ببرد به عنوان غلظت MBC تعیین شد (18, 1).
عصاره­های گیاهی که میزان MIC آن­ها کمتر از 5/0 میلی‌گرم در میلی­لیتر است، فعالیت ضدمیکروبی بالایی (highly active) را از خود به نمایش می­گذارند و MIC های بین 5/0 تا 1 میلی­گرم در میلی لیتر فعال (active) در نظر گرفته می‌شوند. همچنین MIC های بین 1 تا 8 میلی­گرم در میلی­لیتر از فعالیت ضدمیکروبی ضعیف تری برخوردار هستند و MIC های بالای 8 میلی­گرم در میلی­لیتر نیز غیرفعال (inactive) در نظر گرفته می‌شوند (1).
 
آنالیز آماری
جهت تحلیل داده­های خام به‌دست آمده بنا به نیاز از نرم‌افزارهای SPSS 26 و Graph Pad Prism 9 استفاده شد. اختلاف معنی­دار توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون تعقیبی چند دامنه دانکن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به صورت انحراف استاندارد ± میانگین (SD±Mean) گزارش شد. از نظر آماری نیز مقدار  P-valueکمتر از 05/0 معنی دار محسوب گردید (05/0>P).
مطالعه حاضر پس از تأیید کمیته اخلاق دانشگاه با کد Ir.ausmt.rec.1398.11.33 انجام شد.
 
یافته‌ها
تعیین میزان سولفورافان موجود در عصاره­­ی جوانه خام کلم بروکلی
به منظور تعیین کیفی سولفورافان موجود در عصاره­ی جوانه کلم بروکلی، سولفورافان استاندارد در غلظت­های ذکر شده به دستگاه کروماتوگرافی تزریق شد تا پیک استاندارد و زمان نگهداری نمونه در ستون مشخص گردد، سپس عصاره جوانه بروکلی در دمای 30 درجه سانتیگراد به ستون کروماتوگرافی تزریق گردید.
غلظت­های متفاوت سولفورافان استاندارد یک طیف واحد در بازه زمانی 3/0± 53/12 دقیقه را از خود به نمایش گذاشتند (جدول 1). از این رو تعیین کیفی سولفورافان موجود در عصاره از طریق مقایسه زمان بازداری آن با زمان بازداری سولفورافان استاندارد خالص انجام و توسط طیف­های مشخصه به‌دست آمده از آشکارساز شناسایی گردید (تصویر1). با توجه به معادله کالیبراسیون به دست آمده از غلظت­های مختلف سولفورافان استاندارد نیز، غلظت سولفورافان موجود در عصاره جوانه خام بروکلی، 46/787 میکروگرم بر میلی­لیتر تعیین شد.
 
 محتوای فنل و فلاونوئید کل عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی
میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئید کل عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان ترکیبات فنلی کل عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی به ترتیب 97/1± 75/25 و 8/1± 24/24 میلی­گرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک و میزان فلاونوئید کل عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی به ترتیب 02/1 ± 783/30 و 35/1 ± 416/33 میلی­گرم کوئرستین به ازای گرم ماده خشک به دست آمده است.
 
بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی به روش جذب رادیکال آزاد DPPH
بررسی فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی به روش جذب رادیکال آزاد DPPH نشان داد که خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره­­ها وابسته به غلظت افزایش می­یابد. عصارههای جوانه خام و پخته بروکلی فعالیت آنتی­اکسیدانی چشمگیری را از خود به نمایش گذاشتند، به طوری که بیشترین مهار رادیکال آزادDPPH  برای عصاره­های جوانه خام و پخته به ترتیب 38/95% و 90/94% در غلظت 500 میکروگرم بر میلی­لیتر عصاره به دست آمد. مقایسه فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی در تصویر 2 آمده است.
 
فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی
اثر ضـــدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی بر روی باکتری­های گرم مثبت و گرم منفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی اثرات ضدباکتریایی خوبی را در برابر گروه­های مختلف باکتریایی از خود نشان داده است (جدول 2-الف). در این میان، باکتری­های گرم مثبت باسیلوس سرئوس و گرم منفی اشریشیا کلای نســـبت به غلظت­های مختلف عصاره جوانه پخته حساس­تر بوده، به طوری که هاله عدم رشد در غلظت 10 میلی­گرم بر میلی­لیتر عصاره به ترتیب با قطر 6/0± 18و 6/0± 17 میلی­متر ایجاد شد. این درحالی است که فعالیت ضدباکتریایی عصاره جوانه خام کلم بروکلی در برابر اکثر گونه­های باکتریایی مورد مطالعه­ غیرفعال بوده­است، به طوری که هاله عدم رشد بر اساس طبقه بندی صورت گرفته تنها برای گونه باسیلوس سرئوس در غلظت 10 میلی­گرم بر میلی­لیتر و در سطح متوسط مشاهده گردید (جدول2-ب). همچنین با افزایش غلظت عصاره بر روی دیسک، اندازه قطر هاله عدم رشد نیز افزایش یافت، چنانچه در غلظت 10 میلی­گرم بر میلی­لیتر عصاره جوانه، بالاترین قطر هاله عدم رشد دیده شد. نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان داد که عصاره جوانه خام کلم بروکلی فعالیت ضدمیکروبی ندارد؛ امّا در اثر استفاده از فرایند حرارتی، این خاصیت بروز می کند.
 
حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC)
میزان MIC و MBC عصاره­های جوانه خام و پخته بروکلی نیز در مقابل سویه­های باکتریایی ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که عصاره جوانه پخته کلم بروکلی فعالیت بازدارندگی و کشندگی خوبی را در برابر باکتری‌ها از خود به نمایش گذاشته است. به گونه­ای که کمترین مقدار MIC و MBC عصاره جوانه پخته بروکلی با بالاترین فعالیت ضدباکتریایی در برابر باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس و به ترتیب در غلظت­های 39/0 و 78/0 میلی­گرم بر میلی لیتر مشاهده شد (جدول 3).
 
 
جدول 1- مقایسه زمان بازداری و سطح زیر پیک غلظت­های مختلف سولفورافان استاندارد با عصار­ه­ی جوانه خام کلم بروکلی
  سولفورافان استاندارد خالص بر حسب میکروگرم بر میلی‌لیتر عصاره جوانه کلم بروکلی
100 200 400 1500
زمان بازداری (دقیقه) 762/12 580/12 083/12 717/12 383/12
مساحت پیک 1184203 2417442 4790050 15998856 8586483
 
 
جدول 2-الف: قطر هاله عدم رشد باکتری­ها در مقابل غلظت­های مختلف عصاره جوانه پخته کلم بروکلی و آنتی بیوتیک (بر حسب میلی­متر)
باکتری غلظت عصاره­ها بر حسب میلی­گرم بر میلی لیتر آنتی بیوتیک نوع آنتی بیوتیک
5/2 5 10
E.coli (PTCC 1399)  d 2 /0± 12 c 4 /0± 15 b 6 /0± 17 0/0± 18 جنتامایسین (μg/disc10)
Staphylococcus aureus (ATCC 25923) de 6 /0± 11 c 6 /0± 15  b 4 /0± 17 0/0± 20 وانکومایسین(μg/disc30)
Bacillus cereus (PTCC 1015) d 4 /0± 12 c 6 /0± 15 a 6 /0± 18 0/0± 20 وانکومایسین
Enterococcus faecalis
(بالینی)
 ef 6 /0± 10 d 6 /0± 12 c 7 /0± 15 0/0± 20 وانکومایسین
Listeria monocytogenes
(بالینی)
 f 2 /0± 9 de 4 /0± 11 c 2 /0± 14 0/0± 18 وانکومایسین
* میانگین­هایی که حداقل دارای یک حرف مشابه هستند، بر مبنای آزمون چند دامنه­ی دانکن در سطح 05/0 تفاوت معنی­داری ندارند.
 
