دوره 28، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 28 شماره 3 صفحات 235-222 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 21450
Ethics code: IR.IAU.MSHD.REC.1399.108


XML English Abstract Print


1- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران ، maryam_tehranipour@mshdiau.ac.ir
چکیده:   (1614 مشاهده)
زمینه و هدف: ژن‌های خانواده کاسپاز باعث پیشرفت دژنراسیون شده و در روندهای آپوپتوزی نقش دارند. گیاه کاکوتی با نام علمی Ziziphora clinopodioides  از خانواده نعناعیان (Lamiacace) دارای اثرات ضد التهابی قوی می‌باشد. این پژوهش به منظور تعیین اثرات عصاره‌های آبی و الکلی گیاه کاکوتی بر روند آپوپتوز و تغییر بیان ژن‌های کاسپاز 3 و 9 پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت‌های نر انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه تجربی 24 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 250-200 گرم به صورت تصادفی به4 گروه 6 تایی (کنترل، کمپرسیون و تیمار با عصاره‌های آبی و الکلی با دوز mg/kg 75) تقسیم شدند. تزریق عصاره به صورت داخل صفاقی در روز کمپرسیون و7 روز بعد انجام شد. بعد از 28 روز و انجام پرفیوژن از نخاع ناحیه کمری نمونه‌برداری گردید و نمونه‌ها در دو مسیر مورد بررسی قرار گرفتند. سپس در هر گروه از قطعه کمری نخاع، Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید و سپس تغییرات بیان ژنهای کاسپاز 3 و 9 مقایسه شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تعداد نورون‌ها در گروه کمپرسیون نسبت به کنترل کاهش معنادار و در گروه عصاره آبی نسبت به کمپرسیون افزایش معنادار نشان داد. میزان بیان ژن کاسپاز 3 و 9 نیز در گروه کمپرسیون نسبت به کنترل افزایش معنی‌داری داشته است. در گروه تیمار با عصاره الکلی میزان بیان ژن کاسپاز 3 و 9 نسبت به گروه کمپرسیون افزایش معناداری نشان داد (0/001>P).
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که عصاره گیاه کاکوتی به‌علت داشتن ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی مانند پولگون دارای اثرات حفاظتی بر سیستم عصبی بوده که می‌تواند ناشی از خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در عصاره این گیاه باشد.
واژه‌های کلیدی: آپوپتوز، دژنراسیون، نورون، کاکوتی
متن کامل [PDF 752 kb]   (434 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (612 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی- علوم اعصاب
دریافت: 1399/12/18 | پذیرش: 1400/5/18 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/6/14 | انتشار الکترونیک: 1400/6/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.