دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 227-219 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- عضو مرکز تحقیقات آترواسکلروز وعروق کرونر، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، foadmohsen@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (14252 مشاهده)

زمینه و هدف: سوء‌تغذیه اگرچه یک مشکل شایع است اما ناشناخته بوده و مورد کم‌توجّهی قرار گرفته است که می‌تواند سبب افزایش عوارض ناشی از بیماری و مرگ و میر بیماران بستری ‌شود؛ بنابراین تشخیص زودهنگام سوء‌تغذیه برای حمایت‌های تغذیه‌ای بیمار بسیار مهم است. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی و تعیین وضع تغذیه بیماران پذیرش‌شده در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بوده است. روش تحقیق: این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بر روی بیماران پذیرش‌شده در 5 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد. 549 بیمار بزرگسال بالای 20 سال، به روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی تصادفی‌شده، از 5 بیمارستان انتخاب و ضمن اندازه‌گیری قد و وزن بیماران و تعیین شاخص توده بدنی با استفاده از ابزار جهانی غربالگری سوء‌تغذیه (MUST)، وضعیت سوء‌تغذیه آنها در بدو پذیرش ثبت گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS (ویرایش 16) و به‌وسیله آزمون کای‌اسکوئر، در سطح 05/0P< تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: متوسط سن بیماران، 20±49 سال بود که 8/52 درصد آنان را مردان تشکیل می‌دادند. شیوع سوء ‌تغذیه 8/58% به‌دست آمد (53% خطر بالا، 8/5% خطر متوسط). 1/57% (148 نفر) از بیماران زن بستری، دارای خطر بالا برای ابتلا به سوء‌تغذیه بودند؛ در حالی که در بین بیماران مرد، 3/49% (143 نفر ) دارای خطر بالا بودند (03/0=P). شیوع سوء‌تغذیه در بیماران ساکن شهر، بالاتر از بیماران روستایی (001/0=P) و نیز در سنین بالای 45 سال به‌طور معنی‌داری بیشتر از سایر گروه‌های سنی بود (04/0=P). نتیجه‌گیری: سوء‌تغذیه، یک مشکل عمومی است که بیش از 53% بیماران را تحت تأثیر قرار داده و نیازمند یک برنامه خدمات تغذیه بالینی سازمان‌یافته در مراکز درمانی می‌باشد.

متن کامل [PDF 282 kb]   (4316 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله اصیل پژوهشی | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1392/11/9 | پذیرش: 1393/6/24 | انتشار الکترونیک: 1393/6/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.