جدول 2-ب: قطر هاله عدم رشد باکتری­ها در مقابل غلظت­های مختلف عصاره جوانه خام کلم بروکلی و آنتی بیوتیک (بر حسب میلی­متر)
باکتری غلظت عصاره­ها بر حسب میلی­گرم بر میلی لیتر آنتی بیوتیک نوع آنتی بیوتیک
5/2 5 10
E.coli (PTCC 1399) e 2 /0± 7 d 2 /0± 8 b 6 /0± 10 0/0± 18 جنتامایسین(μg/disc10)
Staphylococcus aureus (ATCC 25923) f 0 /0± 0 e 2 /0± 7 e 2 /0± 7 0/0± 20 وانکومایسین(μg/disc30)
Bacillus cereus (PTCC 1015) de 4 /0± 7 c 2 /0± 9 a 7 /0± 12 0/0± 20 وانکومایسین
Enterococcus faecalis f 0 /0± 0 f 0 /0± 0 f 0 /0± 0 0/0± 20 وانکومایسین
Listeria monocytogenes f 0 /0± 0 f 0 /0± 0 f 0 /0± 0 0/0± 18 وانکومایسین
* میانگین­هایی که حداقل دارای یک حرف مشابه هستند، بر مبنای آزمون چند دامنه­ی دانکن در سطح  05/0 تفاوت معنی­داری ندارند.
 
جدول 3- حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی (بر حسب میلی­گرم در میلی­لیتر)
باکتری عصاره جوانه پخته کلم بروکلی عصاره جوانه  خام  کلم بروکلی
MIC MBC MIC MBC
E.coli (PTCC 1399) b 78/0 56/1 c e 25/6 f 5/12
Staphylococcus aureus (ATCC 25923) b 78/0 c 56/1 f 5/12 g 25
Bacillus cereus (PTCC 1015) a 39/0 b 78/0 e 25/6 f 5/12
Enterococcus faecalis
(بالینی)
c 56/1 d 13/3 g 25 mg/mLh 50 <
Listeria monocytogenes
(بالینی)
d 13/3 e 25/6 mg/mL h 50 < mg/mLh 50 <
* میانگین­هایی که حداقل دارای یک حرف مشابه هستند، بر مبنای آزمون چند دامنه­ی دانکن در سطح  05/0 تفاوت معنی­داری ندارند.
 
 

تصویر1- کروماتوگرام عصاره جوانه خام کلم بروکلی


نمودار 1- میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته کلم بروکلی (میانگین­هایی که دارای حروف مشابه هستند، بر مبنای آزمون چند دامنه­ی دانکن در سطح 05/0 تفاوت معنی­داری ندارند)
 
