Sadeghi Shahrakht J, Ahi Q. Investigation of factor structure, validity and reliability of the Criminogenic Cognitions Scale in students of Birjand University of Medical Sciences. Journals of Birjand University of Medical Sciences 2019; 26 (1) :83-94
URL:
http://journal.bums.ac.ir/article-1-2491-fa.html
صادقی شاهرخت جعفر، آهی قاسم. بررسی ساختار عاملی، روایی و اعتبار پرسشنامه شناختارهای جرمزا در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند. 1398; 26 (1) :83-94
URL: http://journal.bums.ac.ir/article-1-2491-fa.html
1- گروه روانشناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
2- گروه روانشناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران ، ahigh1356@yahoo.com
چکیده: (6960 مشاهده)
زمینه و هدف: رفتارهای جرمزای دانشجویان یک مسئله مهم است. این پژوهش با هدف بررسی ساختار عاملی، روایی و اعتبار پرسشنامه شناختارهای جرمزا انجام شد.
روش تحقیق: در یک مطالعه پیمایشی از نوع همبستگی و با رویکرد تحلیل عاملی، 397 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای مطالعه، پرسشنامه شناختارهای جرمزا، مقیاس شخصیت تاریک، مقیاسهای درستکاری و همدلی و خردهمقیاس خشم بود که دانشجویان به آنها پاسخ دادند. دادهها با استفاده از نرمافزارهای SPSS (ویرایش 22) وLisrel (ویرایش 8/8) تجزیه و تحلیل شد. ضریب اعتبار پرسشنامه از طریق روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ و روایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی محاسبه شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، ساختار 5 عاملی را استخراج کرد که 50/04 درصد از واریانس آزمون را تبیین نمود. عوامل پنجگانه بهترتیب: کامرواسازی کوتاهمدت، نگرش منفی بهسوی صاحبان قدرت، شکست در پذیرش مسئولیت، شناختارهای مرتبط با استحقاق و بیاعتنایی به تأثیر جرم، نامگذاری شد. ضرایب اعتبار بازآزمایی و آلفای کرونباخ برای عوامل پنجگانه و کل پرسشنامه در دامنه 0/65 تا 0/89 قرار گرفت؛ بهعلاوه همبستگی بین نمره شناختارهای جرمزا با نمره سایکوپاتی، ماکیاولیسم و خشم «مثبت و معنیدار» و با نمره درستکاری و همدلی «منفی و معنیدار» به دست آمد. شاخصهای برازندگی شامل: شاخص نیکویی برازش (GFI)، شاخص برازش مقایسهای (CFI)، شاخص برازش فزاینده (IFI) و خطای ریشه مجذور میانگین (RMSEA) بهترتیب: 0/88، 0/90، 0/90و 0/073 برآورد شد و نشان داد که مدل با دادهها برازش دارد.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه ساختار پنج عاملی پرسشنامه اصلی را تأیید کرد و توصیههای کاربردی برای پژوهشگران برای استفاده از این مقیاس ارائه نمود.
نوع مطالعه:
مقاله اصیل پژوهشی |
موضوع مقاله:
روانشناسي باليني دریافت: 1397/2/24 | پذیرش: 1397/7/28 | انتشار الکترونیک: 1397/12/26