 بحث
در این پژوهش فعالیت­­ ترکیبات زیست فعال موجود در عصاره‌های جوانه پخته و خام کلم بروکلی مورد بررسی قرار گرفت. فنل­ها و فلاونوئیدها گروهی مهم از این ترکیبات هستند که به صورت گسترده در سبزیجات چیلیپایی یافت می­شوند. انواع و محتوای آن­ها می­تواند بسته به شرایط ذخیره سازی، مرحله رشد، قسمت­های مختلف گیاه و روش پخت و پز متفاوت باشد. مطالعات نشان داده­اند که این ترکیبات می­توانند خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی قابل توجهی را از خود به نمایش بگذارند. از این رو تعیین میزان کل فنل‌ها و فلاونوئیدهای موجود در عصاره­های جوانه­ی خام و پخته  کلم بروکلی امری ضروری به حساب می­آید (20, 19). نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره­های جوانه خام و پخته بروکلی حاوی مقادیر قابل توجهی از فنل­ها و فلاونوئیدها هستند. اگرچه میزان کل فلاونوئیدها بعد از فرآیند پخت و پز کمی افزایش پیدا کرده است؛ امّا تفاوت معناداری در بین نتایج به‌دست آمده از عصاره­های جوانه پخته و خام وجود ندارد. این یافته­ها تا حد زیادی با نتایج مطالعات گذشته همخوانی داشته است. در مطالعه­ای که توسط Severini و همکاران  بر روی گلچه­های کلم بروکلی صورت گرفت مشخص شد که میزان کل ترکیبات فنلی پس از فرآیندهای پخت و پز تفاوت چندانی نیافته است (21). Wu و همکاران نیز در طی مطالعه­ای بر روی گلچه­های بروکلی مشخص کردند که بخارپز کردن بروکلی می­تواند باعث حفظ و یا حتی افزایش فلاونوییدهای آن شود، در حالی که پختن گلچه­ها در آب جوش می تواند باعث از دست رفتن میزان قابل توجهی از این ترکیبات گردد (13). بنابراین انتخاب روش پخت و پز مناسب می‌تواند مهم‌ترین عامل در حفظ ترکیبات زیستی موجود در کلم بروکلی تلقی شود.
از آنجا که ترکیبات زیست فعال موجود در گیاهان مانند فنل­ها و فلاونوئیدها دارای توانایی بالقوه برای پاکســازی رادیکال‌های آزاد می­باشــند، فعّالیت آنتی اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته بروکلی نیز توسط روش مهار رادیکال آزاد DPPH مورد بررسی قرار گرفت. رادیکال آزاد DPPH با پذیرش اتم هیدروژن از گروه­های هیـــدروکســــیل ترکیبات آنتی‌اکسیدانی موجود در عصاره، منجر به کاهش محتوای  DPPHو تغییر رنگ محلول واکنش از بنفش تیره به زرد روشن می­شود. نتایج بررسی حاکی از آن بود که عصاره‌های جوانه خام و پخته بروکلی فعالیت آنتی­اکسیدانی قابل توجهی در غلظت­های مختلف از خود به نمایش گذاشتند و فعالیت آن­ها وابسته به غلظت افزایش یافت. همچنین طبق نتایج به‌دست آمده مشخص شد که فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته  بروکلی تنها در غلظت 50 میکروگرم بر میلی­لیتر با یکدیگر تفاوت معنی­داری داشته­است. فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­های جوانه خام و پخته را می­توان متناسب با محتوای گلوکوزینولات و ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی دانست (22).
بسیاری از عصاره­های گیاهی غنی از ترکیبات فعال زیستی در شرایط آزمایشگاهی فعالیت ضدمیکروبی بالایی را از خود به نمایش گذاشته­اند (23). با این وجود اکثر پژوهش­های صورت گرفته بر روی فعالیت­های بیولوژیکی کلم بروکلی، متمرکز بر خواص آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی آن بوده است. اگرچه چندین مطالعه فعالیت‌های­ ضدمیکروبی کلم بروکلی بر روی عوامل بیماری­ زا را مورد بررسی قرار داده­اند (25, 24, 1)؛ امّا تا‌کنون بررسی جامعی بر روی خاصیت ضدباکتریایی عصاره­های جوانه خام و پخته  کلم بروکلی در برابر عوامل بیماری­زا صورت نگرفته است. علاوه بر این، نتایج برخی از مطالعات مقایسه­ای که در مورد فعّالیت ضدباکتریایی سبزیجات رایج مانند گل کلم، بامیه، هویج و کلم سفید در برابر باکتری­های بیماری‌زا انجام شده است، نشان داد که کلم بروکلی و گل کلم نسبت به سایر سبزیجات دارای فعالیت ضدباکتریایی بالاتری هستند (23). مطالعه حاضر نیز نشان داد که عصاره­ی جوانه پخته کلم بروکلی به طور قابل توجهی از رشد باکتری­ها ممانعت می­کند. در این باره، مطالعات گذشته نشان داده است که سولفورافان خالص دارای فعالیت ضدمیکروبی گسترده­ای در برابر باکتری­های گرم منفی و گرم مثبت بوده است. باکتری­هایی مانند اشریشیا کلای و لیستریا مونوسایتوژنزکه با عفونت­های دستگاه گوارش و مسمومیت­های غذایی مرتبط هستند و می­توانند مشکلات قابل توجهی برای انسان ایجاد کنند (27, 26).
باکتری باسیلوس سرئوس نیز یکی از پاتوژن­های مهم مواد غذایی محسوب می­شود که می‌تواند باعث آلودگی طیف گسترده­ای از غذاها به خصوص فرآورده‌های لبنی شود و سبب ایجاد مسمومیت غذایی در افراد گردد (28). در مطالعه حاضر نیز برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره جوانه پخته بروکلی، از پنج گونه باکتری مختلف استفاده شد. باکتری­های مورد مطالعه در این پژوهش، جز آن دسته از باکتری‌هایی­اند که در برابر طیف وسیعی از آنتی بیوتیک­ها از خود مقاومت نشان می دهند؛ لذا یافتن ترکیبات طبیعی مناسب با فعالیت ضدمیکروبی بالا می­تواند از اهمیت ویژه­ای برخوردار باشد (29). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره جوانه پخته در مقایسه با عصاره جوانه خام فعالیت ضدمیکروبی بالاتری دارد؛ به طوری که بیشترین فعالیت را در مقابل باکتری­های گرم منفی اشریشیا کلای و گرم مثبت باسیلوس سرئوس نشان داده است. همچنین فعالیت ضدمیکروبی عصاره جوانه پخته وابسته به غلظت بود و با افزایش غلظت عصاره بر روی دیسک­ها، قطر هاله عدم رشد نیز افزایش یافت. کمترین میزان هاله عدم رشد باکتری نیز مربوط به باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسایتوژنز مشاهده شد. در مطالعه­ای که Abukhabta و همکاران بر روی عصاره متانولی گلچه­های پخته کلم بروکلی انجام دادند مشخص شد که به طور کلی باکتری­های گرم منفی به استثنای گونه باسیلوس سرئوس، در برابر عصاره جوانه پخته بروکلی حساس­تر بوده­اند. احتمالاً حساسیت بالاتر باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس نسبت به باکتری­های گرم منفی می­تواند ناشی از تفاوت در ویژگی­های ساختاری و فیزیولوژیکی سلول باشد (12). در مطالعه حاضر، اکثر گونه­های باکتریایی، به‌جز گونه باسیلوس سرئوس، در برابر عصاره جوانه خام بروکلی کاملا مقاوم بوده­اند. احتمال می­رود که در عصاره جوانه پخته به علت استفاده از فرایند حرارتی، علاوه بر سولفورافان، ترکیبات زیست فعال دیگری آزاد شده­اند که در نفوذ عصاره به درون سلول­های میکروبی موثر واقع شده­است (12). تأثیر بهتر و بیشتر عصاره جوانه پخته کلم بروکلی بر فعالیت­های آنتی­اکسیدانی و به خصوص ضدمیکروبی در مقایسه با سولفورافان خالص که در مطالعات پیشین مورد مطالعه قرار گرفته، حائز اهمیت بوده و بر نتایج به‌دست آمده در این پژوهش تأکید دارد؛ چرا که تهیه عصاره پخته نسبت به جداسازی و خالص‌سازی سولفورافان مقرون به صرفه­تر و راحت­تر است؛ بنابراین می­توان از آن به عنوان یک ترکیب طبیعی مؤثر بازدارنده رشد میکروبی بهره جست. با این حال، برای ارزیابی دقیق سازوکارهایی که می­توانند بر فعالیت ضدمیکروبی عصاره جوانه پخته کلم بروکلی مؤثر باشند، لازم است تا تحقیقات بیشتری صورت گیرد. پیشنهاد می‌شود که اثر تیمارهای مختلف حرارتی بر روی عصاره کلم بروکلی به عنوان یک ترکیب ضدمیکروبی و آنتی­اکسیدانی بررسی شود. همچنین جهت بررسی دقیق مکانیسم­های دخیل در فعالیت ضدمیکروبی عصاره در شرایط آزمایشگاهی و نیز سایر فعالیت­های بیولوژیکی عصاره مانند خاصیت ضدسرطانی آن، لازم است تا در آینده تحقیقات بیشتری صورت گیرد.
 
نتیجه‌گیری
در این پژوهش، عصاره­های جوانه پخته و خام کلم بروکلی فعالیت آنتی­اکسیدانی چشمگیری را در غلظت­های مختلف از خود نشان دادند؛ علاوه بر این فعالیت­های ضدباکتریایی قابل توجه عصاره جوانه پخته بروکلی غنی از سولفورافان در برابر باکتری­های مورد مطالعه نشان داد که این ترکیبات به دلیل فعالیت­های زیستی بالقوه­، می­توانند به عنوان یک منبع ارزشمند غذایی و یا فراورده­های بهداشتی و درمانی درنظر گرفته شوند.
 
تقدیر و تشکّر
این مقاله مستخرج از پایان‌نامه دانشجو با کد رهگیری 1586341 بوده و از دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل به دلیل همکاری در اجرای این تحقیق تشکّر و قدردانی به عمل می‌آید.
 
تضاد منافع
نویسندگان مقاله اعلام می‌دارند که هیچ گونه تضاد منافعی در پژوهش حاضر وجود ندارد.
 

منابع:
1- Le TN, Luong HQ, Li HP, Chiu CH, Hsieh PC. Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) sprouts as the potential food source for bioactive properties: a comprehensive study on in vitro disease models. Foods. 2019; 8(11): 532. DOI: 10.3390/foods8110532
2- Subedi L, Cho K, Park YU, Choi HJ, Kim SY. Sulforaphane-enriched broccoli sprouts pretreated by pulsed electric fields reduces neuroinflammation and ameliorates scopolamine-induced amnesia in mouse brain through its antioxidant ability via Nrf2-HO-1 activation. Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019. DOI: 10.1155/2019/3549274
3- Vale AP, Santos J, Melia N, Peixoto V, Brito NV, Oliveira MB. Phytochemical composition and antimicrobial properties of four varieties of Brassica oleracea sprouts. Food Control. 2015; 55: 248-56. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.01.051
4- Cartea ME, Francisco M, Soengas P, Velasco P. Phenolic compounds in Brassica vegetables. Molecules. 2011; 16(1): 251-80. DOI: 10.3390/molecules16010251
5- Palliyaguru DL, Yuan JM, Kensler TW, Fahey JW. Isothiocyanates: Translating the power of plants to people. Mol Nutr Food Res. 2018; 62(18): 1700965. DOI: 10.1002/mnfr.201700965
6- Fahey JW, Wade KL, Stephenson KK, Panjwani AA, Liu H, Cornblatt G, et al. Bioavailability of sulforaphane following ingestion of glucoraphanin-rich broccoli sprout and seed extracts with active myrosinase: A pilot study of the effects of proton pump inhibitor administration. Nutrients. 2019; 11(7): 1489. DOI: 10.3390/nu11071489
7- Aires A, Mota VR, Saavedra MJ, Rosa EA, Bennett RN. The antimicrobial effects of glucosinolates and their respective enzymatic hydrolysis products on bacteria isolated from the human intestinal tract. J Appl Microbiol. 2009; 106(6): 2086-95. DOI: 10.1111/j.1365-2672.2009.04180.x
8- Juge N, Mithen RF, Traka M. Molecular basis for chemoprevention by sulforaphane: a comprehensive review. Cell Mol Life Sci. 2007; 64(9): 1105-27. DOI: 10.1007/s00018-007-6484-5
9- Moreira-Rodríguez M, Nair V, Benavides J, Cisneros-Zevallos L, Jacobo-Velázquez DA. UVA, UVB light, and methyl jasmonate, alone or combined, redirect the biosynthesis of glucosinolates, phenolics, carotenoids, and chlorophylls in broccoli sprouts. Int J Mol Sci. 2017; 18(11): 2330. DOI: 10.3390/ijms18112330
10- Baenas N, Gómez-Jodar I, Moreno DA, García-Viguera C, Periago PM. Broccoli and radish sprouts are safe and rich in bioactive phytochemicals. Postharvest Biol Technol. 2017 1; 127: 60-7. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2017.01.010
11- Castillejo N, MartínezZamora L, Gómez PA, Pennisi G, Crepaldi A, Fernández JA, et al. Postharvest LED lighting: effect of r ed, b lue and f ar r ed on quality of minimally processed broccoli sprouts. J Sci Food Agric. 2021; 101(1): 44-53. DOI: 10.1002/jsfa.10820
12- Abukhabta S, Ghawi SK, Karatzas KA, Charalampopoulos D, McDougall G, Allwood JW, et al. Sulforaphane-enriched extracts from glucoraphanin-rich broccoli exert antimicrobial activity against gut pathogens in vitro and innovative cooking methods increase in vivo intestinal delivery of sulforaphane. Eur J Nutr. 2021; 60(3): 1263-1276. . DOI: 10.1007/s00394-020-02322-0
13- Wu X, Zhao Y, Haytowitz DB, Chen P, Pehrsson PR. Effects of domestic cooking on flavonoids in broccoli and calculation of retention factors. Heliyon. 2019; 5(3): e01310. DOI: 10.1016/j.heliyon.2019.e01310
14- Sadeghi AR, Pourahmad R, Mokhtare M. Enrichment of probiotic yogurt with broccoli sprout extract and its effect on Helicobacter pylori. Appl Food Biotechnol. 2017; 4(1): 53-7 DOI: 10.22037/afb.v4i1.13828
15- Ke YY, Shyu YT, Wu SJ. Evaluating the Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Broccoli Treated with High Hydrostatic Pressure in Cell Models. Foods. 2021; 10(1): 167. DOI: 10.3390/foods10010167
16- Shabaani M, Rahaiee S, Zare M. Evaluation of Antibacterial and Antioxidant Activities of Biosynthesized Zinc oxide Nanoparticles using Aqueous Extract of Eriobotrya Japonica Seeds. J Ilam Univ Med Sci. 2020; 28(5): 21-32. DOI: 10.29252/sjimu.28.5.21
17- CLSI, Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests, Approved Standard, 7th ed., CLSI document M02-A11. Clinical and Laboratory Standards Institute, 950 West Valley Road, Suite 2500, Wayne, Pennsylvania 19087, USA, 2012. Link
18- CLSI. Methods for Dilution Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically. 11th ed. CLSI document M07. Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute; 2018. Link
19- Paśko P, Tyszka-Czochara M, Galanty A, Gdula-Argasińska J, Żmudzki P, Bartoń H, et al. Comparative study of predominant phytochemical compounds and proapoptotic potential of broccoli sprouts and florets. Plant Foods Hum Nutr. 2018; 73(2): 95-100. DOI: 10.1007/s11130-018-0665-2 
20- de la Fuente B, López-García G, Máñez V, Alegría A, Barberá R, Cilla A. Evaluation of the bioaccessibility of antioxidant bioactive compounds and minerals of four genotypes of Brassicaceae microgreens. Foods. 2019; 8(7): 250. DOI: 10.3390/foods8070250
21- Severini C, Giuliani R, De Filippis A, Derossi A, De Pilli T. Influence of different blanching methods on colour, ascorbic acid and phenolics content of broccoli. J Food Sci Technol. 2016 1; 53(1):501-10. DOI: 10.1007/s13197-015-1878-0
22- Hwang ES. Effect of cooking method on antioxidant compound contents in cauliflower. Prev Nutr Food Sci.. 2019; 24(2): 210. DOI: 10.3746/pnf.2019.24.2.210
23- Hinds L, Kenny O, Hossain MB, Walsh D, Sheehy E, Evans P, et al. Evaluating the antibacterial properties of polyacetylene and glucosinolate compounds with further identification of their presence within various carrot (Daucus carota) and Broccoli (Brassica oleracea) cultivars using high-performance liquid chromatography with a diode array detector and ultra performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry analyses. J Agric Food Chem. 2017; 65(33):7186-91. DOI: 10.1021/acs.jafc.7b02029
24- PachecoCano RD, SalcedoHernández R, LópezMeza JE, Bideshi DK, BarbozaCorona JE. Antimicrobial activity of broccoli (Brassica oleracea var. italica) cultivar Avenger against pathogenic bacteria, phytopathogenic filamentous fungi and yeast. J Appl Microbiol. 2018; 124(1):126-35. DOI: 10.1111/jam.13629
25- Sanz-Puig M, Pina-Pérez MC, Criado MN, Rodrigo D, Martínez-López A. Antimicrobial potential of cauliflower, broccoli, and okara byproducts against foodborne bacteria. Foodborne Pathog Dis. 2015 1; 12(1): 39-46. DOI: 10.1089/fpd.2014.1801
26- Saavedra MJ, Dias CS, Martinez-Murcia A, Bennett RN, Aires A, Rosa EA. Antibacterial effects of glucosinolate-derived hydrolysis products against enterobacteriaceae and enterococci isolated from pig ileum segments. Foodborne Pathog Dis. 2012; 9(4): 338-45. DOI: 10.1089/fpd.2011.1035
27- Nowicki D, Rodzik O, Herman-Antosiewicz A, Szalewska-Pałasz A. Isothiocyanates as effective agents against enterohemorrhagic Escherichia coli: insight to the mode of action. Sci Rep. 2016; 6(1): 1-2.  DOI: 10.1038/srep22263
28- Le Lay J, Bahloul H, Sérino S, Jobin M, Schmitt P. Reducing activity, glucose metabolism and acid tolerance response of Bacillus cereus grown at various pH and oxydo-reduction potential levels. Food Microbiol. 2015; 46: 314-21. DOI: 10.1016/j.fm.2014.07.007
29- Adzitey F, Ekli R, Abu A. Prevalence and antibiotic susceptibility of Staphylococcus aureus isolated from raw and grilled beef in Nyankpala community in the Northern Region of Ghana. Cogent food agric. 2019; 5(1): 1671115. DOI: 10.1080/23311932.2019.1671115

نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: ميكروب شناسي- باکتری
دریافت: 1400/3/3 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/6/22 | انتشار الکترونیک: 1400/6/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Birjand University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb